Όταν κάτι στο κρασί πηγαίνει στραβά: οινοποιοί αφηγούνται τις μεγαλύτερες καταστροφές τους

By Σεπτεμβρίου 18, 2023
Όταν κάτι στο κρασί πηγαίνει στραβά: οινοποιοί αφηγούνται τις μεγαλύτερες καταστροφές τους

Το να κάνεις κρασί δεν είναι εύκολο. Από τις φυσικές καταστροφές και τα παράσιτα του αμπελώνα μέχρι τα ανθρώπινα λάθη και τη σκόπιμη δολιοφθορά, η ιστοσελίδα Decanter μοιράζεται μερικές από τις δοκιμασίες που οι οινοποιοί έχουν ξεπεράσει για να έχουμε εμείς το κρασί στο τραπέζι μας.

Κάθε μπουκάλι κρασιού που ανοίγετε αντιπροσωπεύει ένα μικρό θρίαμβο. Παρά τα αμέτρητα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στον αμπελώνα και στο κελάρι, ορισμένα καθορισμένα άτομα καλλιέργησαν τα αμπέλια, τρύγησαν τα σταφύλια και έκαναν επιτυχώς τον χυμό κρασί.

Λίγες καλλιεργητικές περίοδοι περνούν χωρίς να υπάρξει κάποιο περιστατικό, αλλά τα περισσότερα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, να διορθωθούν ή να επιλυθούν στην πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γεγονότα που είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορεί να κάνει κάτι ένας οινοποιός για να τα ξεπεράσει. Είτε πρόκειται για καταστροφικές καιρικές συνθήκες, εισβολή παρασίτων, αχαλίνωτες ασθένειες ή καταστροφές στο οινοποιείο, μερικές φορές οι οινοποιοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τους χειρότερους εφιάλτες τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΓΗ

Ο Larry McKenna του αμπελώνα Escarpment στην περιοχή Martinborough της Νέας Ζηλανδίας έχει τρεις δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της οινοποίησης και έχει αντιμετωπίσει το δίκαιο μερίδιο των κλιματολογικών καταστροφών. Αυτός εξηγεί ότι ορισμένες καταστροφές, όπως η ξηρασία, αναπτύσσονται σταθερά, και επιδεινώνονται. ‘Άλλες είναι πιο ξαφνικές. «Ο παγετός είναι άμεσος», λέει, «αυτό συμβαίνει σε μια νύχτα. Είναι αρκετά τραυματική εμπειρία. Μπορείτε να ανάψετε όλες τις φωτιές που θέλετε, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε – απλά πρέπει να το αντιμετωπίσετε.»

Άλλες καιρικές συνθήκες χτυπούν ακόμη γρηγορότερα. «Ο ουρανός γίνεται κίτρινο-πορτοκαλί», λέει η Amandine Marchive, συνιδιοκτήτρια του Domaine des Malandes στο Chablis. «Όταν βλέπετε αυτό το χρώμα, ξέρετε ότι θα ρίξει χαλάζι». Έλαβε μια κλήση από γείτονα μια καλοκαιρινή ημέρα το 2016, λέγοντας της να επισκεφθεί επειγόντως έναν από τους αμπελώνες της. «Μέσα σε πέντε λεπτά το χαλάζι είχε καταστρέψει εντελώς τα 5ha Αμπελώνα. Ήταν Ιούνιος αλλά εκείνη η ημέρα έμοιαζε με τον Φεβρουάριο – χωρίς φύλλα, χωρίς σταφύλια, τίποτα – μόνο το ξύλο παρέμεινε », θυμάται.

