AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Xαιρέτισε και σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Εισηγήσεις έκαναν οι Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Κατσαμποξάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεόδωρος Κωστούλας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανθή Πινακουλάκη, υπεύθυνη τμήματος εσωτερικού ελέγχου ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Χρήστος Φλώρος, καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ενώ τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος (Parapolitika, Απογευματινή), Πένυ Αβραμίδη.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει την καταγραφή της σημερινής κατάστασης στη Σάμο, την αξιολόγηση των δυνατών και αδύνατων σημείων του νησιού, την επισήμανση των κινδύνων και των ευκαιριών που υπάρχουν τόσο για την βιώσιμη ανάπτυξη της Σάμου όσο και για χρηματοδοτικές δράσεις. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην παρουσίαση ανέλυσαν όλα τα παραπάνω και τόνισαν ότι αυτή η μελέτη αποτελεί το όραμα για την ανάπτυξη της Σάμου με χρονικό ορίζοντα έως το 2030.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος, ο Βουλευτής, Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης καθώς και οι δύο δήμαρχοι του νησιού κ.κ. Πάρης Παπαγεωργίου και Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.
Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι “η μελέτη είναι μια βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να στηριχθούμε και να γίνει μια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία διότι το βασικό είναι τι ζητά η τοπική κοινωνία. Σίγουρα οι επιστήμονες γνωρίζουν τα προβλήματα αλλά η τοπική κοινωνία γνωρίζει καλύτερα”. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης διαβούλευσης και αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα του νησιού που προέρχονται από το σεισμό όπως οι αποκαταστάσεις των σχολικών μονάδων αλλά και τα προβλήματα στις υποδομές. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το νησί. Επίσης επεσήμανε ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα την διαχείριση των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι ενώ το νησί της Σάμου από την αρχαιότητα περιγραφόταν ως ένας τόπος πλούσιος σε υδάτινους πόρους, πλέον καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Χαρακτηριστικά ανέφερε την φετινή ανομβρία αλλά και την προβληματική υδροδότηση χωριών του Δήμου.
Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν επίσης ο Προσωρινός Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Ιωάννης Χατζηκωνσταντής , ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Σάμου κ. Μάνος Βαλής, ο Γ. Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Γ. Γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρος Καμπούρης και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κα. Μαρία Κλεάνθη.