Ιώσεις: Τους λόγους της έξαρσης τον φετινό χειμώνα αναλύει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

By Ιανουαρίου 13, 2023
Ιώσεις: Τους λόγους της έξαρσης τον φετινό χειμώνα αναλύει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Εξηγώντας τι συμβαίνει ακριβώς φέτος, ο καθηγητής ανέφερε ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία έχει τις εξής διαφορές από τις προ κορωνοϊού χρονιές. «Είμαστε στην ουσία ανεκπαίδευτοι, το ανοσοποιητικό μας είναι ανεκπαίδευτο και ως ένα βαθμό αναποτελεσματικό στην αντίσταση κατά αυτών των λοιμώξεων, δεδομένης της τρίχρονης αποχής του από την επαφή με όλα αυτά. Αφενός έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφετέρου μια μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι τα πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τίποτε από όλα αυτά στη ζωή τους. Ένα παιδάκι που γεννήθηκε το 2019 και ήταν μερικών μηνών έως ενός έτους μπήκε σε μία καραντίνα για την επόμενη τριετία. Στην ουσία αυτό είναι παρθένος οργανισμός από πλευράς ανοσοποιητικού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια και θα περάσουν πολλές ιώσεις και θα είναι βαρύτερες. Και τέλος βέβαια φταίει και το γεγονός ότι πλέον δεν φοράμε μάσκες. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί, αν βάλεις επιπλέον την πολύ σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για το τι γίνεται σήμερα» περιέγραψε ο κ. Τζανάκης.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση από τον ιό, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως το εμβόλιο, ακόμη και η τέταρτη και πέμπτη δόση, δεν δημιουργεί 100% αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή να μην μολύνεται κανείς, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια της ιλαράς και του τετάνου. «Πολλά από τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία παρά σε περιορισμένη χρονική δυνατότητα ή και καθόλου. Διότι εξαρτάται από άλλους παράγοντες αυτή η ανοσία, πρώτον από την απάντηση του ατόμου που κάνει το εμβόλιο, δεύτερον από το τι ιικό φορτίο δέχεσαι όταν μολύνεσαι. Αν είναι μικρό, ενδεχομένως θα προστατευτείς αν όμως είναι μεγάλο δεν θα προστατευτείς» ανέφερε ο καθηγητής.

Επομένως, οι παραπάνω παράγοντες, η ηλικία, η κατάσταση του ανοσοποιητικού, εάν δηλαδή έχει προηγηθεί νόσηση με άλλη ίωση, αθροιστικά, δημιουργούν μια δυναμική κατάσταση βάσει της οποίας θα υπάρξει ή όχι η μόλυνση. «Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν 100%, Προστατεύουν, όμως. πολύ καλά και πρόσκαιρα από τη μόλυνση για 1-2 μήνες και προστατεύουν πολύ καλά και άριστα ως προς τη βαριά νόσηση» επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

πηγη

 

Rate this item
(0 votes)

newsroom