AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιου, του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση, του Διοικητή 79 ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Ελευθέριου Οικονόμου, του Δημάρχου Φούρνων Δημήτρη Καρύδη, των Αντιδημάρχων Δήμου Ανατολικής Σάμου κ.κ. Μαρίας Κονδύλη, Βαγγέλη Καρβελά και Αντώνη Καραμηνά, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Χατζηκωνσταντή, των Εντεταλμένων Συμβούλων κ.κ. Μιχάλη Γεωργούδη, Μαρίας Βακιντή και Σταματίας Θωμασούλη, του προέδρου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βαγγέλη Τσεσμελή, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Παιδείας κ.Άννης Ανδρεάδου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιάννη Κατσούλη, του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλη Γερ. Βαρβούνη, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου η ομιλία του Δημάρχου Ύδρας κ. Γιώργου Κουκουδάκη με θέμα «Η συνεισφορά της Ύδρας στην Επανάσταση του 1821».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη συμβολή της Ύδρας και των Υδραίων στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στη Ναυμαχία της Σάμου.
«Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλε Γιώργο Κουκουδάκη, σε καλωσορίζουμε στο νησί μας. Είναι τιμή μας, η παρουσία σου εδώ για την πολύ σημαντική επέτειο των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου. Επίσης, η παρουσία σου μας επιτρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο νησί σου, την Ύδρα και τους Υδραίους που στάθηκαν στο πλευρό των Σαμιωτών. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Επαναστατική Σημαία της Ύδρας βρίσκεται εδώ σήμερα και θα είναι μαζί με αυτές των Σπετσών και των Ψαρών και στις εορταστικές εκδηλώσεις αύριο στο Πυθαγόρειο» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου.
Προλογίζοντας τον Δήμαρχο Ύδρας ο κ. Μανόλης Κ. Γιαννούτσος είπε, μεταξύ άλλων: «Στους παράγοντες επιτυχίας της Σαμιακής Επανάστασης θα πρέπει βέβαια να συμπεριλάβουμε και την άριστη επικοινωνία την οποία είχε ο Λογοθέτης Λυκούργος με σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης και βέβαια με τους Υδραίους προκρίτους. Σύμφωνα με τον ιστορικό, πρώην προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου, Χρίστο Λάνδρο, ο Λογοθέτης Λυκούργος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους Υδραίους προκρίτους, στους οποίους και αποστέλλει τα χρήματα που συγκεντρώνονται στη Σάμο για τον εθνικό στόλο και το εθνικό ταμείο. Η ιδιαίτερη αυτή σχέση αποδεικνύεται από τον αριθμό των επιστολών τις οποίες απέστειλε ο ηγέτης της σαμιακής επανάστασης προς τους Υδραίους προκρίτους αλλά και από το περιεχόμενο των τελευταίων. Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο αυτών των επιστολών αναγνωρίζεται από τον ηγέτη της σαμιακής επανάστασης η καθοριστική συμβολή των Υδραίων στη σωτηρία της Σάμου, τον Αύγουστο του 1824».
Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κουκουδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι σε επίπεδο ναυτικής στρατηγικής, η αποστολή του Ναυτικού των Επαναστατημένων Ελλήνων, ήταν η παρεμπόδιση μεταφοράς Οθωμανικών στρατευμάτων και εφοδίων δια θαλάσσης από τα παράλια της Μικράς Ασίας ή από άλλες περιοχές προς τις επαναστατημένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές με σκοπό την καταστολή της εξέγερσης.
Ανέφερε επίσης ότι σε έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Καπουδάν Πασά που απευθύνεται προς τον Σουλτάνο, λίγο μετά την καταστροφή των Ψαρών αναφέρονται τα εξής:
«Προς τον ευεργέτη, θεράποντα, προστάτη, ευτυχή ενδοξότατο σουλτάνο μου. Είναι εις γνώση της Μεγάλης Βεζιρείας με άλλη αναφορά του δούλου (σας) οι συνθήκες κατάκτησης και υποταγής της νήσου των Ψαρών, που έγινε με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού. Οι νήσοι Σάμος και Ύδρα, ομοίως με τα Ψαρά, πρέπει επίσης να τιμωρηθούν. Επειδή έφθασε στα αυτιά του δούλου σας ότι όντως οι αποστάτες της νήσου Ύδρας πρόκειται να διαφύγουν, να ενεργήσω τώρα εναντίον της Σάμου ή να αναχωρήσω εναντίον της Ύδρας, πριν διαφύγουν οι αποστάτες; Για όποιο μέρος αποφασισθεί, ο δούλος σας είναι σε εγρήγορση. Μετά την τιμωρία των νήσων Ύδρας και Σάμου – πρώτα ο Θεός- πρέπει να χτυπήσω και τα υπόλοιπα αδύναμα νησιά ή υπό τον όρο να παραδώσουν τα όπλα και τα πλοία τους, να τους δοθεί αμνηστία….».
