Καταδίκη Κύτελη για συκοφαντική δυσφήμιση

By Σεπτεμβρίου 10, 2022
Καταδίκη Κύτελη για συκοφαντική δυσφήμιση

Αποζημίωση 4000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση επιδίκασε στο γιατρό Γιάννη Ζερδελή το Μονομελές Εφετείο βορείου Αιγαίου, σε βάρος του Στρατή Κύτελη. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Μυτιλήνης είχε ψευδώς καταθέσει συκοφαντικά στοιχεία σε βάρος του Ζερδελή, σε ΕΔΕ στην οποία συμμετείχε ως Υποδιευθυντής του τότε ΙΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση της 5 Αυγούστου 2022, στις 28.3.2007 είχε προκηρυχθεί απεργία της ΑΔΕΔΥ στη οποία συμμετείχε ο Γιάννης Ζερδελής. Την επόμενη ο τότε Διευθυντής του ΙΚΑ Παναγιώτης Βαμβουρέλλης τον κάλεσε σε απολογία με το αιτιολογικό ότι την ημέρα της απεργίας απουσίαζε χωρίς να ενημερώσει ότι θα απουσιάσει Ο Ζερδελής είχε υποστηρίξει ότι η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα, η πρόθεση του απεργού να απεργήσει δεν γνωστοποιείται εκ των προτέρων και ότι οι απόντες την ημέρα της απεργίας λογίζονται ως απεργοί και όχι ως αδικαιολογήτως απόντες. Τότε ο Βαμβουρέλλης έστειλε έγγραφο στη διοίκηση του ΙΚΑ και ανέφερε ψευδώς ότι ο Ζερδελής είχε οριστεί προσωπικό ασφαλείας και παρά ταύτα δεν εμφανίστηκε, ούτε ενημέρωσε κανένα.

Πέντε μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2007 ο Ζερδελής συμμετείχε στην ιστιοπλοϊκή Regatta. Την τελευταία μέρα της άδειας του για να πάρει μέρος στους ιστιοπλοικούς αγώνες, καθώς επέστρεφε συνάντησε κακοκαιρία ενώ εμφάνισε και συμπτώματα δηλητηρίασης. Λόγω της εξάντλησης δεν πήγε στην εργασία την 29.8.2007 Ο Στρατής Κύτελης τότε, ως αναπληρωτής διευθυντής, έστειλε έγγραφο στη Διοίκηση και ανέφερε ότι ο Ζερδελής απουσίαζε αδικαιολόγητα.

Δεδομένων αυτών των δυο καταγγελιών Βαμβουρέλλη και Κύτελη περί αδικαιολόγητων απουσιών, έγινε ΕΔΕ. Σε αυτήν εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο Στρατής Κύτελης και άλλοι δυο γιατροί επίσης εναγόμενοι από το Ζερδελή. Ο Κύτελης κατέθεσε στην ΕΔΕ ότι ο Ζερδελής γνώριζε ότι είχε οριστεί προσωπικό ασφαλείας στην απεργία όμως δεν προσήλθε για να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πράγμα που έπραττε συστηματικά. Κατέθεσε επίσης ότι η συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους του, τόσο εντός του ΙΚΑ, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας ήταν εριστική, αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική. Ότι αρκετές φορές απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του, επικαλούμενος ανύπαρκτες δικαιολογίες. Ως παράδειγμα ανέφερε το περιστατικό της απουσίας στις 29.8.2007. Ότι ο Ζερδελής δεν επεδείκνυε σεβασμό στο «θεσμό» (σ.σ. !!!) του Διευθυντή του ΙΚΑ Μυτιλήνης και στον ίδιο και προσπαθούσε να τους συκοφαντήσει με έγγραφα που έστελνε στη Διοίκηση του ΙΚΑ και προς έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (αναφερόταν προφανώς στη γνωστή ιστορία με τις ειδικότητες κλπ). Ανάλογες και οι καταθέσεις και άλλων δυο τότε γιατρών του ΙΚΑ οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν.

Όπως η απόφαση του Εφετείου αποδέχτηκε ο Ζερδελής δεν είχε οριστεί προσωπικό ασφαλείας. Επίσης σύμφωνα και με το πόρισμα της ΕΔΕ αποδείχθηκε ότι όντως η μη προσέλευση του Ζερδελή στην εργασία του την 29.8.2007 ήταν δικαιολογημένη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και ότι είχε ενημερώσει την υπηρεσία.

