AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από τις δράσεις ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος και τις εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου
Μεγάλη προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Το Συνέδριο οργανώθηκε από το San’in Kaigan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με συμμετοχή περισσότερων από 200 συμμετασχόντων μεταξύ των οποίων δήμαρχοι, Πανεπιστημιακοί και μέλη επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Toyooka κ. Kunio Kannuki.
Κύριος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος,Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στην εναρκτήρια ομιλία του παρουσίασε τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίο, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και των εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης της Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου». Παράλληλα τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς και την τοπική ανάπτυξη. Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και την τοπική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αναγνώριση των γεωπάρκων και την εκπαιδευτική τους λειτουργία μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικής σημασίας και αξίας χαρακτηριστικών τους, τα οποία τα καθιστούν ιδανικές περιοχές εκπαίδευσης. Τονίστηκε επίσης ότι τα Γεωπάρκα είναι περιοχές που παρουσιάζουν στοιχεία για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες φυσικές διεργασίες που συγκροτούν τον ζωντανό μας πλανήτη και την εξαιρετική ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών.
Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων αναφέρθηκε στο τρόπο αξιοποίησης των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με χώρες από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία με το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία και τις επισκέψεις σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την πόλη Τoyoοka στη Λέσβο.
Στο τέλος του συνεδρίου οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου, το οποίο και προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Εφημερίδες, ειδικά περιοδικά, η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο πραγματοποίηση εκτεταμένες αναφορές για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος, οι οποίες θα συμβάλλουν στην προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού.
Μεγάλη προβολή της Λέσβου στο Γεωπάρκο San’in Kaigan
Μεγάλη προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους πραγματοποιείται καθημερινά στα μουσεία, τα κέντρα ενημέρωσης και τις εκδόσεις του Γεωπάρκου San’in Kaigan στην Ιαπωνία. Στην είσοδο μεγάλων μουσείων και κέντρων ενημέρωσης έχουν στηθεί ειδικά περίπτερα και οθόνες που προβάλλουν εικόνες από το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο. Παράλληλα, παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου όπως λάδι, ούζο και κρασί αλλά και παραδοσιακά κεραμικά βρίσκονται σε ειδικές προθήκες στην είσοδο των μουσείων ενώ μεγάλες αφίσες μεταφρασμένες στην Ιαπωνική γλώσσα ενημερώνουν όλους τους επισκέπτες για τις δυνατότητες επίσκεψης στης Λέσβο. Παράλληλα, ειδική έκδοση του Ιαπωνικού Δικτύου Γεωπάρκων που έχει διανεμηθεί σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει εκτεταμένο αφιέρωμα για τη Λέσβο στην Ιαπωνική γλώσσα.
Την προβολή της Λέσβου οργάνωσε το Sai’in Kaigan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Προβολή της Λέσβου ως προορισμό εκπαίδευσης
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η προβολή της Λέσβου ως προορισμό εκπαίδευσης με στόχο την προσέλκυση μαθητών και φοιτητών από την Ιαπωνία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με καθηγητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.