AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ο Δήμος Λήμνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» της UNICEF και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, συμμετείχε με δράσεις ευαισθητοποίησης για τα παιδιά του Δήμου, τα οποία ενημερώθηκαν για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία Ρομποτικής Λήμνου με υπεύθυνο τον κ. Αντώνη Μακρή, υλοποίησε δράση με τους μαθητές της, ώστε να αναδείξει πόσο σημαντικό είναι τα δικαιώματα του παιδιού να εισακούγονται και να είναι γνωστά. Για τον λόγο αυτόν, συζητήθηκε το βιβλίο «Το παιδί που δάμασε τον άνεμο», στο οποίο ο Γουίλιαμ, στα 12 του χρόνια, έχοντας ως μόνο του όπλο ένα σκονισμένο βιβλίο ηλεκτρομαγνητισμού και την θέλησή του, κατάφερε χρησιμοποιώντας παλιοσίδερα από μια χωματερή, να φτιάξει μια ανεμογεννήτρια, την οποία στην συνέχεια σύνδεσε με μια πρόχειρα επισκευασμένη αντλία νερού. Με αυτό το τρόπο κατάφερε να αρδεύονται μέχρι και σήμερα οι καλλιέργειες στο χωριό του και στην γύρω περιοχή και μάλιστα με μηδενική ενεργειακή επιβάρυνση. Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω ιστορία, οι μαθητές δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ανεμογεννήτριες και αντλίες νερού τις οποίες συνέδεσαν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο μυαλό τους, τον Γουίλιαμ, ως έμπνευση για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.
Στη συνέχεια, το 2ο Δημοτικό Μύρινας και οι μαθητές του Α2 τμήματος της Α΄ τάξης, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Κωνσταντίνα Καλύβα, αξιοποίησαν με διαδραστικό τρόπο το υλικό της UNICEF, γεγονός που αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά. Μέσα από τις δραστηριότητες, οι μαθητές γνώρισαν, επεξεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τον ρόλο των δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή, τις παραβιάσεις τους αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά.
Επίσης, στο 2ο Νηπιαγωγείο Μύρινας με εκπαιδευτικό την κ. Ιωάννα Περτσούλη, έγινε συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία επίσης έφτιαξαν δημιουργίες που αποτυπώνουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα που τους επιτρέπουν να ζήσουν και να αναπτυχθούν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ελευθερία και δικαιοσύνη.
Τέλος, στο Νηπιαγωγείο Πλατέως με εκπαιδευτικό την κ. Σοφία Μπαγγέα, έγινε μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακολούθησε συζήτηση μέσα στην τάξη. Στόχος οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι τα δικαιώματά μας σταματούν εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των άλλων.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και για την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία.