AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ψαριανός στην καταγωγή, ο Ανδρέας Καραγιώργης μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά το νόστος και η εξιδανίκευση για τον τόπο αναφοράς και καταγωγής του, τον οδήγησαν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Οικονομικά και πάλι πίσω, σε ένα νησί με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 400 κατοίκους.
Άσκησε τον πρώτο καιρό το επάγγελμα που είχε σπουδάσει ως οικονομικός σύμβουλος στον δήμο Ψαρών. Αρκετά σύντομα όμως συνειδητοποίησε τη ροπή του προς ένα επάγγελμα που θα μπορούσε να του προσφέρει την επαφή με τη φύση που ο ίδιος αποζητούσε, προσφέροντάς του ταυτόχρονα τα προς το ζην. Ǧαρά το γεγονός ότι είχε ο παππούς μου μελίσσια, κατά τη δεκαετία του 1980 κάποια στιγμή εγκατέλειψε το επάγγελμα και δεν υπήρξε συνεχιστής. Όλα αυτά συνέβησαν σε μία εποχή που η βαρρόα έπληξε τα μελίσσια στην Ελλάδα. Είχα ακούσει μόνο κάποιες διάσπαρτες οικογενειακές ιστορίες για τα μελίσσια του παππού, καθότι δεν έζησα ποτέ κοντά για να γνωρίσω το επάγγελμά του». Ο ίδιος ο ενεπλάκη με τη μελισσοκομία από το 2015 και ύστερα. Μόλις πριν από ένα χρόνο συνέστησε και μία οικοτεχνία, με στόχο να μεταποιεί υποπροϊόντα του μελιού όπως κεραλοιφή, πετιμέζι και ξύδι από μέλι, το παραδοσιακό γλυκό των Ψαρρών, τη μελοκουρκούτα. Πρόκειται για να προϊόν που προσομοιάζει στη μουσταλευριά με συστατικά το μέλι, το νερό, τους ξηρούς καρπούς και το αλεύρι. Επόμενο βήμα, η πιστοποίηση του μελιού ως βιολογικό.
«Όταν ακούω κάποιον να επιχειρεί στα νησιά πιστεύω ότι είναι τρελός»
«Όταν το 2010 γύρισα και πάλι στα Ψαρά, αφήνοντας πίσω μου την Αθήνα, παρακινήθηκα από τον ρομαντισμό μου. Μετά την εγκατάστασή μου στο νησί, έγινα ρεαλιστής. Η διαμονή σε ένα μικρό νησί παρουσίασε εξαρχής θετικές κι αρνητικές παραμέτρους. Βασικότερα προβλήματα αποτελούν η δυσχέρεια στην επικοινωνία αλλά και οι μεταφορές. Συχνά όταν ακούω κάποιον να επιχειρεί στα νησιά, πιστεύω ότι είναι τρελός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μία παλέτα χρειάζεται μόλις 5 ευρώ για να φτάσει από την Αθήνα σε ένα κατάστημα της πόλης, ενώ θα χρειαστεί 35 ευρώ από τα Ψαρά για την Αθήνα», εξηγεί ο κ. Καραγιώργης. «Αν υποθέσουμε ότι το κόστος αποστολής μίας παλέτας στην Αθήνα μέσω Χίου ανέρχεται στα 35 ευρώ, η κάλυψη του μεταφορικού κόστους δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ ανά παλέτα».
Σε μία παραγωγική χρονιά χωρίς σημαντικές κλιματικές μεταβολές, ο κ. Καραγιώργης βγάζει από τα μελίσσια του περίπου δύο τόνους μέλι. Κάτι που δεν συνέβη κατά την περσινή χρονιά, όπου η παραγωγή λόγω του έντονου καύσωνα δεν προσέφερε πάνω από 700 κιλά.