Με λαμπρότητα και κατάνυξη ο εορτασμός του Απ. Παύλου στις Οινούσσες

By Ιουλίου 12, 2024
Με λαμπρότητα και κατάνυξη ο εορτασμός του Απ. Παύλου στις Οινούσσες

Στον ρόλο του ως «νομοδιδασκάλου» και θεσμοθέτη της Αγάπης ως μοναδικού μέσου για την ερμηνεία κι υπέρβαση του νόμου ήταν αφιερωμένος ο φετινός εορτασμός του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος τελέσθηκε εκ μεταθέσεως το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου στην πλ. Ναυτοσύνης των Οινουσσών.

Στον ρόλο του ως «νομοδιδασκάλου» και θεσμοθέτη της Αγάπης ως μοναδικού μέσου για την ερμηνεία κι υπέρβαση του νόμου ήταν αφιερωμένος ο φετινός εορτασμός του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος τελέσθηκε εκ μεταθέσεως το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου στην πλ. Ναυτοσύνης των Οινουσσών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις εκκίνησαν με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος κι έψαλε κατανυκτικά ο βυζαντινός χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Βασίλη Χαμέτη.
Μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού με το απολυτίκιο «Εθνών σε κήρυκα» ακολούθησε το καλωσόρισμα και η προσφώνηση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Δανιήλ και η ομιλία του Ακαδημαϊκού, επίτ. Καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Απόστολου Σ. Γεωργιάδη με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος ως νομικός», η οποία λόγω απουσίας του εκφωνήθηκε, κατ’ επιθυμία του ομιλητή, από τον διατελέσαντα φοιτητή του Δήμαρχο Οινουσσών.
Στην εμβριθή ακαδημαϊκή του διάλεξη ο διαπρεπής νομοδιδάσκαλος Απόστολος Γεωργιάδης επεσήμανε την προσήλωση του Παύλου στη διάδοση της ευαγγελικής αλήθειας με ταυτόχρονη αναβίβαση του δικαίου από χρηστικό εγχείρημα σε ζωοφόρο κοινωνία. Ο απόστολος των Εθνών «πεπαιδευμένος κατ’ ακρίβεια του πατρώου νόμου» εξήρε με περηφάνεια τις νομικές σπουδές του και την πάγια νομιμοφροσύνη του.
Στις παύλειες αντιλήψεις σχετικά με το γάμο και το ρόλο της γυναίκας σ’ αυτόν τονίστηκε στη διάλεξη ότι στον απ. Παύλο ο γάμος από σύμβαση γίνεται μυστήριο και η σχέση από χρηστική συνύπαρξη σε ερωτική αυτοπροσφορά. «Το μυστήριο τούτο μέγα εστί…» και ο γάμος γίνεται αθλοφόρος στίβος για αμφότερα τα μετέχοντα σ’ αυτόν πρόσωπα.
«Η αγάπη, λοιπόν, αποτελεί για τον Παύλο ό,τι και η «Επιείκια» για τον Αριστοτέλη: Το μέσο για την υπέρβαση του νόμου, όταν ο τελευταίος αδυνατεί να νοηματοδοτήσει τη ύπαρξη», τονίζει κλείνοντας ο καθ. Γεωργιάδης. «Οι νομικές ενασχολήσεις του Παύλου και σύνολο το έργο του μετέχουν σε μια ανώτερη σωτηριολογική βάση: Αυτή της δικαίωσης του ανθρώπου, που αποτελεί εν τέλει την κεντρική ιδέα του έργου του μεγάλου Αποστόλου» συμπεραίνει στο επίμετρο ο διαπρεπής ακαδημαϊκός.
Μετά την ενδιαφέρουσα ομιλία ακολούθησε η βράβευση των μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου και Οινουσσών, οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, που συνέβαλαν στην διεξαγωγή του διαγωνισμού με θέμα: «Το σώμα υμών ναός του εν υμίν αγίου Πνεύματος εστίν» και τη βαθμολόγηση των συμμετοχών. Εν συνεχεία επέδωσε στους διακριθέντες τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα και κάλεσε τους νέους ν’ ακολουθήσουν τις διδαχές και το παράδειγμα του Απ. Παύλου.
Στην εκδήλωση, η οποία έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, παρέστησαν ο Υποδιοικητής της 96 ΑΔΤΕ κ. Πιστιόλας, ο Κεντ. Λιμενάρχης Χίου κ. Παντ. Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών πλωτάρχης Δημ. Κλουμάσης, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της Χίου και αρκετοί προσκυνητές.
Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Μάρκο και τον κλήρο της Ι.Μ. Χίου, στον εφημέριο του Αγ. Νικολάου Οινουσσών π. Ιωάννη, στον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Λυγνό και το Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», στο Σύλλογο Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός», στους συνεργάτες, εθελοντές και το προσωπικό του Δήμου, οι οποίοι συνέδραμαν στη διοργάνωση και συνέβαλαν στην συνέχεια της όμορφης πνευματικής παράδοσης να τιμάται κατ’ έτος η διέλευση του αποστόλου Παύλου «αντικρύ Χίου».

Rate this item
(0 votes)