Λέσβος: Έσωσαν τραυματισμένο απειλούμενο Στικταετό! (pics)

By Νοεμβρίου 14, 2022
Λέσβος: Έσωσαν τραυματισμένο απειλούμενο Στικταετό! (pics)
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, κάτοικος από την Συκούντα της Λέσβου βρήκε στην περιοχή του Ίππειος ένα τραυματισμένο αρπακτικό. Εκείνος επικοινώνησε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο με την σειρά του ενημέρωσε μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης που ανήκουν στην Π.Ο.Δ.Α.Ζ (Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Αγρίας Ζωής).
 
Οι διασώστες του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης επικοινωνήσαν με τον κάτοικο και έφθασαν στο σημείο. Εκεί διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό αρπακτικό αλλά για έναν απειλούμενο Στικταετό (Clanga clanga).
 
Οι διασώστες άμεσα επικοινωνήσαν με την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής η οποία παρείχε οδηγίες για την ορθή διαχείριση του πτηνού.
Οι διασώστες παρείχαν τις πρώτες βοήθειές σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν και στην συνέχεια ο Στικταετός ταξίδεψε για την Αθηνά όπου τον παρέλαβαν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ για περαιτέρω περίθαλψη και φροντίδα. Σε επικοινωνία οπού είχαμε με την ANIMA διαπιστώθηκε ότι ο Στικταετός είναι νεαρός εξαιρετικά αδύναμος και λιποβαρής και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθήσει ειδική αγωγή με ενδοφλέβια υγρά και ειδική τροφή.
 
Ο Στικταετός πρόκειται για ένα ακριβοθώρητο είδος που εξαπλώνεται στις στέπες της κεντρικής και της βορειά Ασιας και κατά το χειμώνα μεταναστεύει νότια (από τα βαλκάνια μέχρι και την ΝΑ Ασία βλ. Χάρτη Εξάπλωσης) όπου και διαχειμάζει .
Στη δεκαετία του ’80, ο ετήσιος μέσος όρος παρατήρησης ήταν μόλις 10-15 άτομα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν νεαρά άτομα. Ακόμη και σήμερα, οι παρατηρούμενοι πληθυσμοί δεν ξεπερνούν τα 70-80 άτομα , έστω κι έτσι, αποτελούν το 50% του διαχειμάζοντος πληθυσμού των Βαλκανίων, πλην Τουρκίας. Αποτελεί χειμερινό επισκέπτη (από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο) επειδή δεν φωλιάζει, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί και να διερευνηθεί η συμπεριφορά του. Απαντά σε μεγάλους υγροτόπους της Κ. και Α. Μακεδονίας, Θράκης, Δ. Στερεάς και Ηπείρου. Μάλιστα, είναι το μόνο είδος του γένους Aquila (τώρα Clanga), που συχνάζει σε υγροτόπους. Σπάνια κατεβαίνει νοτιότερα φθάνοντας μέχρι την Κρήτη. Τα νεαρά άτομα, διαφόρων ηλικιών, αποτελούν την πλειονότητα των παρατηρούμενων ατόμων (ποσοστό 80%).Ο συνολικός, πολύ μικρός και έντονα κυμαινόμενος, αριθμός του πληθυσμού του, έχει κατατάξει τον Στικταετό, ειδικά στην Ελλάδα, στην κατηγορία Κινδυνεύοντα EN [D] είδη.
Οι διασώστες του 2ου Συστήματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την διάσωση , τον κ. Χαράλαμπο Χατζηπαναγιώτη, τον κάτοικο που τον βρήκε, το ΚΠΕΝ Καλλονής που σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορία Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που επικοινώνησε μαζί μας , την ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και την διαρκής συνεργασία καθώς και το πλήρωμα του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ για την συνεχή βοήθεια στην μεταφορά αγρίων τραυματισμένων ζωών.
Πραγματικά πρόκειται για ένα περήφανο ζώο, ένα ταξιδιώτη των αιθέρων που μας δημιούργησε δέος κρατώντας το στα χεριά μας, ανήμπορο να πετάξει ελεύθερο στους ουρανούς. Εμείς ευχόμαστε στην γρήγορη ανάρρωση του και να επιστρέψει σύντομα στα ταξίδια του.
 
 
Τι ανέφερε δημοσιεύση της η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής για τον απειλούμενο Στικταετό: 
"Ιδιαίτερος ασθενής σήμερα, από τη Λέσβο: Νεαρός στικταετός εντελώς εξαντλημένος και ελλιποβαρής. Παίρνει την κατάλληλη αγωγή (ενδοφλέβια υγρά και ειδική τροφή) και ευελπιστούμε.
Ευχαριστούμε την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου. 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, που τον περισυνέλεξε και τον έστειλε."
 
 
Rate this item
(0 votes)