Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό στην Κίνα

By Ιανουαρίου 05, 2023
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό στην Κίνα

 

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα όπου η κατάσταση έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα εξεταστούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αφίξεις πολιτών από την Κίνα και κατά πόσο η χώρα μας κινδυνεύει από ένα νέο μεγάλο κύμα κορωνοϊού. Πάντως την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και στην Ελλάδα λόγω της κατάστασης στην Κίνα.

«Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είχε πει ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθηθούν τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση σημαντική στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ECDC εχθές στην ανακοίνωσή του είπε πως δεν έχουμε μεγάλες ανησυχίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό έχουμε ανοσία είτε από τη λοίμωξη είτε από τον εμβολιασμό. Από αυτά τα άτομα που έρχονται αυτή τη στιγμή από την Κίνα, επειδή έχουμε το επίπεδο ανοσίας και είναι οι ίδιες οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Οι ανησυχίες βέβαια έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις και αν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλαχθεί γιατί θα περάσει μέσα από πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι η χώρα θα κινηθεί στην κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προσπάθεια είναι να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις πτήσεις από Κίνα προς Ευρώπη, κυρίως τις απευθείας πτήσεις. Δεν θα κάνουμε από μόνοι μας κάτι. Τις τελευταίες μέρες όλες οι συζητήσεις μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι να είμαστε όλοι σε μία γραμμή», επισήμανε.

Ξέφυγε η κατάσταση στην Κίνα
Η κατάσταση, στην Κίνα έχει ξεφύγει το τελευταίο διάστημα με την ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την «DailyMail», η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλη έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού από τότε που τερμάτισε την πολιτική της «μηδενικής COVID», με αποτέλεσμα οι νεκροί να συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία, ενώ τα κρεματόρια ανεβάζουν τις τιμές για τις υπηρεσίες τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ακόμα 2,1 εκατομμύρια θανάτους από κορωνοϊό τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι από τότε που τερματίστηκε η πολιτική της «μηδενικής COVID».

Γι’ αυτό ορισμένες οικογένειες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωρούν μόνοι τους στην αποτέφρωση των νεκρών συγγενών τους. Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media αποκαλύπτουν την ανατριχιαστική πραγματικότητα, με τις αυτοσχέδιες καύσεις των σορών σε πάρκα και πλατείες.

Σε ένα από αυτά τα πλάνα φαίνεται ένα ξύλινο φέρετρο στο πλάι ενός δρόμου να έχει τυλιχτεί στη φωτιά, ενώ σε ένα άλλο βίντεο μερικοί κάτοικοι της Σανγκάης στέκονται μέσα σε ένα πάρκινγκ και κοιτούν μια αυτοσχέδια καύση νεκρού.

Παγκόσμιος συναγερμός από τη νέα μετάλλαξη

Πάντως την ώρα που η ανησυχία για την Κίνα εντείνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, την ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Διαπλασιάζει τις μολύνσεις

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορωνοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, «δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5». Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων».

Κερδίζει έδαφος διεθνώς
Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον «ενοχοποιείται» μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Συμπτώματα
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. «Συνιστά ειρωνεία», επεσήμανε «ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ».

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)

newsroom