Το χαλάζι, ένας χάρτης του Bordeaux και 769 λέξεις
«Συναισθηματικά ήταν πολύ δύσκολο. Οι εργαζόμενοι του αμπελώνα εργάζονταν καθημερινά και αισθάνθηκαν ότι δεν εργάσθηκαν για τίποτα. Η δουλειά είναι σκληρή, αλλά η ανταμοιβή ενός αμπελουργού είναι να βλέπει το χυμό στις δεξαμενές. Είναι δύσκολο να μην στεναχωρηθούμε. Και δεν είχαμε ασφάλεια », προσθέτει. Η Marchive αγόρασε και εγκατέστησε αντιχαλαζικό δίχτυ αμέσως μετά από τη μεγάλη καταστροφή. Στη συνέχεια το επόμενο έτος έχασε το 50% της παραγωγής της από παγετό!

Πριν από την συνεργασία της με το Viña Estampa στην κοιλάδα Colchagua της Χιλής ως επικεφαλής οινοποιός, η Johana Pereira εργάστηκε στο γειτονικό οινοποιείο Bisquertt. Στις 27 Φεβρουαρίου 2010, υπέστη ένα από τα πιο ξαφνικά και τρομακτικά γεγονότα της καριέρας της. Ήταν δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή και οι δεξαμενές του οινοποιείου περιείχαν τέσσερα εκατομμύρια λίτρα κρασιού πριν από την εμφιάλωση όταν η περιοχή επλήγη από έναν τεράστιο σεισμό, με μέγεθος 8,8 βαθμών της κλίμακας και διάρκειας περίπου τριών λεπτών. «Οι δεξαμενές συνθλίφτηκαν σαν κουτάκια αναψυκτικού», λέει. Έχασαν σχεδόν 800.000 λίτρα κρασί. «Ήταν σαν ένα ποτάμι», προσθέτει. Όταν το κρασί τελικά απορροφήθηκε από το έδαφος, τα δέντρα αρρώστησαν και πέθαναν!

Το οινοποιείο υπέστη επίσης ευρύτατη ζημιά στα αρδευτικά του συστήματα στους αμπελώνες, αλλά η Pereira ήταν έκπληκτη από την ανταπόκριση των τοπικών ανθρώπων και συναδέλφων σε άλλα οινοποιεία. «Όλοι ήταν στην ίδια κατάσταση, αλλά όλοι ήθελαν να βοηθήσουν», λέει. Τελικά, ο τρύγος του 2010 ήταν καλής ποιότητας, αν και μικρότερος από το αναμενόμενο. Παρά την καταστροφή, οι φυσικές καταστροφές όπως αυτή, αποδεικνύεται ότι μπορούν να συσφίξουν τις σχέσεις στις κοινότητες και να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Εάν κάνετε Sauternes, το να δείτε την ευγενή σήψη να απλώνεται μέσα από τον αμπελώνα σας, θα σας γεμίσει με χαρά. Αλλά όχι αν κάνετε Cabernet Sauvignon. Αυτό συνέβη στον Lenz Moser στο οικογενειακό του κτήμα Weinkellerei Lenz Moser, κοντά στο Krems της Αυστρίας το 1996. Έβρεξε κατά τη συγκομιδή και ο botrytis κατέλαβε τον αμπελώνα. «Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η συγκομιδή οικονομικά ήταν να μαζέψουμε αμέσως τα σταφύλια, να τα πατήσουμε και να φτιάξουμε ένα λευκό Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια ήταν ώριμα, δεν χάσανε τη ζάχαρη ή τη γεύση, απλώς το χρώμα. ” Ήταν μια κίνηση απελπισίας αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη ο πειραματισμός απέδωσε και το κρασί ήταν τεράστια επιτυχία.

Σήμερα το κύριο έργο του Moser είναι η παρασκευή κρασιού στο Château Changyu Moser XV στην επαρχία Ningxia της Κίνας. Η μεγάλη πλειοψηφία των αμπελώνων εδώ φυτεύονται με ερυθρές ποικιλίες, αλλά καθώς ήθελαν να κάνουν και ένα λευκό, αποφάσισαν να κάνουν ένα λευκό Cabernet – αυτή τη φορά επίτηδες. Αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές που διδάσκει τώρα πλέον σε συναδέλφους σε άλλα οινοποιεία πώς να το κάνουν. Το ηθικό της ιστορίας για τον Moser; ‘Οταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα.’

