
AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Λέσβου, κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εγείροντας ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των κατοίκων του Περάματος Γέρας από την κατάρρευση των στεγών από θανατηφόρο αμίαντο στο Παλιό Εργοστάσιο Σουρλάγκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Θέμα: Προάσπιση της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων του Περάματος Γέρας από την κατάρρευση των στεγών από θανατηφόρο αμίαντο στο Παλιό Εργοστάσιο Σουρλάγκα στον Κόλπο Γέρας Λέσβου
Κύριοι Υπουργοί,
Στο Πέραμα, στον Κόλπο Γέρας, παραμένει εδώ και 35 χρόνια εγκατελλειμμένο το παλιό εργοστάσιο - βυρσοδεψείο Σουρλάγκα. Πρόκειται για μια παλιά βιομηχανία, η οποία έχει κλείσει, είχε μεταβιβαστεί αρχικά στις τράπεζες, και πλέον σε ιδιώτες αλλοδαπούς επενδυτές, η οποία εκτείνεται, μαζί με τα κτίσματα, σε πολλά στρέμματα.
Δυστυχώς, τόσα χρόνια, η ιδιοκτησία αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί ώστε να επέλθει η ανάπτυξη στον ιερό αυτό τόπο, στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης.
Αντιθέτως, σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας κτιριακής κατάρρευσης και αποδόμησης των κτισμάτων και των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, στεγών τους, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από θανατηφόρο αμίαντο.
Πρωτίστως, ως επιστήμων ιατρός, και εν συνεχεία ως τοπικός βουλευτής, σας μεταφέρω την αγωνία μου, μαζί με αυτή των κατοίκων του Περάματος Γέρας, για το “τι μέλλει γενέσθαι” με την απομάκρυνση των επικίνδυνων στεγών του παλαιού εργοστασίου Σουρλάγκα.
Αξίζει να σας τονίσω, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η καθημερινή έκθεση του ανθρώπου σε αμίαντο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (νεοπλασίες, αναπνευστικά προβλήματα κτλ). καθώς ο αμίαντος συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία.
Μάλιστα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος, όταν τα υλικά που τον περιέχουν, διαταράσσονται και οι ίνες απελευθερώνονται λόγω της ευθρυπτότητας του υλικού ή της χαλαρής σύνδεσης των στεγών και ακολούθως εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.
Επιπλέον, ο αμίαντος έχει ταξινομηθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ως τοξική και επικίνδυνη ουσία λόγω των καρκινικών ιδιοτήτων του.
Μπορώ, εγώ ο ίδιος, να σας διαβεβαιώσω, πως τα κρούσματα νεοπλασιών στη περιοχή, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία πρέπει να προσβλέπει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του κάθε πολίτη από την έκθεσή του στον αμίαντο, προστατεύοντας τόσο την υγεία του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κάτι το οποίο έχει θεσπιστεί και νομοθετικά από το 2005.
Επιπρόσθετα, εν μέσω πράσινης μετάβασης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και κτιρίων, στόχος της Πολιτείας είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών και η επίτευξη των στόχων για μηδενική ρύπανση.
Πως είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της πράσινης μετάβασης και να υπάρχουν ακόμη κτίρια με αμίαντο;;;;;
Επειδή, πρώτιστο καθήκον της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών,
Επειδή, η Ελλάδα αποτελεί σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και οφείλει να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπως αυτά αποτυπώνονται στις αποφάσεις και οδηγίες της ΕΕ, για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,
Επειδή, οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προ σειράς ετών, προβεί στην απομάκρυνση - αφαίρεση κατασκευών από τον επικίνδυνο αμίαντο από τα κτίριά τους,
Οι κκ. Υπουργοί,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