AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Διπλά αποκαλυπτήρια, με διαφορά 24 ωρών, φανερώνουν τον οδικό χάρτη των επιβαρύνσεων και των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τους επόμενους μήνες.
Ως τα μεσάνυχτα, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν τις χρεώσεις για τον Οκτώβριο, με τον πέλεκυ της ΡΑΕ να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όσων καθυστερούν σκοπίμως. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρυθμιστική Αρχή με επιστολή της κατακεραύνωσε όσους παρόχους ανακοινώνουν τιμοκαταλόγους μετά την παρέλευση της 20ης κάθε μήνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκομίζουν αθέμιτο αντι-ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που συνίσταται στη δυνατότητα επανασχεδιασμού της εμπορικής πολιτικής τους, εν γνώσει των (ήδη δημοσιευμένων) τιμολογίων των ανταγωνισμών τους.
Χαμηλότερα κατά 0,10 ευρώ τα τιμολόγια Οκτωβρίου
Μετά το σοκ των χρεώσεων του Σεπτεμβρίου, που απαίτησε τη δραστική παρέμβαση της Πολιτείας με επιδοτήσεις- μαμούθ 1,9 δισ ευρώ, οι ανακοινώσεις για τον Οκτώβριο αναμένονται πιο «εύπεπτες», καθώς υπολογίζεται ότι τα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα είναι περίπου 10 λεπτά χαμηλότερα. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι άλλος από την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά περίπου 34% μέσα σε ένα μήνα.
Ωστόσο, οι καταναλωτές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τις τελικές χρεώσεις του ρεύματος, το πρωί της Τετάρτης, οπότε και αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι χαμηλές καταναλώσεις- δηλαδή ως 400 με 500 κιλοβατώρες- θα επιδοτηθούν οριζόντια. Από εκεί και πάνω, θα ισχύσουν 2 ή 3 κλιμάκια καταναλώσεων, με την επιδότηση θα ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία, δηλαδή όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα πέφτει το ποσοστό επιδότησης. Όσο για το bonus επιδότησης, θα χορηγείται με εξοικονόμηση 10-15% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα, αλλά σε 4μηνη βάση, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.
Η σημερινή χονδρική τιμή του ρεύματος επέστρεψε στα επίπεδα των 400 ευρώ, μετά από ένα... διάλειμμα τριών ημερών κι αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα των επιδοτήσεων για τους επόμενους πολλούς μήνες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, ότι ενώ η μέση τιμή σε αυτό το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022, διαμορφώνεται στα 267 ευρώ, από τον Ιούνιο και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησε το άγριο παιχνίδι με τους αγωγούς του φυσικού αερίου, η μέση τιμή ανέβηκε περίπου 100 ευρώ. Συμπέρασμα; Όσο διαρκεί η κρίση του αερίου, τόσο τα τιμολόγια του ρεύματος θα “καίνε”, εκτός αν η Ευρώπη κάνει την έκπληξη και πάρει τις αυτονόητες αποφάσεις για την αποσύνδεση φυσικού αερίου- ηλεκτρικού ρεύματος.
Κι ενώ για το ρεύμα είναι ειλημμένη η απόφαση να συγκρατηθεί μέσω επιδοτήσεων η τιμή της κιλοβατώρας γύρω στα 15 λεπτά για τις χαμηλές καταναλώσεις, το φυσικό αέριο συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο.
Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις και για επιδότηση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο
Την Τετάρτη, οι ανακοινώσεις θα αφορούν και στην επιδότηση του φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο, οπότε και ανοίγει τυπικά η περίοδος θέρμανσης. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις για κλιμακωτή επιδότηση εγκαταλείφθηκαν λόγω της προφανούς τεχνικής δυσκολίας (η κατανάλωση κατά κύριο λόγο αφορά στην πολυκατοικία) κι έτσι η επιδότηση θα είναι οριζόντια. Το ύψος αυτής της επιδότησης υπολογίζεται στα 80 ευρώ/MWh, εκτός αν έχουμε μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής και ο πήχης ανέβει πιο ψηλά.
Το βάρος αυτής της επιδότησης θα το σηκώσει κατά κύριο λόγο η ΔΕΠΑ και δευτερευόντως ο Προϋπολογισμός. Είναι ως και διπλάσια από τα περσινά επίπεδα (20 ευρώ από Κράτος και 20 ευρώ από ΔΕΠΑ), ωστόσο όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, η διαφορά από τις τρέχουσες και τις εκτιμώμενες τιμές του φυσικού αερίου παραμένει σημαντική, παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων.
Από το pick των 334 ευρώ στο τέλος Αυγούστου, το φυσικό αέριο έπεσε κάτω από τα 180 ευρώ. Ωστόσο ακόμα κι έτσι παραμένει περίπου 140% ακριβότερο από πέρσι. Όσον αφορά στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, τα μαντάτα από το ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυτήν τη στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια “παίζουν” μεταξύ 183 ευρώ και 201 ευρώ...