Οι περισσότερες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψεκασμό, αλλά τα έντομα ή τα μεγαλύτερα παράσιτα μπορεί να είναι πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση. Ο τρύγος του 2014 στον Βόρειο Ροδανό κατέληξε με κατακλυσμό. Ένας αμπελοκαλλιεργητής περιέγραψε την κατάσταση στο Crozes-Hermitage ως παράδειγμα βιβλίου για το τι δεν θέλετε να συμβεί στα αμπέλια σας: «τεράστια πίεση της νόσου με συμπτώματα όχι μόνο oidium, ωίδιο … αλλά ακόμη και botrytis στα σταφύλια πριν από την έναρξη της ωρίμανσης!» Και ως αποκορύφωμα, υπήρξε μια εισβολή της Drosophila suzukii γνωστή τοπικά ως «vinegar flies» διότι τρυπώνουν στα δέρματα των σταφυλιών για να βάζουν τα αυγά τους, οδηγώντας σε ξινή σήψη. Ευτυχώς δεν έχουν επιστρέψει από τότε.

Μια ασιατική μύγα απειλεί τα ευρωπαικά σταφύλια
Το μεγαλύτερο παράσιτο από όλα είναι αυτό με τα δύο πόδια. Ο Marc Hochar, του Chateau Musar στο Λίβανο, εξηγεί: «Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν για τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Λίβανο, όπως οι συγκρούσεις, ο πόλεμος, οι πολιτικές αναταραχές, η αλλαγή του κλίματος, η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, η φυλλοξήρα κ.ο.κ. Αλλά ένα πράγμα που κανείς δεν θα σκεφτόταν να είναι ένα πρόβλημα για εμάς είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τους αμπελώνες μας που επιτίθενται άνθρωποι που συλλέγουν τα φύλλα από τα αμπέλια μας Grenache για να φτιάξουν ντολμάδες, ένα παραδοσιακό τοπικό πιάτο … Αυτό δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για εμάς, δεδομένου ότι χρειαζόμαστε καλύμματα για να προστατεύσουμε τα σταφύλια μας από τη θερμότητα του καλοκαιριού στην κοιλάδα Bekaa ».

Η Νότιος Αφρική μπορεί να έχει φέτος εξαιρετικά μικρότερη σοδειά λόγω ξηρασίας

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ

Μόλις τα σταφύλια βρεθούν στο κελάρι, είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή από τα στοιχεία, τα παράσιτα και τις ασθένειες, αλλά υπάρχει μια σειρά από πιθανά νέα προβλήματα – κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Richard Painter, οινοποιός για την ετικέτα Left Field της Te Awa στον κόλπο Hawke’s της Νέας Ζηλανδίας, το γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

Ο οινοποιός έφτασε στο οινοποιείο του ένα πρωί και προσπέρασε μια μια μικρή δεξαμενή περίπου 1.500 λίτρων. Τίποτα δεν ήταν κακό, “εξηγεί. «Πήγα στον επάνω όροφο και έπειτα ένα λεπτό αργότερα υπήρξε αυτή η τεράστια έκρηξη – κοίταξα κάτω και το κρασί χυνόταν σαν λάβα από τη μικρή πόρτα μπροστά! Αν περπατούσα μετά από ένα λεπτό μετά, η έκρηξη θα μου είχε κόψει τα πόδια. ”

Αποδεικνύεται ότι η δεξαμενή ήταν ακόμη σε διαδικασία ζύμωσης όταν είχε σφραγιστεί από την προηγούμενη νύχτα, και η πίεση είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. «Χάσαμε περίπου 1.000 λίτρα χυμού. Έβαλα βαλβίδες απελευθέρωσης πίεσης σε κάθε δεξαμενή την επόμενη μέρα.

