AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν κοινή έκθεση των εικαστικών Τάκη Βαρελά και Ιρφάν Ερτέλ από το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη έως την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου), στην Πλατεία Πυθαγόρα.
Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Τάκη Βαρελά «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», που θα γίνει στον ίδιο χώρο, στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 17 Σεπτέμβρη.
Την έκδοση θα παρουσιάσουν:
Η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.
Ο Ιρφάν Ερτέλ, ζωγράφος.
ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, συγγραφέας.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Κώστας Τζίχας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι:
Σάββατο και Κυριακή από 10:30 έως 21:00.
Καθημερινά από 18:00 έως 21:00.
Λίγα λόγια για την έκθεση
«Όταν κατεβαίναμε στα πηγάδια, εκεί δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ μας!
Είμαστε όλοι ένα και μαύροι! Άνθρακας και άνθρωποι, σε σώμα ένα».
Η αλήθεια, χτυπά στο ρυθμό της καρδιάς των μεταλλωρύχων και των ανθρακωρύχων, στο ρυθμό της καρδιάς της εργατικής τάξης. Στα 1.200 μέτρα κάτω από τη γη αγκομαχούν οι προλετάριοι, που επέλεξαν το δρόμο της μετανάστευσης, για να ξεφύγουν από την αβάσταχτη φτώχεια της πατρίδας τους μετά τον πόλεμο, είτε παρέμειναν στα ανθρακωρυχεία, στα μεταλλεία της πατρίδας τους φτιάχνοντας από το χώμα ατσάλι στη ΛΑΡΚΟ, είτε στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας.
Με μια λάμπα για ήλιο, ο ένας πλάι στον άλλον, την μια στο δρόμο για τη φλέβα και την άλλη στο δρόμο για την επιφάνεια. Ένα διεθνές δρομολόγιο θανάτου, με εκατοντάδες αφορμές για τους προλετάριους να μην ξαναδούν το φως του ήλιου, όπως στην μεγάλη έκρηξη στις 8 Αυγούστου 1956 στα ανθρακωρυχεία Vois de cazier του Βελγίου.
Εκεί 256 ανθρακωρύχοι από την Ιταλία, την Ελλάδα την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Κίνα, τη Γαλλία την Αγγλία, την Ουκρανία, και τη Ρωσία, με την δική τους γλώσσα, με άλλο χρώμα και άλλη θρησκεία, μα με κοινή μοίρα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δολοφονήθηκαν. Εργάτες! Της γης οι κολασμένοι, η νιότη του κόσμου στα έγκατα της γης, που δολοφονήθηκε για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!
Στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, της Τουρκίας, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, χτυπάει η καρδιά των «κολασμένων της γης» και στο χρωστήρα του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ αποτυπώνεται, η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους, ενώ ταυτόχρονα και οι δυο εικαστικοί, αναδεικνύουν την δύναμη και την ικανότητα της εργατικής τάξης, ως πρωτοπόρας τάξης, να αλλάξει τον κόσμο, ξαναδένοντας το ατσάλι, με εκείνα τα άκαυστα ταξικά υλικά των προλεταρίων, που συμπυκνώνονται επίκαιρα όσο ποτέ στο παγκόσμιο μήνυμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»!
Στην έκθεση «… της γης οι κολασμένοι» παρουσιάζονται έργα του Τάκη Βαρελά από τους ανθρακωρύχους του Βελγίου και τα Ορυχεία Βωξίτη και την μεταλλουργεία της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκδοση του βιβλίου του «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται 20 έργα του σημαντικού Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ, από την ενότητα «Μεταλλωρύχοι – Μεταλλουργοί» τα οποία αποτυπώνουν την εργασία των ανθρακωρύχων της Τουρκίας, τους αγώνες των μεταλλουργών και των μεταλλωρύχων, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και της απώλειας της ζωής τους.
Η έννοια του άνθρακα διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή τα έργα της έκθεσης. Άλλοτε ως θεματική ενότητα με τις αναφορές στα ορυχεία, άλλοτε ως δεσπόζον υλικό κι εκφραστικό μέσο, μα προπαντός ως συστατικό στοιχείο για την ίδια τη ζωή, την επιβίωση. Καταλύτης, όμως, σε κάθε περίπτωση παραμένει ο άνθρωπος, που μέσω της εργασίας του τιθασεύει την πρώτη ύλη, της δίνει μορφή, αξία. Αναδεικνύεται ο άνθρωπος – δημιουργός και η αστείρευτη δύναμη που έχει να κινεί τον τροχό της Ιστορίας, να γίνει κυρίαρχος της ζωής του.
