Τα δέκα στολίδια του Βορείου Αιγαίου!

By Ιουλίου 08, 2022
Τα δέκα στολίδια του Βορείου Αιγαίου!

Η παράδοση συναντάει το φυσικό κάλλος σε ένα μοναδικό συνδυασμό που εγγυάται ονειρεμένες διακοπές

Τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το καθένα με τη δική του έντονη προσωπικότητα, αποτελούν προορισμούς μοναδικού φυσικού κάλλους, αλλά και πολιτισμού, πραγματικά στολίδια του πελάγους. «Αχαρτογράφητα» σε μεγάλο βαθμό, αλλά πολύ δημοφιλή τουριστικά και άλλα λιγότερο, προσφέρονται για μοναδικές εξερευνήσεις και αξέχαστες εμπειρίες. Σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου, ο επισκέπτης έχει ακόμα την ευκαιρία να βρεθεί μπροστά σε εκπληκτικούς θησαυρούς και να ανακαλύψει τη μαγεία της Λέσβου (Μυτιλήνη), της Χίου, της Λήμνου, της Ικαρίας, της Σάμου και να «χαθεί» στην ομορφιά που αποπνέουν οι Οινούσσες, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, η Θύμαινα και οι Φούρνοι.

Με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και κρυστάλλινα νερά, γραφικά ορεινά χωριά, πλούσια ιστορία και μοναδικά στον κόσμο φυσικά τοπία αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους αναζητούν διακοπές πλάι στη θάλασσα, αλλά και περιήγηση, τοπικές παραδόσεις, ιστορικούς θησαυρούς.

Παραλίες παρθένας ομορφιάς

Η Λήμνος κρύβει στους κόλπους της περισσότερες από 100 παραλίες, οι μισές αμμουδερές. Στη Χίο σας περιμένουν άλλες 90. Στη Λέσβο θα ανακαλύψετε μία από τις καλύτερες παραλίες στο Αιγαίο, τα Βατερά, αλλά και το Σίγρι, τον Άγιο Ισίδωρο, την Ερεσό. Στη Χίο θα θαυμάσετε τα περίφημα Μαύρα Βόλια, με τα σκούρα βότσαλα ηφαιστειογενούς προέλευσης. Στην Ικαρία θα ανακαλύψετε τον ναό της Αρτέμιδος και τη μεγάλη αμμώδη παραλία του Αρμενιστή, αλλά και τα σμαραγδένια νερά και τα εντυπωσιακά βράχια στις Σεϋχέλλες, όπου θα πάτε από μονοπάτι. Στη Σάμο η καλύτερη παραλία είναι η Χρυσή Άμμος, «όνομα και πράμα».

Μύθος και ιστορία

Στα ιερά των νησιών του Βορείου Αιγαίου μύθοι και μυστήρια τυλίγουν τον επισκέπτη. Στη Λήμνο ο θεός Ήφαιστος λατρευόταν στην αρχαία πόλη Ηφαίστεια. Στον Να της Ικαρίας κατοικούσαν, κατά τη μυθολογία, οι Ναϊάδες, ενώ φιλοξένησε το φημισμένο Ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Στη Σάμο η ιστορία σας οδηγεί στο σπήλαιο του Πυθαγόρα στους πρόποδες του όρους Κερκετέα, εκεί όπου κρύφτηκε ο φιλόσοφος, όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Στα βήματα της ορθόδοξης ιστορίας, θα ανακαλύψετε ένα ακόμη αξιοθέατο: τη Νέα Μονή Χίου, που ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο.

Δραστηριότητες

Φύση και παράδοση συνυπάρχουν και μαγεύουν στα νησιά αυτής της πλευράς του Αιγαίου. Wind surf, kite surf και θαλάσσιο σκι θα χαρείτε στη Σκάλα Ερεσού και τα Βατερά της Λέσβου, στις ανατολικές ακτές της Λήμνου και στο Κοκκάρι της Σάμου. Σε όλα τα νησιά θα ευχαριστηθείτε trekking σε μονοπάτια και δασωμένα τοπία, ενώ για birdwatching ιδανικοί είναι οι υγρότοποι της Λήμνου και του κόλπου της Καλλονής στη Λέσβο. Κανένας όμως δεν πρέπει να χάσει τα πανηγύρια της Ικαρίας με το βιολί, το λαούτο και όλο τον κόσμο να ακολουθεί τον χορό.

