Υποχρεωτικά με POS 35 νέοι επαγγελματικοί κλάδοι από τον Ιανουάριο

By Δεκεμβρίου 14, 2023
Υποχρεωτικά με POS 35 νέοι επαγγελματικοί κλάδοι από τον Ιανουάριο

Ποιοι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες

Στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται από το μέτρο.

Σήμερα (14/12) αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα πληρωμών με κάρτες καθώς και τα πρόστιμα στους παραβάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταξί, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α.

Επίσης θα προβλέπεται η υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (σύστημα IRIS).
Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Παράλληλα οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν 356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την «on line» διασύνδεση τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραποίηση των στοιχείων αλλά και τα λογιστικά «κόλπα» με την απόκρυψη του πραγματικού τζίρου.

Οι νέες παρεμβάσεις αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο να κλείσει το «κενό» στο ΦΠΑ και να έρθουν στα ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)