Khosta-2: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο κορονοϊό, ανθεκτικό στα εμβόλια – Είναι η νέα παγκόσμια απειλή;

By Σεπτεμβρίου 23, 2022
Khosta-2: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο κορονοϊό, ανθεκτικό στα εμβόλια – Είναι η νέα παγκόσμια απειλή;

Ερευνητές που κυνηγούν ιούς ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και είναι ήδη σε θέση να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Απειλή για την ανθρωπότητα ο ιός Khosta-2;

Σε αναφορά τους στο περιοδικό PLoS Pathogens, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Michael Letko, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Paul Allen του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, βρήκαν μια ομάδα κορονοϊών παρόμοιων με τον SARS-CoV-2, που αρχικά ανακαλύφθηκε ότι ζούσαν σε νυχτερίδες στη Ρωσία το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο ιός, που ονομάζεται Khosta-2, αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους, σύμφωνα με το περιοδικό TIME.

Αλλά όταν η ομάδα του Letko έκανε μια πιο προσεκτική ανάλυση, διαπίστωσε ότι ο ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ένας συγγενής ιός που βρέθηκε επίσης στις ρωσικές νυχτερίδες, ο Khosta-1, δεν μπορούσε να εισέλθει εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ο Khosta-2 μπορούσε.

Ο Khosta-2 προσκολλάται στην ίδια πρωτεΐνη, την ACE2, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Οι υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα», λέει ο Letko. «Αν ένας ιός δεν μπορεί να μπει από την πόρτα, τότε δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο και είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσει οποιονδήποτε τύπο μόλυνσης».

Ο Khosta-2 δεν φαίνεται να έχει αυτό το πρόβλημα, αφού φαίνεται να μολύνει εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, όταν ο Letko συνδύασε ορό από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με τον Khosta-2, τα αντισώματα στον ορό δεν εξουδετέρωσαν τον ιό. Το ίδιο συνέβη και όταν συνδύασαν τον ιό Khosta-2 με ορό πλάσματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από λοιμώξεις της μετάλλαξης Όμικρόν.

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και να πούμε ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανθεκτικό στον εμβολιασμό ιό», λέει ο Letko. «Αλλά είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στη φύση και έχουν αυτές τις ιδιότητες -μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινους υποδοχείς και δεν εξουδετερώνονται από τις τρέχουσες αντιδράσεις των εμβολίων».

Τα καλά νέα είναι ότι οι μελέτες του Letko δείχνουν ότι, όπως και η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, ο Khosta-2 δεν φαίνεται να έχει γονίδια που θα έδειχναν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν ο Khosta-2 αρχίσει να κυκλοφορεί ευρύτερα και να αναμιγνύεται με γονίδια από τον SARS-CoV-2. «Ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε είναι ότι όταν συγγενείς κορονοϊοί μπαίνουν στο ίδιο ζώο και στα ίδια κύτταρα, τότε μπορούν να ανασυνδυαστούν και να βγει ένας νέος ιός», λέει ο Letko. «Η ανησυχία είναι ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να διαχυθεί σε ζώα που έχουν μολυνθεί με κάτι σαν τον Khosta-2, να ανασυνδυαστεί και στη συνέχεια να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικοί στην ανοσία του εμβολίου και να έχουν επίσης κάποιους πιο ιογόνους παράγοντες. Ποιες είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, ποιος ξέρει. Αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος ανασυνδυασμο».

Είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι έτοιμοι και περιμένουν να μεταπηδήσουν από οποιοδήποτε είδος ζώου στον άνθρωπο. Και σε πολλές περιπτώσεις, όπως με τον SARS-CoV-2, τα μικρόβια αυτά θα είναι νέα για τους ανθρώπους και επομένως θα συναντήσουν μικρή αντίσταση με τη μορφή ανοσίας εναντίον τους. «Αυτοί οι ιοί είναι πραγματικά ευρέως διαδεδομένοι παντού και θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα για τον άνθρωπο γενικά», λέει ο Letko.

Τα ευρήματα έρχονται την ώρα που η ομάδα εργασίας ACT-Accelerator's Council Tracking and Accelerating Progress του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η συνεχής αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με τη μορφή δοκιμών, εμβολιασμών και θεραπειών, καθυστερεί. Με χαμηλότερη παγκόσμια ανοσία στον τρέχοντα ιό SARS-CoV-2, η καταπολέμηση οποιωνδήποτε νέων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων νέων κορονοϊών όπως ο Khosta-2, θα γίνει πιο δύσκολη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο ΠΟΥ, το ένα τέταρτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν έχει ακόμη λάβει την πρωτογενή σειρά εμβολιασμού COVID-19.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)