Κοινή υπόθεση για τον Ιρφάν Ιρτέλ και τον Τάκη Βαρελά, είναι το δυνάμωμα των αγώνων για την Ειρήνη στην Ελλάδα και την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι δυο λαοί, της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους! Αντίθετα, τους ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο, στην προσφυγιά. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι το αίμα των λαών χύνεται για να θρέφει τα πλούτη των λίγων! Γιατί ξέρουν πως η σωστή πλευρά της ιστορίας πάντα ήταν και θα είναι με το μέρος των λαών!
Ειδικά σήμερα οι λαοί σέρνονται γι’ ακόμη μια φορά στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδοειρηνικό, σε δεκάδες εστίες στην υδρόγειο που καίει το φιτίλι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου! Οφείλουμε να συμβάλλουμε να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή των δυο χωρών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Οφείλουμε να βάλουμε μαζί τέρμα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οφείλουμε να συμβάλλουμε να ανοίξει ο δρόμος για ένα κόσμο με ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς!
Παράλληλες εκδηλώσεις
Παράλληλα με την έκθεση έχουν προγραμματιστεί πολύμορφες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη
Εικαστικό δρώμενο για παιδιά βασισμένο στο παραμύθι της Ερης Ρίτσου «Η υπόσχεση του παιδιού», στην πλατεία Πυθαγόρα στις 6.30 μ.μ.
Η συγγραφέας του παραμυθιού θα αφηγηθεί το παραμύθι στα παιδιά και θα είναι το έναυσμα για να ζωγραφίσουν, μικροί - μεγάλοι για την Ειρήνη.
Μαζί με τα παιδιά θα ζωγραφίσουν οι Ζωγράφοι: Ιρφάν Ερτέλ και Βαρελάς Τάκης, όπως επίσης και οι εικαστικοί της Σάμου. Στο εικαστικό δρώμενο θα συμμετάσχουν, επίσης, παιδιά από τις δομές προσφύγων στο νησί.
«Η υπόσχεση των παιδιών», το παραμύθι για παιδιά της Έρης Ρίτσου, θα λέγαμε, πως είναι η δική μας υπόσχεση στα παιδιά όλου του κόσμου, πως θα ζήσουν σε ένα κόσμο χωρίς πόλεμο, χωρίς ξεριζωμούς, χωρίς προσφυγιά, πείνα και εξαθλίωση.
Είναι η δική μας υπόσχεση στα παιδιά είναι, να νικήσει το γέλιο, η χαρά, το παιχνίδι η μόρφωση, η υγεία! Είναι δική μας υπόθεση να νικήσει το φως και όχι το σκοτάδι. Είναι όλων μας υπόσχεση να νικήσει η Ειρήνη τον Πόλεμο που φέρνει τόσα δεινά στους λαούς του κόσμου.
Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη
Ανοικτό Εικαστικό Δρώμενο «Μαζί για την Ειρήνη», στην πλ. Πυθαγόρα, στις 6.30 μ.μ.
Ο Τούρκος ζωγράφος Ιρφάν Ερτέλ ο έλληνας ζωγράφος Τάκης Βαρελάς και οι εικαστικοί της Σάμου, σε δημόσια θέαση θα ζωγραφίζουν για την Ειρήνη, εμπνεόμενοι από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμετ.
Κοινό σχέδιο, κοινός χρωστήρας, κοινή έμπνευση, κοινό έργο, μια μορφή, ένα περιεχόμενο, το υπογράφουν από κοινού οι εικαστικοί, δίνοντας τον τόνο στο παρόν και το μέλλον με κοινό μήνυμα: «Μαζί για την Ειρήνη».
Τολμηρή και ταυτόχρονα όμορφη η εικαστική δράση, να ζωγραφίσουν εν θερμώ οι εικαστικοί και σε δημόσια θέα το έργο τους. Όμως η τέχνη, αυτό το απόλυτο θαύμα της ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου, είναι που κοινωνεί την ατομική και συλλογική δράση για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, στον αγώνα για την Ειρήνη.
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
Εκδήλωση - συζήτηση στην πλατεία Πυθαγόρα, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας», με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.