AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν την χώρα τον Οκτώβριο του 2010.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πλημμυρών. Η επιστήμη της Υδρολογίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή.
Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σάρωσε όλη τη χώρα από τις 18 προς 19 Οκτωβρίου 2010, προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις και επηρέασε με ιδιαίτερα ισχυρό ανεμοστρόβιλο πρώτα τη Δυτική Ελλάδα.
Τη νύχτα στη Ζάκυνθο ο ανεμοστρόβιλος έριξε δέντρα, κατέστρεψε στέγες και έκοψε καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Βανάτου, Σαρακινάδου και Πλάνου (Τσιλιβή) του Δήμου Αρκαδίων, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού ακούστηκε μία πολύ δυνατή βοή και όλοι κατάλαβαν πως επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, καθώς από ώρα έπνεαν στην περιοχή τους θυελλώδεις άνεμοι.
Όταν το σύστημα μπήκε στο Αιγαίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Κύμη Ευβοίας, ενώ στη Χίο δρόμοι κόπηκαν στη μέση, υπήρξαν σπασμένα γεφύρια, ενώ βρέθηκε ένας άνθρωπος πνιγμένος από ορμητικό χείμαρρο. Πολλοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν. Έναν νεκρό μέτρησε και η Ικαρία.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών εντός 24 ωρών κατεγράφη το «τρομακτικό» ύψος βροχής των 300 χιλιοστών, όταν η μέση μηνιαία τιμή βροχόπτωσης δεν υπερβαίνει τα 110 mm. Μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που είχαμε στη Σητεία στις 15 Οκτωβρίου 2022.
Το παρακάτω βίντεο από το αρχείο ειδήσεων της ΕΡΤ, περιγράψει την κατάσταση και δίνει ωρισμένες απαντήσεις στο ερώτημα "γιατί πνήγηκαν" τα νησιά αλλά και οι άνθρωποι.
Σχεδόν 100 από τα 300 χιλιόμετρα του αγροτικού οδικού δικτύου στον Δήμο Μαστιχοχωρίων της Χίου καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ντόπιων, το 80% των καταστημάτων στην πόλη της Χίου υπέστησαν ζημιές. Η τοπική κοινωνία έκανε λόγο για πρωτοφανή θεομηνία, που όμοιά της δεν είχαν ξαναζήσει ούτε οι γεροντότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε η καταιγίδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 450 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι το πρωί είχε παρέμβει σε 150 περιπτώσεις. Απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητά τους δέκα άτομα, ενώ 7 συνεργεία της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη εστάλησαν ως ενίσχυση στο νησί. Η Χίος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία παρέμειναν την επομένη κλειστά. Αλήθεια σήμερα 18 Οκτωβρίου του 2022 το ρέμα της Αγίας Ειρήνης και οι άλλες περιοχές που επλήγησαν τότε σε τι κατάσταση βρίσκονται;
Η εικόνα πάντως που αντίκρισαν και οι κάτοικοι της Ικαρίας πριν 12 χρόνια με το πρώτο φως της ημέρας, την επομένη ημέρα οταν το σύστημα πέρασε ανατολικά, ήταν αποκαρδιωτική. Υπήρξαν πολλά χωριά που ήταν αποκλεισμένα λόγω ζημιών του οδικού δικτύου. Δρόμοι κομμένοι στα δύο. Γεφύρια να έχουν πάρει κλίση. Σπίτια γεμάτα από μπάζα και οικοσυσκευές σκεπασμένες με χώματα. α αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού ήταν πολλά, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν. Προβλήματα προκλήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πλημμυρών. Η επιστήμη της Υδρολογίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή (σ.σ.: κάπου εδώ αξίζει να γίνει αναφορά στη σχετική μελέτη της κας. Αλκμήνης Αλεξίου για το ΕΜΠ, η οποία έγινε με επιβλέποντα καθηγητή τον. κ. Νίκο Μαμάση).
Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.