AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου στο πλαίσιο του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς», βραβεύτηκε ως η «Συλλογική Οργάνωση της Χρονιάς».
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για 12ο συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο Porto Palace Θεσσαλονίκης το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, επιστημόνων, παραγόντων της αγοράς μηχανημάτων, τεχνοκρατών, στελεχών του τραπεζικού τομέα και καταξιωμένων επιχειρηματιών του αγροτικού κλάδου.
Τα βραβεία «Αγρότης Της Χρονιάς», απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους. Παράλληλα όμως εντοπίζουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν προσπάθειες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και γενικότερα στην οικονομία της χώρας. Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, με εφόδια την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση, η επιτροπή αξιολόγησης έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για να επιβραβεύσει αυτούς που έχει αξιολογήσει ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί για κάθε ξεχωριστή κατηγορία.
Η 12η διοργάνωση επέλεξε τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και τον τίμησε με τη διάκριση «Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς». Το βραβείο, εκ μέρους των 2.000 Συνεταιριστών του νησιού της Σάμου, παρέλαβε ο πρόεδρος, Γιάννης Σκούτας.
«Η ανάδειξη του ΕΟΣ Σάμου ως «Συλλογικό Σχήμα της χρονιάς» αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Συνεταιρισμό του νησιού μας. Έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Χώρας – ιδρύθηκε το 1934 – καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας με μέση παραγωγή τεσσάρων χιλιάδων τόνων Σαμιώτικου Μοσχάτου κρασιού και εξαγωγές που ξεπερνούν το 70% στη Γαλλία και σε 25 ακόμη χώρες» τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και πρόσθεσε:
«Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου, πέρασε κατά την προηγούμενη δύσκολη περίοδο μέσα από σύνθετες κρίσεις, κάποιες από τις οποίες συνεχίζονται. Οικονομική κρίση, κρίση μεταναστευτικού – η οποία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπήρξε ιδιαίτερα έντονη – σεισμός, πανδημία. Μεταξύ αυτών, το 2016 επιβλήθηκε η Άρση της Αναγκαστικότητας και η αλλαγή του προστατευτικού νομικού καθεστώτος μέσα στο οποίο λειτουργούσε με επιτυχία επί ογδόντα χρόνια. Η μεταχείριση αυτή μάλιστα επιφυλάχθηκε μόνο για την Σάμο, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο περιβάλλον λειτουργούσαν και συνεχίζουν κανονικά να δραστηριοποιούνται αρκετοί ακόμη συνεταιρισμοί.
Παρά ταύτα και σε πείσμα πολλών ο Συνεταιρισμός κατόρθωσε κρατήσει σταθερή την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων του, να εξορθολογήσει τη λειτουργία του και να συσπειρώσει την πλειοψηφία των μελών του, τα οποία αποτελούν και την δύναμή του.
Για τη χρονιά αλλά και τα χρόνια που έρχονται, έχει θέσει στόχους για την περαιτέρω βελτίωση του, έτσι ώστε να καταστεί ένας από τους κορυφαίους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Ενωμένης Ευρώπης, ενισχύοντας περαιτέρω την εξωστρέφεια του και ισχυροποιώντας τη θέση του στην διεθνή αγορά.
Ενδεικτικά σημειώνουμε:
Η Σάμος κατέχει το 20% της Γαλλικής Αγοράς στην κατηγορία των επιδόρπιων οίνων από επιλεγμένα αμπελοτόπια, οίνων Vin Doux Naturel Grand Cru. Το γεγονός αυτό αποτελεί ασφαλώς τίτλο τιμής για τον Συνεταιρισμό και για τη Χώρα και θέλει να το συνεχίσει.
Ο Συνεταιρισμός δοκίμασε, πριν από τέσσερα χρόνια και την είσοδο του στους Φυσικούς Οίνους. Το εγχείρημα αν και εξαιρετικά δύσκολο στέφθηκε με επιτυχία– οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τις εξήντα πέντε χιλιάδες φιάλες ετησίως στη Γαλλία– και θα επιδιώξει να το εξελίξει. Πέρυσι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και στην Ελληνική αγορά με την γενική ονομασία «Άθικτοι Οίνοι» και τρεις ετικέτες, «Προφήτης», «Βουνίτης», «Ερημίτης».
Επίσης, μέσα στη χρονιά που πέρασε ο Ενιαίος Συνεταιρισμός της Σάμου έγινε το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα το οποίο παράγει και πιστοποιείται για κρασιά Kosher / Mevushal. Πρόκειται για οίνους ξεχωριστής φροντίδας που προορίζονται για εξαγωγές.
Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζει τις υποδομές του, με σεβασμό στη παράδοση και γνώμονα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδιάζει την εφαρμογή της πλήρους Κυκλικής Οικονομίας με τελικό στόχο τα μηδενικά απορρίμματα (πλήρη αξιοποίηση παραπροϊόντων οινοποίησης) και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από το χωράφι ως το ποτήρι.
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η εγκατάσταση μονάδας απόσταξης. Το τσίπουρο από Μοσχάτο Σάμου είναι ένα προϊόν γεύσης και αρωμάτων που θα κυκλοφορήσει τη νέα χρονιά και αναμένουμε να έχει θετική αντιμετώπιση από το απαιτητικό κοινό.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, ο ΕΟΣ Σάμου αναπτύσσει και τον τομέα της έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά εργαστήρια. Σκοπός όλων των προσπαθειών του Ενιαίου Συνεταιρισμού αποτελεί η επιβίωση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου και η συνολική βελτίωση της θέσης των αμπελουργών – μελών του. Κυρίως όμως και μέσω αυτών, η συνέχιση της επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας του Μοσχάτου, της παράδοσης καθώς και του ιδιαίτερου οινικού πολιτισμού της Σάμου!» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, προσκάλεσε τους βραβευθέντες να τον επισκεφθούν, προκειμένου να έχουν μιαν ιδίαν αντίληψη λειτουργίας του υπουργείου και του τρόπου λήψης των αποφάσεων.
Ακόμη, μίλησε για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο μιας περισσότερο ανθεκτικής, πράσινης και ψηφιακής γεωργίας. «Στις διεθνείς αγορές κάθε τι το ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτήν την ποιότητα οφείλουμε να τη διατηρούμε και να την ενισχύουμε, γιατί αποτελεί το σημαντικότερο το ισχυρότερο όπλο μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής», είπε.
Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής και εκδότης της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, είπε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αφορµή για να καταλάβουµε τι γίνεται, από πού ερχόµαστε και πού πάµε. «Ο θεσμός, έχει ως κύριο σκοπό να βγουν στο φως οι καλές πρακτικές και τα παραδείγματα στον αγροδιατροφικό τομέα» τόνισε.
Εκτός από τον Ε.Ο.Σ. Σάμου, βραβεύτηκαν επίσης: Ο Χρήστος Παπατραϊανός, αγρότης από την Άρνισσα Έδεσσας και ο Κωνσταντίνος Ζήγκας, κτηνοτρόφος από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης του δήμου Δέλτα. Τιμητική διάκριση έλαβε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος το ρεαλιστικό και σύγχρονο όραμά του για την ελληνική κτηνοτροφία το έχει καταθέσει και στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, απαιτείται επάρκεια φυσικών λειμώνων, ελαφρές και ευέλικτες σταβλικές εγκαταστάσεις, αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταϊκό σε κάθε μονάδα και κατάλληλη αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων.