«Η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι αμφίβολη, ακόμη και μετά την έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»

By Νοεμβρίου 02, 2023
«Η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι αμφίβολη, ακόμη και μετά την έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»

Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αρκετό για να «κλειδώσει» την απόκτηση των 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βασικοί Αμερικανοί νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 στην Τουρκία εκφράζουν ανησυχίες για άλλα θέματα που δεν σχετίζονται με την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Οι πρόεδροι και τα ιεραρχικά μέλη των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή μπορούν να δεσμεύσουν μονομερώς τις πωλήσεις όπλων. Αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον δύο από αυτούς δεν δείχνουν πρόθυμοι να εγκρίνουν ακόμα τη συγκεκριμένη πώληση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι είναι ευχάριστο να βλέπει την Τουρκία να κινείται θετικά για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, σημειώνοντας «είναι δεδομένο ότι έπρεπε να το κάνουν αυτό πριν σκεφτούμε τις πωλήσεις όπλων».

«Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που αξιολογούμε σχετικά με τις πωλήσεις όπλων, όπως η χρήση των οπλικών συστημάτων και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Cardin.
«Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO από μόνη της δεν είναι αρκετή»

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 της Τουρκίας, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στη συμφωνία αφού ο Ερντογάν συμφώνησε να άρει την επικράτηση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO.

Ένας εκπρόσωπος του Βουλευτή Γκρέγκορι Μικς της Νέας Υόρκης, του κορυφαίου Δημοκρατικού στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο ίδιος «ανυπομονεί για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο NATO, καθώς και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή, συνεργασία για την αντιμετώπιση των παράνομων ρωσικών χρηματοοικονομικών ροών και αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Η διαβίβαση των πρωτοκόλλων για τη Σουηδία στο κοινοβούλιο από μόνη της δεν άλλαξε τη θέση του και περιμένει να επικυρωθούν αμέσως και να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα παραπάνω θέματα», είπε ο εκπρόσωπος του Μικς.

Ο Αμερικανός βουλευτής αναφέρθηκε στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του YPG στη βόρεια Συρία, οι οποίοι υποστηρίζονται κυρίως από τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε ένα τουρκικό UAV που πλησίασε αμερικανική βάση στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αμερικανικής κατασκευής F-16 που κατέχει κατά τις προηγούμενες εναέριες επιθέσεις της στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία τοποθέτησε επίσης F-16 στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Αρμενία το 2020 για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Μενέντεζ «δεν είναι πια εμπόδιο»

Ερωτηθείς από το Defense News σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν, ο γερουσιαστής James Risch από το Αϊντάχο — ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας — είπε ότι οι ανησυχίες του παραμένουν. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «μπορεί ακόμα να δώσει το πράσινο φως για τα F-16 εάν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO».

Ο Risch δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει με το Κογκρέσο από τότε που ο Ερντογάν υπέβαλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης στο κοινοβούλιο. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πραγματικά, καθώς είχαμε προηγουμένως μακρές, λεπτομερείς συνομιλίες για αυτό. Όλοι γνωρίζουν ποιες ήταν οι παράμετροι».

Ενώ η πώληση των F-16 εξακολουθεί να εκκρεμεί, το σημαντικότερο εμπόδιο της Τουρκίας στη συμφωνία δεν αποτελεί πλέον παράγοντα. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχασε τη θέση του ως προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και αντιμετωπίζει ποικινή δίωξη.

Ο Μενέντεζ είχε δεσμευτεί να εμποδίσει την πώληση των F-16 ακόμη και αν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, επικαλούμενος μια σειρά από άλλα ζητήματα. Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες του ήταν οι επανειλημμένες εισβολές της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της συμμάχου στο NATO, Ελλάδα και η συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Ωστόσο, ο Μενέντεζ παραμένει στη Γερουσία και βρίσκεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου

Rate this item
(0 votes)