Αρώματα και γεύσεις Μεσογείου

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπόσχονται να γεμίσουν τα ποτήρια των επισκεπτών με τα πιο εκλεκτά κεράσματα. Η Σάμος προσφέρει βραβευμένο σαμιώτικο κρασί, με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Η Λέσβος σερβίρει ούζο εδώ και 200 χρόνια τουλάχιστον. Τα πιο γνωστά: το Πλωμάρι και το Μίνι. Στη διπλανή Χίο, γνωστό επίσης το Απαλαρίνα. Διάσημο προϊόν της Χίου, βέβαια, η σπάνια μαστίχα, αλλά και τα γλυκά κουταλιού από διάφορα φρούτα εποχής. Στη Λέσβο θα δοκιμάσετε εξαιρετικό λάδι από ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες. Για τα «εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα» της Λέσβου έχουν εγκριθεί ως ΠΟΠ «Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης» οι τοπωνυμικοί χαρακτηρισμοί Μυτιλήνη, Καλλονή Λέσβου και Πλωμάρι Λέσβου.

Αξιοθέατα μοναδικά σε όλον τον κόσμο

xios

Χίος: Δεν γίνεται να γνωρίσεις σε βάθος τη Χίο χωρίς να εξερευνήσεις την καλλιέργεια της μαστίχας. Ανακαλύψτε τα 20 μαστιχοχώρια στον νότο του νησιού, όπου καλλιεργούνται τα σπάνια μαστιχόδεντρα, τον αυστηρό, πέτρινο οικισμό του Ανάβατου δίπλα στον γκρεμό, αλλά και την κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα στις επιβλητικές χιώτικες επαύλεις του 19ου και 20ου αιώνα στον Κάμπο Χίου.

Την περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια μαστίχας, θα έχεις την ευκαιρία να δεις το «κέντημα» - την οριζόντια ή τη διαγώνια τομή από την οποία αναβλύζει ο χυμός. Χρειάζονται περίπου 15-20 ημέρες για να στεγνώσει η ρητίνη με άρωμα πεύκου σε κομμάτια με σχήμα δάκρυ. Στη συνέχεια αυτά τα κομμάτια μπορούν να μεταποιηθούν σε γεύση τσίχλας, οδοντόκρεμα, ψωμί, γλυκά, λικέρ και άλλα βρώσιμα προϊόντα που μπορείς φυσικά και να δοκιμάσεις. Χρησιμοποιείται ακόμα και ως ενεργό συστατικό σε διάφορα προϊόντα υγείας και καλλυντικά, επιστημονικά δοκιμασμένα.

mitilini

Λέσβος: Θα βρείτε τους πύργους του 18ου αιώνα στην εξοχή έξω από τη Μυτιλήνη, στις περιοχές Χρυσομαλλούσα και Θέρμη, αλλά και το απολιθωμένο δάσος που υπάρχει στο νησί, που όμοιό του υπάρχει μόνο στην Αριζόνα. Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακή στάχτη σκέπασε μεγάλο τμήμα του Βόρειου Αιγαίου και «πάγωσε» στο χρόνο κορμούς δέντρων, κλαδιά, φύλλα, ρίζες, ακόμα και κάποια ζώα που ζούσαν κάποτε εδώ. Σήμερα το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί ένα πολύτιμo φυσικό μουσείο. Συχνά αποκαλείται «Πομπηία του κόσμου των φυτών». Είναι ευκολότερο να καταλάβεις τη σημασία του δάσους αν επισκεφθείς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, λίγο έξω από το Σιγρί. Το μουσείο περιβάλλεται από αμέτρητους απολιθωμένους κορμούς δέντρων, οι οποίοι ακόμα βρίσκονται στην ίδια θέση που βρίσκονταν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Από εδώ μπορείς να συνεχίσεις την εξερεύνησή σου στην ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τα απολιθωμένα «εκθέματα» της φύσης και τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις τους με την ηφαιστειακή τέφρα των γύρω βράχων.

ikaria

Ικαρία: Ένα χωριό που ξυπνάει τη νύχτα, ο Χριστός Ραχών, όπου από την εποχή των πειρατών, τα μαγαζιά ανοίγουν αργά και το χωριό ζωντανεύει μετά τις 9 το βράδυ.

samos

Σάμος: Περιπλανηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Βαθύ, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου. Στενά δρομάκια, αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, όλα διαφορετικά, όλα όμορφα.

limnos

Λήμνος: Το κάστρο της Μύρινας, από τα πιο καλοδιατηρημένα του Αιγαίου. Χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα. Χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A’ τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου τείχους.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)