Σωτήριο το έργο του φράγματος Τσικνιά για την Λέσβο.

By Ιουλίου 27, 2024
Σωτήριο το έργο του φράγματος Τσικνιά για την Λέσβο.

Προχωράει το φράγμα του Τσικνιά

Αν και η Λέσβος δεν αντιμετωπίζε άμεσαι σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας σε σύγκριση με άλλα νησιά της περιοχής, βάζει σε προτεραιότητα το θέμα διαχείρησης των υδάτινων πόρων,.

Όπως σε πολλά νησιά της Ελλάδας, η τοπική διαχείριση του νερού και η συντήρηση των πηγών είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του υδάτινου εφοδιασμού.

Η κατασκευή φράγματος, όπως αυτό του Τσικιά θα συνεισφέρει σημαντικά στη διαχείριση των υδάτων και στη διασφάλιση του απαραίτητου νερού για την τοπική γεωργία, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας. Με την αποθήκευση του νερού, το φράγμα βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των υδάτινων πόρων της περιοχής και στην πρόληψη της υπερχείλισης κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε γίνει γενικώς αποδεκτή η ανάγκη της κατασκευής ενός ταμιευτήρα νερού για την άρδευση της πεδιάδας της Καλλονής και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration, αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μετά και τη θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης) επί της πληρότητας των στοιχείων του Έργου και συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του ΤΑΑ.

Το έργο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων άρδευσης και ύδρευσης του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα έργα πρώτης φάσης περιλαμβάνεται η υδροδότηση της πόλης της Μυτιλήνης, η Καλλονή και τα χωριά κοντά στο φράγμα.

Μια μελλοντική λειψυδρίσ στην Λέσβο θα μπορούσε  να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες,και φυσικά στην οικονομία του νησίου που η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί στην ουσία τον θεμέλιο λίθο της όπως:

Μείωση Απόδοσης:

Η έλλειψη νερού περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Αναστολή Ανάπτυξης:

Τα φυτά και δέντρα ενδέχεται να μην αναπτύσσονται σωστά, με αποτέλεσμα μικρότερη ανάπτυξη και λιγότερη καρποφορία.

Επιπτώσεις στην Ποιότητα:

Η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των προϊόντων, όπως η γεύση και η υφή των καρπών.

Αυξημένη Ευαισθησία σε Παθογόνα και Ασθένειες:

Τα φυτά υπό το λεγόμενο άγχος της λειψυδρίας είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και παράσιτα.

Καθυστέρηση Σποράς και Συγκομιδής:

Οι καθυστερήσεις στη σπορά και τη συγκομιδή μπορεί να προκύψουν λόγω της μειωμένης ανάπτυξης των φυτών.

Απώλεια Οικονομικών Εσόδων:

Η μειωμένη παραγωγή και ποιότητα των καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες για τους γεωργούς.

Το θέμα της λειψυδρίας είχε τοποθετήσει πάνω πάνω στην ατζέντα του και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κος Πανάγος Κουφέλος και νυν επικεφαλής της αντιπολήτευσης στον Δήμο της Λέσβου και είχε ανταλλαγή απόψεων με τον κο Χρήστο Σταϊκούρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Λέσβο.

  λόγο των ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων που έχουν διαχρονικά οι δύο άνδρες. 

Για την Λήμνο πάντως που το θέμα είναι πιο άμμεσο είχε προτείνει και είχε ασχοληθεί επιμελώς την εποχή που εκτελούσε χρέη προσωρινού Επάρχου Λήμνου είχε ασχοληθεί επιμελώς να βρεί λύση είχε προτείνει  την δεντροφύτευση αλλά και για την δημιουργία ταμιευτήρων σε διάφορα σημεία της Λήμνου ώστε να μην χύνονται τα νερά της βροχής στη θάλασσα.
Μία έξυπνη λύση είναι είχε προτείνει, την δημιουργία φρεατίων των δρόμων ωστε να δημιουργούνται τσιμενταυλακες που να τα οδηγούν τα ύδατα της βροχής σε ταμιευτήρα.

Rate this item
(0 votes)