Εορτασμός Κοιμησης της θεοτοκου στα Μυστεγνά

By Αυγούστου 12, 2024
Εορτασμός Κοιμησης της θεοτοκου στα Μυστεγνά

Τα Μυστεγνα γιορτάζουν παραμονή της Παναγίας θα τελεστή Πανηγυρικός Εσπερινός στης 7 το απόγευμα με τα αρτοκλασίας και κεράσματα και περιφορά της εικόνας μέσα στα σοκάκια του χωριού με τα εγκώμια της Παναγιάς

Ο Ναός των Μυστεγνων είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Παναγιάς που γιορτάζει στης 15 Αυγουστου.

Πρόγραμμα τριήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων ανακοίνωσε η ενορία της Παναγίας των Μιστεγνών στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τα Μιστεγνά, ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται κοντά στα ανατολικά παράλια της Λέσβου, σε υψόμετρο 80 μέτρων, αποπνέει μια μοναδική αίσθηση της ελληνικής παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς. Σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων βόρεια από την πόλη της Μυτιλήνης, αυτό το μικρό αλλά εντυπωσιακό χωριό ενσωματώνει τον αυθεντικό χαρακτήρα του νησιού.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση της Λέσβου, το 1918 στο ΦΕΚ 116Α - 28/05/1918 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι, μαζί την Σκάλα Μιστεγνών και τους Τούμπες αποτελούν την κοινότητα Μιστεγνών της δημοτικής ενότητας Λουτροπόλεως - Θερμής που υπάγεται στο δήμο Μυτιλήνης.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού προσφέρουν αυθεντική ελληνική κουζίνα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να γευτούν ντόπια προϊόντα και να βιώσουν την ζεστασιά της τοπικής φιλοξενίας.

Τα Μιστεγνά δεν είναι απλώς ένας προορισμός, αλλά μια εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και την φυσική ομορφιά της Λέσβου.

Η Παναγία των Μυστεγών, η προστάτιδα του χωριού, είναι γνωστή για την ισχυρή της παρουσία και τις θαυματουργές παρεμβάσεις στη ζωή των κατοίκων. Ένα από τα πιο γνωστά θαύματα που συνδέονται με την Παναγία των Μυστεγών είναι η διάσωση ενός καταδικασμένου πλοίου από βέβαιη καταστροφή.

Η Ιστορία του Θαύματος

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, το οποίο μετέφερε πολύτιμο φορτίο από τη Σμύρνη προς τη Μυτιλήνη, έπεσε σε μαγάλη θαλασσοταραχή.

Το πλοίο, μέσα στην καταιγίδα, άρχισε να μπάζει νερά και οι ναύτες, γεμάτοι φόβο, δεν είχαν πια καμία ελπίδα σωτηρίας.

Στον πλοίαρχο και το πλήρωμα υπήρχε μόνο μία ελπίδα: να στραφούν στην Παναγία για βοήθεια. Στις τελευταίες τους στιγμές, παρακάλεσαν την Παναγία των Μυστεγών, εικόνα της οποίας υπήρχε στο πλοίο.

Ο πλοίαρχος, γνωρίζοντας τις αναφορές για τα θαύματα της Παναγίας, ζήτησε τη βοήθεια της με όλη του την ψυχή.

Η καταιγίδα συνέχισε να μαίνεται, αλλά συνέβη κάτι απρόβλεπτο.

Τα κύματα που είχαν αρχίσει να βυθίζουν το πλοίο ξαφνικά άρχισαν να υποχωρούν. Ο καιρός γύρισε, με εκπληκτική ταχύτητα, η θάλασσα έγινε γαλήνια. Οι ναυτικοί, έμειναν έκπληκτοι και κάποιοι άρχισαν να δακρύζουν συγκλονισμένοι, κατάφεραν να πάρουν τον έγκχοτου  του πλοίου και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η διάσωση του πλοίου και των επιβαινόντων θεωρήθηκε θαύμα και το γεγονός διαδόθηκε γρήγορα σε όλο το νησί. Από τότε, οι κάτοικοι στου Μιστεγνά και άλλες περιοχές της Λέσβου τιμούν την Παναγία των Μυστεγών ως μια προστάτιδα σε δύσκολες στιγμές.

Η εικόνα της Παναγίας, που διατηρείται σε ένα μικρό εκκλησάκι στο χωριό, έχει γίνει τόπος προσευχής και λατρείας, με τους πιστούς να επισκέπτονται τον ναό για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία. Το θαύμα αυτό ενισχύει την πίστη και τη λατρεία προς την Παναγία, καταδεικνύοντας τη δύναμη και την αγάπη της για τους ανθρώπους.

Αυτό το θαύμα της Παναγίας των Μυστεγών παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της πίστης, υπενθυμίζοντας την προστασία και την καθοδήγηση που προσφέρει η θεία παρουσία σε στιγμές κρίσης.

Rate this item
(0 votes)

newsroom