Λέσβος: Ο κόσμος πλημύρισε «τ’ς Αγιοί Θουδώρ’» (pics)

By Αυγούστου 27, 2022
Λέσβος: Ο κόσμος πλημύρισε «τ’ς Αγιοί Θουδώρ’»  (pics)

Το «κιρκινέτσι» οργάνωσε μια μοναδική παρουσίαση του βυζαντινού μνημείου των Αγίων Θεοδώρων στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, αποδεικνύοντας τη «δίψα» για ουσιαστικές εκδηλώσεις πολιτισμού

Ασφυκτικά γεμάτη το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου, η αυλή του βυζαντινού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – μνημείο γνωστό ως εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι». Μια εκδήλωση γνωριμίας με την παλιά Μητρόπολη Μυτιλήνης που εξελίχθηκε σε μια μυσταγωγία με τους βυζαντινούς ύμνους από Μικρασιάτες υμνωδούς που απέδωσε η πολυμελής χορωδία της σχολής βυζαντινής μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητροπόλεως Μυτιλήνης υπό τη Διεύθυνση του π. Στρατή Γιουσμά. Ύμνοι που διαδέχονταν τις αναγνώσεις μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων του 1922 στη Μυτιλήνη, αρχειοθετημένων στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών που απέδωσε με ένα μοναδικό τρόπο ο Αργύρης Χατζημαλής. Κι όλα αυτά με τον κατάλληλο φωτισμό να αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου που παρέμεινε ανοικτό στο κοινό. Που ας σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του για πρώτη φορά το επισκέπτονταν.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εξωτερικοί χώροι
Την ανάγκη να υπάρξουν εργασίες συντήρησης μέσω προγράμματος «της αρχαίας εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων της Μυτιλήνης, μια εκκλησιά που συνδέεται με την ιστορία της πόλης, σε δύσκολες στιγμές, τη γειτονιά των Αγιοθοδωριανών στα χρόνια της Άλωσης από τους Οθωμανούς, την παλιά Μητρόπολη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την εκκλησιά των προσφύγων της γειτονιάς» επεσήμανε υποδεχόμενος τον κόσμο που κατέκλυσε το χώρο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» Στρατής Μπαλάσκας.
«Η σημερινή μας εκδήλωση έχει σαν στόχο όχι μόνο τη γνώση αλλά και την τεκμηρίωση της ανάγκης ανάδειξης της αξίας του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης. Που δεν είναι μόνο μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και κάτοικοι σε όμορφα σπίτια σε γειτονιές που αξίζουν άλλες πρακτικές από τις τοπικές εξουσίες. Πολλοί από εσάς - κατέληξε ο κ. Μπαλάσκας - εκπλαγήκατε από το μνημείο των Αγίων Θεοδώρων. Αλήθεια ποια θα ήταν η μοίρα του μνημείου αλλού, και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ξερό και επικίνδυνο πεύκο πάνω από τα κεφάλια μας αλλά και πάνω από τα κεραμίδια του ναού και τα φουσκωμένα του ντουβάρια;».
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Ακολούθησε η «ξενάγηση» στη ιστορία του μνημείου από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Μαρία Παππά η οποία μετέφερε στους συγκεντρωμένους την πολύχρονη ιστορία της γειτονιάς, την ιστορία του μνημείου από το 1795 που χτίστηκε αλλά και των προυφιστάμενων στην ίδια θέση ναών.
Παρών στη εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Τσακίρης.
Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης:
- τη χορωδία της σχολής βυζαντινής μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.
- Τον Αργύρη Χατζημαλή για τις αναγνώσεις μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων του 1922 στη Μυτιλήνη.
- Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον Προϊστάμενο της Παύλο Τριανταφυλλίδη προσωπικά και την αρχαιολόγο Μαρία Παππά.
- Το Δήμο Μυτιλήνης για τις παρεμβάσεις ευπρεπισμού του χώρου και των σοκακιών που οδηγούν στο μνημείο.
- Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο αλλά και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού των Αγίων Θεοδώρων και του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου όπως και στον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Βουλμέ για την άδεια πραγματοποίησης της εκδήλωσης στο χώρο της Εκκλησίας και τη βοήθεια που παρείχαν.
Η εκδήλωση αυτή όπως και οι άλλες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» και οι οποίες στο σύνολο τους δεν τυγχάνουν την παραμικρή ενίσχυση από δημόσιο φορές κάθε λογής αλλά χρηματοδοτούνται στο σύνολο τους από ίδιους πόρους και χορηγίες ιδιωτών, είναι αφιερωμένες στην επέτειο εθνικής μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εσωτερικός χώρος
 
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εσωτερικός χώρος
 
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
 
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι
 
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εσωτερικός χώρος
Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εσωτερικός χώρος
 
Rate this item
(0 votes)