AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής εξηγεί τους λόγους και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τον ιό αυτού του τύπου
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας για διπλή απειλή που ενδεχομένως να προέλθει από φυματίωση και γρίπη.
Δυνητικά θανατηφόρα η γρίπη προειδοποιεί ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στη φυματίωση τόνισε ότι αποκτά μία αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα.
Δεν είναι κρυολόγημα…
Ερωτηθείς για τη γρίπη, ο κ. Κιουμής επεσήμανε πως «δεν είναι κρυολόγημα. Μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα για ορισμένους ασθενείς», υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και για τον ιό αυτού του τύπου.
Αναφερόμενος στη φυματίωση, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, είπε πως σαφώς είναι λιγότερα τα κρούσματα και πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, όμως υπάρχει ένας «αναδυόμενος κίνδυνος», καθώς η φυματίωση αποκτά μια αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα».
«Αν δεν προσέξουμε υπάρχει ο φόβος να γυρίσουμε στην προ των αντιβιοτικών εποχή της φυματίωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής, μιλώντας στον Real Fm 107,1 Θεσσαλονίκης και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς.
Η μάχη με τις μεταλλάξεις
«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό – άτυχο που έζησα αυτή την εμπειρία», είπε ο κ. Κιουμής για την περίοδο της πανδημίας, κάνοντας λόγο για μοναδικές στιγμές και εμπειρίες στη ζωή ενός γιατρού που είχαν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ασθενείς, με τις τραγωδίες που είδαν να εξελίσσονται μπροστά τους, αλλά και με τις χαρές «για τις νίκες που είχαμε απέναντι στην αρρώστια».
Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ επισήμανε πως ακόμη δεν είναι πλήρως γνωστές οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό μακροπρόθεσμα ο κορονοϊός. «Το βέβαιο είναι πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή για κάποιους όσο φαίνεται», σημείωσε.
«Υπάρχουν συνέπειες που τους ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι βλάβες που προκαλούνται είναι μόνιμες. Γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη «να αποφύγουμε τη λοίμωξη», τηρώντας τα μέτρα που κάθε φορά προτείνονται από τους ειδικούς και κάνοντας το εμβόλιο.
Ο κ. Κιουμής θα μιλήσει στο επικείμενο συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.