Λέσβος: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

By Σεπτεμβρίου 20, 2022
Λέσβος: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει μαζί με πολιτιστικούς

φορείς από όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις εορτασμού των

Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

 

23-25 Σεπτεμβρίου 2022

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η 23η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία.

To θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προγραμματίζει την οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιά ως μοχλό για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Ειδικό θέμα στα πλαίσια του εορτασμού είναι η ανάδειξη των πρόσφατων ευρημάτων και των υπαίθριων χώρων στους οποίους εκτίθενται με γενικό τίτλο «Περπατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11.30 πμ:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα καθαρισμού και συντήρησης ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών δέντρων. Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τη σημαντικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και να αναλάβουν δράσεις για την προστασία τους.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 13.00 μμ:

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις στη θέση ΦΥΛΑΚΙΟ κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα νέα και μεγάλης επιστημονικής αξίας ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 14.00 μμ:

Παρουσίαση στο χώρο του Μουσείου με θέμα «Ένα Μουσείο γεννιέται – Έργα ανάδειξης απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου».

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17.00 μμ:

Περιήγηση και ενημέρωση στην έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 μμ:

Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΣΜΥΡΝΗ-Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922» της Μαρίας Ηλιού.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 13.00:

Περιήγηση και ενημέρωση στην έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.)

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 ενώ από το 2003 συμμετέχουν στον εορτασμό και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1996. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι μέσα από τις εκδηλώσεις να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Rate this item
(0 votes)