AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Θα μπορούσε το θέμα να τιτλοφορηθεί και με τη φράση… «Αν ξέραμε την δύναμη μας».
του Γιάννη Τζούμα alithia.gr
Δεν πειράζει όμως ο… σπόρος έπεσε.
Περιμένω να δώ την ευόδωση της πρωτοβουλίας «Χιακή γερουσία» και προτίθεμαι να βοηθήσω πρακτικά σε αυτήν, χωρίς να φτάνει ούτε το μικρό μου δακτυλάκι όλων αυτών, που φαντάζομαι πως με ένα κάλεσμα θα γίνουν… μέλη.
Στο μεταξύ κρατώντας αυτό που θα πεί και την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV o συμπατριώτης μας Γυναικολόγος Αλέξανδρος Μορτάκης, ότι μας χρειάζεται στη Χίο ένα Αμφιθέατρο γίγας, για μόνιμη διοργάνωση Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, κρατήστε κάπου την είδηση αυτή.
Αν δεν τα χαλάσει ο καιρός ή κάτι άλλο είναι προγραμματισμένο την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου να ρθούν στο νησί μας 26 Καθηγητές Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Τζέφερσον, Andrew O'Shaughnessy, που για να μεταφέρουμε το βιογραφικό του χρειαζόμαστε… 40, ναι 40 ακριβώς σελίδες!
Τι έρχονται να κάνουν; Θεματική Επιστημονική Κρουαζιέρα στη Χίο, με αντικείμενο και… πόλο έλξης τις επιστολές, που αντάλλασσε ο Αδαμάντιος Κοραής με τον Τόμας Τζέφερσον, που φυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη του νησιού μας, που φέρει το όνομα του Χιωτο – Σμυρνιού Δασκάλου του γένους.
Τους εντυπωσιάζει αναφέρουν σε σχετικό σημείωμα, πως ένας άνθρωπος από ένα νησάκι σαν μια κουκίδα στο χάρτη, επηρέασε τόσο πολύ έναν Τόμας Τζέφερσον στην περίφημη Διακήρυξη του για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
Ίσως πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι ο Τόμας Τζέφερσον Thomas Jefferson, 13 Ιουλίου 1743 - 4 Ιουλίου 1826, ήταν ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της χώρας.
Γεννήθηκε στην πολιτεία της Βιρτζίνια.
Ήταν ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, εκτός ότι συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν και θαυμαστής της Γαλλικής επανάστασης.
Έγινε υπουργός των Εξωτερικών ύστερα από την επιστροφή του από το Παρίσι το 1789 με την κυβέρνηση του Τζόρτζ Ουάσινγκτον και διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες θητείες. Αργότερα ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Σήμερα στο περίφημο Ίδρυμα, που φέρει το όνομα του, γίνονται και προωθούνται μεγαλειώδη επιτεύγματα ειδικά στον τομέα της έρευνας.
Νομίσατε ότι… τελειώσαμε;
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, πράγματα, που δεν παίρνει χαμπάρι η άλλη μας πλευρά, επισκέπτεται την Χίο η Έμιλι Γουϊλσον.
Ποιά είναι η κυρία;
To 2017 η Έμιλι Γουίλσον έγινε ευρέως γνωστή για την πρωτοποριακή της μετάφραση στην Οδύσσεια του Ομήρου και κέρδισε το "Genius Grant" του MacArthur Foundation Fellowship, ύψους 625.000 δολαρίων.
Σημειώνεται πως για τη μετάφρασή της 47χρονης Βρετανίδας και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια οι The New York Times, Washington Post, The Guardian και Time ανάμεσα σε άλλα έντυπα.
«Αγαπώ τον Όμηρο και ήμουν ενθουσιασμένη για τη μετάφραση γιατί ένιωθα πως μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό» είπε σε μια συνέντευξη της.
Από τον 17ο αιώνα πάνω από 60 μελετητές, όλοι τους άνδρες, μετέφρασαν την Οδύσσεια στα αγγλικά.
Η ίδια επικεντρώθηκε στην «ποιητική φόρμα» της Οδύσσειας και η μετάφρασή της είναι έμμετρη, κάτι που πολλοί σύγχρονοι μεταφραστές δεν τόλμησαν. Στο παρελθόν η Wilson έχει μεταφράσει έργα του Ευριπίδη και του Σενέκα ενώ αυτή την περίοδο μεταφράζει την Ιλιάδα.
Ο Guardian χαρακτήρισε τη μετάφραση της Γουίλσον ως πολιτισμικό ορόσημο.
Αυτές είναι δύο από τις… πολιτιστικές πνευματικές ειδήσεις του νησιού μας, που συνήθως, εδώ έχουμε και εμείς ευθύνη περνάνε στα… ψιλά.
Καιρός να τις… χοντρύνουμε δεν νομίζετε;
Υ.Γ: Aν είχαν για παράδειγμα μια… Δασκαλόπετρα οι… Τούρκοι θα ήταν σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός. Κοιτάξτε πως εκμεταλλεύονται και καλά κάνουν την… Τροία. Επιτέλους κάποιος να μας δώσει μια… σφαλιάρα να καταλάβουμε ποιοί είμαστε…αν θέλουμε να το καταλάβουμε.