Ο Ζερδελής έκανε αγωγή επειδή όπως υποστήριξε προσβλήθηκε η προσωπικότητά του από τις ψευδείς καταθέσεις στα πλαίσια της ΕΔΕ Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο) είχε απορρίψει την αγωγή. Το Μονομελές Εφετείο βορείου Αιγαίου την έκανε δεκτή και έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των εναγομένων ήταν αναληθείς και μάλιστα ήξεραν το ψευδές των ισχυρισμών τους, ενώ παράλληλα έπληξαν ευθέως την προσωπική υπόσταση του Ζερδελή, την ακεραιότητα και την εντιμότητα του χαρακτήρα του και ήταν ικανοί να προσβάλουν την τιμή και την υπόληψή του. Επιδίκασε δε αποζημίωση 4.000 ευρώ στον καθένα από τους τρεις εναγομένους εις ολόκληρον έντοκα από την επίδοση της αγωγής καθώς επίσης και σε δικαστικά έξοδα του Ζερδελή ύψους 1500 ευρώ. Ο Στρατής Κύτελης και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες υποχρεούνται να καταβάλουν την αποζημίωση και τα δικαστικά έξοδα στο Γιάννη Ζερδελή ενώ έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου βορείου Αιγαίου.

Δικηγόρος του Γιάννη Ζερδελής ήταν ο δικηγόρος Μυτιλήνης Στρατής Πέτρου.

Ας σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη καταδίκη του Στρατή Κύτελη μετά από αγωγή του Γιάννη Ζερδελή. Όπως είναι γνωστόν ο Στρατής Κύτελης έχει καταδικαστεί σε αποζημίωση 5000 ευρώ για μια ακόμα περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης του Γιάννη Ζερδελή.

 

Ιστορία 10 ετών

Η ιστορία της δικαστικής διαμάχης έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον τοπικό Τύπο και ξεκινά από το 2009 όταν ο κ. Ζερδελής είχε υποβάλλει αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης καταγγέλλοντας και τους δυο γιατί ως γιατροί του ΙΚΑ Μυτιλήνης χρησιμοποιούσαν σφραγίδες με την ειδικότητα γιατρών Γενικής Ιατρικής ενώ οι ίδιοι ήταν γιατροί άνευ ειδικότητας. Τον επόμενο χρόνο ο κ. Ζερδελής προσπαθώντας να γνωστοποιήσει στους πολίτες της Μυτιλήνης και ασθενείς του ΙΚΑ τα γεγονότα αυτά, δημοσίευσε σχετικά άρθρα στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Πολίτης» της Μυτιλήνης. Ακολούθησαν μηνύσεις από τους Κύτελη και Παρασκευαίδη κατά του Ζερδελή αλλά και εναντίον των Διευθυντών των παραπάνω εφημερίδων. Στη δίκη που ακολούθησε αθωώθηκαν τόσο ο κ. Ζερδελής όσο και οι άνθρωποι των δυο εφημερίδων καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι τα όσα έγραψε ο κ.Ζερδελής ήταν αληθινά και η χρήση των σφραγίδων από μεριάς των κ. Κύτελη και Παρασκευαίδη ήταν παράνομη και αντιδεοντολογική.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Ζερδελής κατέθεσε αγωγή εναντίον του Στρατή Κύτελη και Παναγιώτη Παρασκευαίδη ζητώντας την καταδίκη τους για συκοφαντική δυσφήμιση και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Πρωτόδικα η αγωγή του κ. Ζερδελή απερρίφθη και ο ίδιος προσέφυγε στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Το οποίο και δέχτηκε ότι οι δυο τέλεσαν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του κ. Ζερδελή καθώς τον εμφάνισαν σαν άτομο αναξιόπιστο και ανέντιμο το οποίο αποσκοπούσε να τους πλήξει επαγγελματικά. Σε δήλωση που έκανε στο «Ν» ο κ. Ζερδελής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου αποτελεί δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων που έδωσα για την σύννομη άσκηση της ιατρικής τόσο εντός των συστημάτων υγείας όσο και ιδιωτικά. Οι αγώνες αυτοί δόθηκαν κάτω από μια πρωτοφανή αδιαφορία και συχνά στήριξη των παρανομούντων από τον τότε πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και απέναντι σε μια Δημόσια υπηρεσία που αντί επαίνων με δίωξε με κάθε μέσον με την παρακίνηση ενός εργοδοτικού συνδικαλισμού που άφησε εποχή. Δυστυχώς για αυτούς τα γραπτά και οι δικαστικές αποφάσεις μένουν».

 

 

ΠΗΓΗ stonisi.gr

Rate this item
(0 votes)