AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Μετά την «ανάσα» του καλοκαιριού, οι διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων φανερώνουν νέες τάσεις ανόδου.
Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες - όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα- τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι τιμές στο σιτάρι, στο καλαμπόκι, στο ρύζι, στον χυμό πορτοκαλιού, στα βοοειδή και στη ζάχαρη, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στο βαμβάκι και στη σόγια. Όπως αναφέρει η ειδική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, πέρα από τον πόλεμο και την πιθανότητα κλιμάκωσης, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στις καιρικές συνθήκες, με το φαινόμενο La-Ninia να αναμένεται και στο επόμενο έτος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη έτος ξηρασίας στις ΗΠΑ, πλήττοντας τις καλλιέργειες σε Βραζιλία και Αργεντινή και ενισχύοντας τις τιμές στο σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια. Επιπλέον, η συμφόρηση των λιμανιών στη Βραζιλία και ο περιορισμός των ινδικών εξαγωγών από το 2023 είναι δυνατό να υποστηρίξουν την ανοδική πορεία και της ζάχαρης.
Η τιμή του σιταριού “καίει” για ευνόητους λόγους. Ήδη, κλαδικοί φορείς της εστίασης, των αρτοποιών, των ζαχαροπλαστών, προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις λόγω της ανοδικής τάσης των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους.
Η κατανάλωση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 791,0 εκατ. τόνους (από 788,6 εκατ. τόνους), λόγω της υψηλότερης χρήσης του σε ζωοτροφές, σπόρους και βιομηχανία. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αναθεωρούνται ανοδικά, λόγω της ενισχυμένης παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή του σιταριού, προερχόμενη από μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η τελευταία προέβη ανακατάληψη των εδαφών της στα βόρεια σύνορα με τη Ρωσία, και από τις ανησυχίες για επερχόμενη ξηρασία στην Αργεντινή, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών για το 2023.
Μέσα στον τελευταίο μήνα καταγράφεται άνοδος άνω του 3% στην τιμή του σιταριού, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι σε ορίζοντα 12μήνου θα ξεπεράσει 1.000 δολάρια ανά μπουσέλ.
Δεν είναι, όμως, μόνο η τιμή του σιταριού που προβληματίζει. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 1.172,6 εκατ. τόνους (από 1.179,6 εκατ. τόνους), προερχόμενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή σε Ε.Ε. (σε 58,8 εκατ. τόνους -1,2 εκατ. τόνους) και ΗΠΑ (σε 354,2 εκατ. τόνους -10 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπονται μειωμένα σε 304,5 εκατ. τόνους (από 306,7 εκατ. Τόνους).
Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με έναν επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης, τη μειωμένη ζήτηση καλαμποκιού για ζωοτροφές, τις χαμηλότερες αμερικανικές εξαγωγές, λόγω του ακριβού δολαρίου και της μειωμένης παραγωγής αιθανόλης, δύναται να έχουν πτωτική πίεση στις τιμές του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα.
Όσον αφορά στο ρύζι, η περιορισμένη παραγωγή και τα αποθέματα, ταυτόχρονα με την κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές, πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν μεσοπρόθεσμα την ανοδική κίνηση της τιμής του, φτάνοντας σε πολύ υψηλά μακροχρόνια επίπεδα.