Το Domaine de la Romanee Conti, θύμα εκβιασμού 1,000,000€

Εν τω μεταξύ, στη Νότια Αφρική, ο Adam Mason, ένας ονοπαραγωγός στο Mulderbosch στο Stellenbosch έχει το δικό του σχέδιο παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών. Παρά την επιτυχία του, παραδέχεται ότι έκανε λάθη όλα αυτά τα χρόνια. «Έχω καταλήξει με υπερ-θειωμένους οίνους κατά 10 φορές, μόνο και μόνο επειδή δεν σκέφτηκα. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε ένα τέτοιο κρασί» Περιγράφει πώς ο υπεύθυνος στο κελάρι κοίταγε με δυσπιστία αλλά ήταν πολύ φοβισμένος για να αμφισβητήσει τον προϊστάμενό του. «Τα μάτια του πετάχτηκαν έξω» θυμάται ο Mason.

Όλοι κάνουν λάθη. Αλλά όταν ένα καλό κρασί καταστρέφεται επίτηδες, τότε είναι ακόμα πιο εξοργιστικό. Η Katie Jones μετακόμισε από το Leicestershire της Αγγλίας στο Languedoc το 1993, όπου έπιασε δουλειά στο τοπικό συνεταιριστικό οινοποιείο Mont Tauch. Ξεκίνησε από βοηθός πωλήσεων και διευθύντρια πωλήσεων εξαγωγών, αλλά μετά από 15 χρόνια αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή και αγόρασε ένα μικρό αμπελώνα. Μαζί με τον σύζυγό Jean-Marc, έκανε το πρώτο της τρύγο του Domaine Jones το 2009. Μέχρι το 2013, παρήγαγε 15.000 μπουκάλια κάθε χρόνο. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ταξίδεψαν σε εμπορική έκθεση στη Γερμανία για να εμπορευθούν τα κρασιά τους. Επέστρεψαν στο σπίτι τους, με εντολές αγοράς για όλη τους την παραγωγή, η οποία ήταν έτοιμη να εμφιαλωθεί στο οινοποιείο του γκαράζ τους.

«Την επόμενη μέρα είχαμε ένα κακό προαίσθημα», θυμάται. «Ενεργοποίησα τη γευστική δοκιμή στην δεξαμενή και δεν βγήκε τίποτε». Το ίδιο συνέβη και με μια δεύτερη δεξαμενή. “Σκέφτηκα,” Αυτό είναι περίεργο … “Στη συνέχεια, είδα ότι οι βαλβίδες στο κάτω μέρος των δεξαμενών ήταν ανοιχτές. Κάλεσα τον Jean-Marc και πάγωσαν τα πόδια του ”

Κοίταξαν στο σύστημα αποστράγγισης όπου συλλέγονται τα λύματα – και ήταν γεμάτο υπέροχο λευκό κρασί. Κάποιος είχε σαμποτάρει τις δεξαμενές τους εν απουσία τους, καταστρέφοντας 3.000 λίτρα κρασιού. Η αστυνομία κλήθηκε, αλλά προσέφερε μικρή βοήθεια. Έχει τις υποψίες της ως προς τους ενόχους, αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, η ζήλια ήταν το πιθανό κίνητρο.

Η Jancis Robinson MW έμαθε για την ιστορία τους μέσω του Twitter και ανέφερε τη δυστυχία τους σε ένα άρθρο. «Έχουμε τόσο μεγάλη υποστήριξη από όλο τον κόσμο», λέει η Jones. Η φήμη των κρασιών της αυξήθηκε, οι πωλήσεις αυξήθηκαν, και κατά συνέπεια ήταν σε θέση να αγοράσει περισσότερα αμπέλια.

Αν αναλογιστείτε όλα τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά, είναι ένα θαύμα που κάποιος προσπαθεί να ζήσει από την παραγωγή κρασιού. Οι παγίδες είναι παντού, μερικές προκαλούνται από τη φύση, μερικοί από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς και άλλες από σαμποτέρ.

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα μπουκάλι, σκεφτείτε ότι ακόμα κι αν δεν είναι βραβευμένο, είναι, με πολλούς τρόπους, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)