Σάμος: Στο νησί του Πυθαγόρα η υπόθεση σηκώνει αυτοκίνητο

By Ιουλίου 18, 2024
Σάμος: Στο νησί του Πυθαγόρα η υπόθεση σηκώνει αυτοκίνητο

Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Στο νησί του Πυθαγόρα η υπόθεση σηκώνει αυτοκίνητο. Γιατί και αρχοντικές πολιτείες και γραφικά χωριά θα βρεις στη Σάμο και καταπράσινη φύση που σε γαληνεύει, και κρυστάλλινα θαλασσινά νερά και ποτάμι, και ενδιαφέροντα πολιτιστικά ραντεβού και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, και ωραία μαγειρέματα και γλυκόπιοτα ντόπια κρασιά.

Τι να δεις
Πάντα περνάμε από το γραφικό Βαθύ για μια περαντζάδα ανάμεσα σε παλιά σπίτια και αρχοντικά, δίνοντας «ραντεβού» και με τον πεντάμετρο Κούρο που φωλιάζει στο μουσείο του, αλλά και για φωτογραφικό σαφάρι στο Καρλόβασι αναζητώντας την Πορφυριάδα Σχολή, το Χατζηγιάννειο, τα νεοκλασικά στους οικισμούς του Όρμου και στο Λιμάνι και το μουσείο Βυρσοδεψίας. Βράδυ-πρωί ο δρόμος μας φέρνει στο όμορφο Πυθαγόρειο: στα στέκια της πλακόστρωτης προκυμαίας, στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, στο Art Space Pythagorion για σύγχρονη τέχνη στην έκθεση του Ιδρύματος Σβαρτς και στο αρχαίο θέατρό του όπου ανερχόμενοι και καταξιωμένοι μουσικοί δίνουν ραντεβού στο Samos Young Artists Festival (φέτος 7-13/8). Στα πέριξ και τα πιο διάσημα αρχαία τοπόσημα του νησιού: το εντυπωσιακό αρχαίο υδραγωγείο Ευπαλίνειο Όρυγμα και το Ηραίο.

Μετά τις βουτιές, «επιβάλλεται» το σαφάρι στην ενδοχώρα. Στις Μανωλάτες, ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά και με ανοιχτό ορίζοντα στους αμπελώνες της βόρειας πλευράς και τα μικρασιατικά παράλια. Στην καταπράσινη ρεματιά των Αηδονιών. Στους Μυτιληνιούς για το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Στις γραφικές πλατείες της Λέκκας, του Πλατάνου και των Κουμαίικων για ραχάτι και φαγητό. Στην πηγή Πνακά και το μοναστήρι της Παναγίας του Βροντά στους Βουρλιώτες. Στους Κοσμαδαίους, του Κουμαραδαίους και την Υδρούσα.

 

Πού να κολυμπήσεις
Για beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ ποντάρουμε στην ακτογραμμή από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ηραίο. Σούπερ διάφανα νερά και αμμουδιά βρίσκουμε και στη Χρυσή Άμμο και στον Λιμιώνα, στην περιοχή του Μαραθόκαμπου, ενώ πολυσύχναστα είναι και τα Βοτσαλάκια. Εγγυημένη δροσιά και βοτσαλάδες στα βόρεια: στο Κοκκάρι, στις οργανωμένες Τσαμαδού και Τσάμπου και, φυσικά, στο απλόχωρο και με beach bar Ποτάμι, μετά το Καρλόβασι.

Ενδιάμεσα υπάρχουν πιο ήσυχες και χωρίς οργανωμένες παροχές παραλίες. Από το Ποτάμι πεζοπορώντας στην κατάφυτη ρεματιά, φτάνουμε στο ποτάμι και τους καταρράκτες. Το μονοπάτι που συνεχίζει μετά την παραλία οδηγεί στις υπέροχες παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι. Στα ανατολικά οι οικογένειες προτιμούν την οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άμμου.

Πού να φας
Στο Πυθαγόρειο, πάνω στο λιμάνι σούπερ θαλασσινά στο Μερμιζέλι (2273062085) και ελληνική κουζίνα στο Ελιά (6970019150). Στην Άμπελο εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά στην ομώνυμη ταβέρνα (2273097032). Προορισμός στο Παλαιόκαστρο η ψαροταβέρνα Ο Tριαντάφυλλος - Η µικρή πλατεία (2273027860). Στο χωριό Δρακαίοι ψάξε την ταβέρνα του παπά Λευτέρη για ντόπια κουζίνα, απίθανο κουνέλι στιφάδο και κολοκυθανθούς γεμιστούς με δερματοτύρι.

Rate this item
(0 votes)

newsroom