AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Η σχετική πρόβλεψη, μαζί με ένα «πλέγμα» φορο-παρεμβάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τεθούν υπόψη του υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή έως το τέλος του χρόνου.
Μπόνους για τον εντοπισμό «μαϊμού» αποδείξεων
Έτσι, για τον εντοπισμό «πλαστών» αποδείξεων που εκδίδονται από ταμειακές, θα χορηγείται οικονομική επιβράβευση στους φορολογούμενους που θα προχωρούν σε επώνυμες καταγγελίες μέσα από την εφαρμογή appodixi για τον έλεγχο γνησιότητας αποδείξεων.
Με αυτό τον τρόπο, θα αναβαθμιστεί η ψηφιακή εφαρμογή «appodixi», καθώς η παροχή κινήτρων θα ωθήσει τους πολίτες να τη χρησιμοποιούν περισσότερο.
Μέσω της εν λόγω εφαρμογής, στην οποία ανταποκρίθηκαν σε γενικές γραμμές οι πολίτες κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, οι καταναλωτές μπορούν να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές.
Έως τώρα οι καταναλωτές δεν κέρδιζαν κάποιο ποσό ή άλλο μπόνους για την αποστολή της καταγγελίας.
Αυτό θα αλλάξει, καθώς οι αρμόδιες αρχές προσανατολίζονται να εντάξουν την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi.
Τo μπόνους θα φτάνει στα 2.000 ευρώ-ενδεχομένως και παραπάνω- και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Appodixi
Όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή, appodixi, στο κινητό τους.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).
Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.
Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:
Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.