Η ακρίβεια γονατίζει και τα νοσοκομεία: 40% αύξηση στις προμήθειες τροφίμων και υλικών

By Νοεμβρίου 03, 2022
Η ακρίβεια γονατίζει και τα νοσοκομεία: 40% αύξηση στις προμήθειες τροφίμων και υλικών

Το ... "καλάθι του νοικοκυριού" αυξήθηκε και στα νοσοκομεία κατά 40% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Τα κόστη για τα τρόφιμα, τις δαπάνες ενέργειας και τα υγειονομικά υλικά απειλούν να τινάξουν στον "αέρα" τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Όπως καταγγέλλει, μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια.

Αν δεν μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις των προϊόντων, τα νοσοκομεία θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση καθώς οι προϋπολογισμοί τους κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

Οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, υγειονομικά υλικά και ενέργεια έχουν αυξήσει το «καλάθι του νοικοκυριού» στα νοσοκομεία κατά 40%, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ λείπουν ήδη χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία.

«Το «καλάθι του νοικοκυριού» τα νοσοκομεία το προμηθεύονται πιά κατά 40% πάνω, σε σχέση με την αρχή του έτους. Ίδιες ανατιμήσεις υπάρχουν και στο υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εμφανίζουν τώρα στο τέλος του έτους σοβαρές ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» και προμηθεύονται τα νοσοκομεία έχουν πάρει την ανηφόρα», αναφέρουν.

Όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι προμηθευτές αναθεωρούνται προς τα πάνω, κατά 40% και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βρίσκονται στα «κόκκινα».

«Οι τιμές αγοράς για τα νοσοκομεία στα οπωροκηπευτικά, τα κρέατα, τα τρόφιμα κ.α. διαμορφώνονται με βάσει τις μέσες τιμές που ορίζει η κάθε διοικητική περιφέρεια στο κάθε προϊόν. Οι μέσες τιμές στη περιφέρεια στα συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» σε σχέση με την αρχή του έτους αυξήθηκαν 40%», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Συνυπολογίζοντας τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, τα νοσοκομεία «θα χρειαστούν ενίσχυση στους προϋπολογισμούς τους, ή να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγη

 

Rate this item
(0 votes)