AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Όταν γνώρισα τη γιαγιά Ευτυχία το 2007 μόλις είχα ξεκινήσει το blogging. Κάποια στιγμή της εξήγησα τι ακριβώς έκανα και την επομένη με πήρε τηλέφωνο ζητώντας μου να την επισκεφτώ. Έτσι, μου έδωσε ένα τεράστιο αρχείο με χειρόγραφες συνταγές λέγοντάς μου ότι «το φαγητό έχει αξία όταν το μοιράζεσαι». Οι πίτες και τα γλυκά του κουταλιού που έφτιαχνε ήταν επάξια φημισμένα! Η αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι μια δική μου παραλλαγή, το δε χειροποίητο φύλλο της αξεπέραστο.
Υλικά
- Μερίδες: Για 6-8 άτομα
Για το φύλλο
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σκληρό αλεύρι κίτρινο
- 240 ml χλιαρό νερό
- 3 γρ. ξηρή μαγιά
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 1.200 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, τριμμένη
- 300 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, προαιρετικά
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλευρα, κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και αφήνουμε στην άκρη για 10΄. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε για 6΄-8΄. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε δροσερό σημείο μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Βήμα 2
Για τη γέμιση: Στύβουμε την κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει. Όταν βγάλει πλέον όλα της τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 5΄ να καραμελώσουν και τα προσθέτουμε στην κολοκύθα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.Κατόπιν προσθέτουμε τα τυριά.
Βήμα 4
Για την πίτα: Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ισόποσα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί 32-34 εκ. περίπου, στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο.
Βήμα 5
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της κολοκύθας, στρώνουμε ένα φύλλο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Κλείνουμε την κολοκυθόπιτα με 2 φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες. Λαδώνουμε, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα πάνω φύλλα.Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200° C για 40΄ στις κάτω αντιστάσεις και για ακόμη 30΄ στη ρύθμιση πάνω-κάτω.
Βήμα 6
Σερβίρουμε την αλμυρή κολοκυθόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη