Φάκελος Πολυτεχνείο: Χούντα ήταν και πέρασε, αλλά οι παρακολουθήσεις έμειναν μέχρι το… 1984

By Νοεμβρίου 17, 2022
Φάκελος Πολυτεχνείο: Χούντα ήταν και πέρασε, αλλά οι παρακολουθήσεις έμειναν μέχρι το… 1984

Όπως την περίοδο της Χούντας, έτσι κι αργότερα η αστυνομία παρακολουθούσε μαθητές και φοιτητές. Αυτό τεκμηριώνουν τα απόρρητα έγγραφα που παρουσιάζει το iEidiseis.

 

Με αφορμή τη σημερινή, 49η, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το iEidiseis φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το μαθητικό / φοιτητικό κίνημα ήταν υπό παρακολούθηση από την περίοδο της Χούντας και τουλάχιστον μέχρι το 1984.

Και λέμε τουλάχιστον μέχρι το 1984 διότι δεν έχουμε στην κατοχή μας έγγραφα που να δείχνουν ότι αυτή η τακτική συνεχίστηκε κι αργότερα.

Ίσως ναι, ίσως πάλι όχι…

Μέχρι το 1984, πάντως, τα πάντα ήταν υπό παρακολούθηση και οι αρμόδιοι αστυνομικοί ενημέρωναν σχετικά τους (πολιτικούς) προϊσταμένους τους για τα όσα γνώριζαν για μαθητές και φοιτητές, χαρακτηρίζοντας τα έγγραφα ως απόρρητα.

Αρκετά χρόνια μετά, το iEidiseis παρουσιάζει τα απόρρητα αυτά έγγραφα που τεκμηριώνουν ότι οι παρακολουθήσεις του μαθητικού / φοιτητικού κινήματος δεν τερματίστηκαν με την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, στις 23 Ιουλίου του 1974, όπως θα έπρεπε, αλλά συνεχίστηκαν κανονικά μέχρι και τη δεκαετία του ’80.

«Οι προκηρύξεις της παράνομης οργάνωσης Ρήγας Φεραίος»

Στις 30 Μαρτίου 1973 η Υπηρεσία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας Αθηνών ενημέρωνε τη Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι βρέθηκαν προκηρύξεις της παράνομης οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος», τις οποίες μάλιστα συμπεριέλαβε στον φάκελο, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολο το έργο της σύλληψης των… παράνομων.

Παρακολουθήσεις

Ρήγας Φεραίος

«Οι φόνοι κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου»

Στις 7 Αυγούστου 1974 το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, με σήμα τον… Φοίνικα, τον οποίο δεν είχαν προλάβει ακόμα να βγάλουν από τις επίσημες σφραγίδες ενημέρωνε το Αρχηγείο της Αστυνομίας Πόλεων ότι βρέθηκε αυτοκόλλητη αφίσα της ΚΝΕ στην Ομόνοια, η οποία φιλοξενούσε «πίνακα φονευθέντων κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του έτους 1973».

Δηλαδή, η δημοκρατική πλέον αστυνομία, μιας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας είχε σημειωθεί 15 μέρες πριν (24 Ιουλίου 1974), με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάνει λόγο για… φόνους κατά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

ΚΝΕ

10ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο

Αρκετά χρόνια αργότερα, πάλι με κυβέρνηση Καραμανλή, στις 17 Απριλίου 1980 το τμήμα εξακριβώσεων, της Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών ενημέρωνε την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για τα όσα έγιναν στο 10ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο από τις 12/3/1980 μέχρι και τις 2/4/1980.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα ονόματα των Κώστα Λαλιώτη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρη Γόντικα (ΚΚΕ Εξωτερικού), Γιάννη Μπανιά (ΚΚΕ Εσωτερικού), Γιώργου Βέργαδου (Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου), Μανώλη Γλέζου (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), Διονύση Κλάδη, Χρήστου Παπουτσή, Στέφανου Τζουμάκα (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπος Γεωργούλας (Ρήγας Φεραίος).

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται αναλυτικά τα συνθήματα που ακούστηκαν, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προεδρείου.

Πανσπουδαστικό Συνέδριο Παρακολουθησεις

Πανσπουδαστικό Συνέδριο Παρακολουθησεις

Δελτίο πληροφοριών για μοίρασμα φυλλαδίων από την ΚΝΕ

Το τελευταίο έγγραφο είναι κι αυτό, όπως και τα προηγούμενα, απόρρητο και έχει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 1984. Ο συντάκτης του «δελτίου πληροφοριών» ενημερώνει τους προϊστάμενους του ότι στις 28/10, μία εβδομάδα πριν, μέλη της ΚΝΕ μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία «καταγγέλονται οι ενέργειες των ΟΝΝΕΔιτών σε βάρος δημοκράτισσας μαθήτριας, που εκλέχτηκε στο 15μελές φοιτητικό συμβούλιο του 1ου Λυκείου Δάφνης».

Παρακολούθηση 1984

ΚΝΕ ΧΟΥΝΤΑ

ΚΝΕ ΧΟΥΝΤΑ

Rate this item
(0 votes)