
AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Πώς εκδηλώνεται η θερμική εξάντληση και πώς η θερμοπληξία. Τι πρέπει να ξέρουμε για τις θερμικές κράμπες.
Εξαιρετικά επικίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί ο παρατεταμένος καύσωνας για την υγεία, διότι η πολύωρη έκθεση στη ζέστη εξαντλεί τον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοηθείας (ΕΚΑΒ), η πολύωρη έκθεση στη ζέστη μπορεί να προκαλεί θερμική εξάντληση, θερμικές κράμπες και θερμοπληξία. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
Η θερμική εξάντληση προκαλεί αδυναμία, ζάλη, ναυτία, έμετο, κράμπες και πονοκέφαλο. Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να μετακινηθεί ο ασθενής σε δροσερό μέρος και να αρχίσουμε:
Να τον βρέχουμε με νερό
Να του δίνουμε να πιει νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα
Να του χορηγήσουμε παυσίπονο σε περίπτωση πονοκεφάλου
Οι θερμικές κράμπες είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Συμβαίνουν συνήθως στη διάρκεια έντονης σωματικής καταπόνησης στη ζέστη. Στην ανάπτυξή τους συμβάλλουν συχνά η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών (π.χ. κάλιο, νάτριο) με την εφίδρωση.
Για να αντιμετωπιστούν απαιτείται ξεκούραση και κατανάλωση άφθονου νερού ή άλλων, μη αλκοολούχων ροφημάτων
Πότε υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας
Η θερμοπληξία είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει το ΕΚΑΒ. Είναι επακόλουθο της πολύωρης έκθεσης στη ζέστη χωρίς ταυτόχρονη κατανάλωση υγρών. Η ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.
Ωστόσο θερμοπληξία δεν προκαλείται μόνο σε μέρες καύσωνα. Μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κάτω από τον ήλιο ή μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο) που μπορεί να είναι μεγάλη ή και σε πολύ μικρό χρόνο, ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα ζεστές ημέρες.
Είναι επομένως σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης όπως:
Αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο
Ακολούθηση των οδηγιών των ειδικών για τις περιόδους καύσωνα
Συχνή επικοινωνία με τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους σε διαμερίσματα χωρίς κλιματισμό
Για κανένα λόγο να μην αφήνετε μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο παιδιά και κατοικίδια ζώα. Ακόμα και λίγο ανοικτό να είναι το παράθυρο του αυτοκινήτου, δεν αποτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος.
Εάν υποπέσει στην αντίληψη σας περιστατικό παιδιού ή κατοικιδίου που είναι μόνο του μέσα σε αυτοκίνητο, το ΕΚΑΒ συνιστά να σπάσετε το παράθυρο και να απομακρύνετε αμέσως τον εγκλωβισμένο. Ταυτοχρόνως καλέστε το 116 ή το 112.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Συμπτώματα ύποπτα για θερμοπληξία σε ανθρώπους που εκτίθενται στη ζέστη είναι:
Δέρμα κόκκινο, θερμό και ξηρό (ο ασθενής δεν ιδρώνει)
Γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια)
Σύγχυση, σπασμοί ή απώλεια συνείδησης
Εάν κάποιος έχει τέτοιου είδους συμπτώματα:
Καλέστε αμέσως σε βοήθεια
Μετακινήστε τον σε κλιματιζόμενο χώρο και αρχίστε αμέσως να τον βρέχετε με νερό πάνω από τα ρούχα. Αν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε το σε μπανιέρα με δροσερό νερό
Βάλτε ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) ή παγοκύστες στο κεφάλι, το μέτωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες ή την βουβωνική χώρα. Ανάψτε επίσης ανεμιστήρα για να αυξηθεί το αίσθημα της δροσιάς.
Αν ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του, να του δίνετε να πίνει δροσερό νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα
Αν ο ασθενής δεν έχει σημάδια κυκλοφορίας (π.χ. δεν αναπνέει, δεν βήχει, δεν κινείται), αρχίστε να του κάνετε ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση).
Φωτογραφία: iStock