Ο Δήμαρχος της Ύδρας παρουσίασε πλήθος τεκμηρίων που αφορούν τόσο τη Ναυμαχία της Σάμου όσο και τη συμβολή της Ύδρας στον επαναστατικό αγώνα αλλά και στην έκκληση των πληρεξουσίων της Σάμου προς την Ύδρα για βοήθεια εναντίον της επικείμενης, τότε, αποβατικής ενέργειας του Τουρκικού Στόλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν εξάλλου, οι επιστολές του Αντιναυάρχου Γεωργίου Σαχτούρη προς τους Πρόκριτους της Ύδρας, σε μια εκ των οποίων με ημερομηνία, 5 Αυγούστου 1824 αναφέρει:
«Συγχαρήτε ημίν, φιλογενέστατοι πατριώται. Η σημερινή ημε΄ρα εστάθη ημέρα δόξης και χαράς δια το Ελληνικόν ναυτικόν. Σας ευααγγελίζομεν ότι ύστερον από ένα σημαντικό πόλεμον οπού εκάμαμεν χθες με καταισχύνην του εχθρού και προς ωφέλειαν ιδικήν μας, σήμερον εκαύσαμεν με τα πυρπολικά πλοία μας μια φρεγάταν της πρώτης τάξεως του Σουλτάνου, μια κορβέταν ή φρεγαδόνι της πρώτης τάξεως Τριπολίνικην, και εν βρίκιον Τουνεζίνικον, εν μέσω του πελάγους έμπροσθεν ή μεταξύ του κάβου Αγία Μαρίνα και Κάβο Κολώνα, ομού και διάφορα καΐκια είχεν έτοιμα ο εχθρός δια μετακόμισην στρατευμάτων».
Να σημειωθεί ότι στους παριστάμενους στην εκδήλωση μοιράστηκε επιστολή του Λογοθέτη Λυκούργου που εστάλη στις 19 Νοεμβρίου 1824, τρεις μήνες από τη Ναυμαχία της Σάμου, προς τους προκρίτους της Ύδρας και στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Πανευγενέστατοι καί φιλογενέστατοι κύριοι πρόκριτοι τῆς Ὕδρας
Ἡ ἀπαραδειγμάτιστος γενναιότης τῶν ναυάρχων, πλοιάρχων καί ναυτῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ στόλου, θέλει διαμείνει ἀθάνατος καί σχεδόν ἀπίστευτος εἰς τόν πολιτικόν κόσμον, διότι ἐστάθη μέσον δραστήριον νά διαλύσῃ τά σχέδια τοῦ ἐχθροῦ καί τήν ἀμφισβήτησιν τήν εἰς τήν ἐφετεινήν κρισιμωτάτην περίστασιν.
Ἡ Σάμος γνωρίζουσα ἐκ τούτων τήν ἑαυτῆς σωτηρίαν καί ἀναφέρουσα αὐτήν πρός τήν ὑμετέραν φιλογένειαν, ὡς προνοοῦσαν τήν σωτηρίαν τοῦ ἔθνους, καί ἐπιμεληθεῖσαν νά ἐπιταχυνθῇ ἡ ἔκπλευσις τοῦ Ἑλληνικοῦ στόλου, ἀποδίδωσι δι’ ἐμοῦ τάς ἀπό βάθους καρδίας εὐχαριστηρίους της προσκυνήσεις, κηρύττουσα τήν εὐεργεσίαν, καί σώζουσα ἀπαράγραπτον εἰς αἰῶνας εὐγνωμοσύνην καί μετά Θεόν τήν ἀγκυραν ἐπιστηρίζουσα τῶν ἐλπίδων της εἰς τά σεβαστά ὑποκείμενά σας.
Δέν ἔλειψα δέ νά δείξω πᾶσαν ἐπιμέλειαν εἰς τό νά προσφέρωμεν πρός τόν Ἑλληνικόν στόλον τό διορισθέν αὐτόθεν κρασί χιλίων βαρέλων · κατόπιν δέ μᾶς ἔγραψαν οἱ γενναιότατοι ναύαρχοι νά τούς στείλωμεν ἄλλας χιλίας, καί ἐπιμεληθείς ἔστειλε χιλίας διακοσίας, καί κρέατα, καί ἄλλα ὅσα μᾶς ἐζήτησαν, εἶμαι δέ πρόθυμος, ἄν ζητήσωσι πάλιν, νά τούς φροντίσω.
Σᾶς προσκυνῶ, καί μέ ὅλον τό ἀνῆκον σέβας μένω.
Χώρα Σάμου 1824 Σεπτεμβρίου 25
Ὅλος πρόθυμος εἰς τάς ἐπιταγάς δοῦλος
Λ.Λυκοῦργος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΑΣ
Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Exeter(2001), κάτοχος Master στις Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τμήματος Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cambridge (2002) και διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2008).
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του Cambridge European Trust και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αντιστοίχως.
Από το 2007 διδάσκει στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου σήμερα κατέχει την βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.
Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Έχει παράλληλα διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Γεωργίας, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τσεχίας και στη Στρατιωτική Ακαδημία της Πορτογαλίας.
Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην σύγχρονη στρατηγική ανάλυση, σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι συγγραφέας τεσσάρων επιστημονικών μονογραφιών, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η τελευταία του μονογραφία έχει τίτλο: «Η Ύδρα του 1821: Ανταρτοπόλεμος στη Θάλασσα».