AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, που είναι δύο στοιχεία αλληλένδετα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό πρόβλημα στην αγορά κατοικιών, το οποίο ζητεί επειγόντων λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν διάφορες σκέψεις προκειμένου να αμβλυνθεί η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το κόστος στέγασης (σ.σ. ενοίκια κλπ.) υπερβαίνει σήμερα το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 700.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές κάθε χρόνο.
Στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία εκτιμάται ότι θα επαναφέρει στην αγορά των ενοικίων κενές και ανακαινισμένες κατοικίες. Σύμφωνα με αυτό, το οποίο και έχει προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, προβλέπεται τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα διαθέσουν για ενοικίαση τουλάχιστον για μια τριετία, ακίνητα τα οποία είχαν κλειστά ή διέθεταν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια όλου του 2023.
Ειδικά μάλιστα για τα Airbnb , η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους αλλά είτε λόγω περιοχής είτε λόγω άλλων συνθηκών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ίδιους δεν απέδωσαν.
Η πρόταση αυτή αναμένεται να τεθεί ξανά από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά στο πανελλήνιο συνέδριο της Ομοσπονδίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, την πρόταση αυτή την βρίσκει ενδιαφέρουσα το οικονομικό επιτελείο το οποίο θέλει πρώτα να μετρήσει δημοσιονομικές επιπτώσεις και το αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά ακινήτων και μετά να προχωρήσει στην υιοθέτηση, στην βελτίωση ή στην απόρριψη της σχετικής πρότασης.
Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης θα είναι περιορισμένο διότι σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα θα έβγαιναν στην αγορά πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, δίνοντας παράλληλα ανάσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Η μεταβατική αυτή φορολογική παρέμβαση, όπως σημειώνει ο Στράτος Παραδιάς δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών, αφού αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες και θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα θετικά αλλά μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της ομαδικής επανένταξης στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
Να σημειωθεί ότι εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% έως 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.
Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στην περιοχή των 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ ενώ ένα 14% δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ετσι 9 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια λιγότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο.