Σάμος: Τι δείχνει η σεισμική ακολουθία μετά το χθεσινό σοκ

By Σεπτεμβρίου 01, 2022
Σάμος: Τι δείχνει η σεισμική ακολουθία μετά το χθεσινό σοκ

Δεκάδες οι μετασεισμοί μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου το μεσημέρι της Τετάρτης - Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας

Καθησυχαστικός για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στα νότια της Σάμου, εμφανίστηκε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Ξεπεράστηκε ο άμεσος κίνδυνος που διαγράφηκε χτες το μεσημέρι. Έχουμε να κάνουμε με δύο σεισμούς, ο πρώτος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 5,2. Είχαμε μία αυξητική τάση του μεγέθους. Ανησυχήσαμε λιγάκι, κάναμε λίγο πιο λεπτομερή παρατήρηση στο νησί. Βεβαίως, κινητοποιηθήκαμε ως επιχειρησιακοί φορείς, υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ΟΑΣΠ, αλλά και οι τοπικές Αρχές», είπε ο κ. Λέκκας.

«Οι δύο σεισμοί έγιναν έντονα αισθητοί στη Σάμο, ενώ "ξύπνησαν μνήμες" του σεισμού του 2020, όπου είχαμε σεισμό της τάξης των 7 βαθμών. Ήταν μικρές οι ζημιές σε παλαιές κατοικίες, αλλά και με απώλεια δύο νέων παιδιών. Αλλά ο προ διετίας σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους χθεσινούς, είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό και γεωδυναμικό πλαίσιο», όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας ότι τους δύο σεισμούς, που έγιναν στις 12.56 και 13.10, ακολούθησε ένας ακόμη 4,5 Ρίχτερ στις 17.02, ενώ υπήρξαν και άλλες μικρότερες σεισμικές δονήσεις που εκτόνωσαν την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Έτσι, «είμαστε αρκετά πιο ήσυχοι», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και οι Αρχές πρέπει να παρακολουθούν το φαινόμενο και να είναι σε ετοιμότητα, εφόσον χρειαστεί.

 

Επανέλαβε εξάλλου ότι όπως και στην μεγάλη πλειοψηφία της χώρας, «ο δομημένος ιστός στη Σάμο είναι πάρα πολύ ισχυρός, ως αποτέλεσμα του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού ... το είδαμε και το 2020 σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Κανένα σύγχρονο κτίριο, χτισμένο μετά το 1960, δεν υπέστη ζημιές, ενώ στην Τουρκία απέναντι είχαμε 300 καταρρεύσεις, σε σύγχρονα κτίρια».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σεισμός του 2020 «ήταν περίπου 700 φορές μεγαλύτερος σε ενέργεια. Σε σχέση με τα 5 Ρίχτερ τα 7 Ρίχτερ είναι 900 φορές μεγαλύτερα, είναι εκθετική η κλίμακα, όχι αναλογική».

Εξάλλου, την απεικόνιση των δύο σεισμικών ακολουθιών και τις διαφορές τους δημοσίευσε με ανάρτησή του στα social media και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Rate this item
(0 votes)