Καλοκαίρι στην Λέσβο: Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. σε ελαιόλαδο

By Ιουλίου 17, 2024
Καλοκαίρι στην Λέσβο: Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. σε ελαιόλαδο

Το λαδοτύρι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που προέρχεται κυρίως από τη Λέσβο. Είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση του και την ιδιαίτερη υφή του στον ουρανίσκο. Είναι απίστευτα θρεπτικό  με πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Μερικά από τα οφέλη του λαδοτυριού περιλαμβάνουν:

 

 

Πλούσιο σε Πρωτεΐνες: Το λαδοτύρι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των μυών και άλλων ιστών.

Ασβέστιο και Φώσφορος: Περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Προβιοτικά: -Γνωστα και ιατρικά προτεινόμενα για την καλή υγεία του εντέρου -το λαδοτύρι ειναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία σύμφωνα με μελέτες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγιή Λιπαρά: Παρόλο που είναι πλούσιο σε λιπαρά, τα λιπαρά που περιέχει είναι σε μεγάλο βαθμό μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία.

Βιταμίνες και Μέταλλα: Είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Β12, καθώς και άλλων σημαντικών μετάλλων όπως το ψευδάργυρο και το μαγνήσιο.

Πέρα από τα διατροφικά του οφέλη, το λαδοτύρι προσθέτει εξαιρετική γεύση σε διάφορα πιάτα, καθιστώντας το ιδανικό για σαλάτες, μεζέδες και διάφορες συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. σε ελαιόλαδο

Πλούσιο άρωμα γάλακτος μαζί με νύξεις γρασιδιού ξαφνιάζουν ευχάριστα στη μύτη καθώς φέρνεις κοντά σου αυτό το ιδιαίτερο τυρί. Μεσαίας σκληρότητας, ελαφρά μαστιχωτό, με μεστή και βουτυράτη γεύση με νότες ξηρών καρπών και διακριτική την επίδραση του ελαιολάδου(στην εκδοχή που βρίσκεται μέσα σε ελαιόλαδο). Εχει πολύ νόστιμη επίγευση, που διαρκεί.
Το λαδοτύρι όπως γίνεται στη Λέσβο δεν έχει αδελφάκι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Λέσβου και όλα δείχνουν ότι έχει πολύ μακρά ιστορία. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και σπανιότερα με μικρή πρόσμιξη γίδινου (επιτρέπεται μέχρι 30%). Το έβαζαν για συντήρηση στο ελαιόλαδο (παλιότερα μέσα στα μυτιληνιά "σφδέλια") και η διαδικασία αυτή διατηρήθηκε γιατί δίνει ξεχωριστή γεύση στο τυρί. Τώρα δεν διατηρείται απαραίτητα σε ελαιόλαδο. Μπορεί να έχει περίβλημα παραφίνης ή να είναι και σκέτο. Η Γαλακτοκομική Λέσβου το διαθέτει σε όλους τους τύπους. Τρώγεται σαν επιτραπέζιο και τριμμένο σε ζυμαρικά.

Με στοιχεία απο athinorama.gr

 

Rate this item
(0 votes)

newsroom