Μυτιλήνη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα πλαστά πτυχία

By Δεκεμβρίου 16, 2022
Μυτιλήνη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα πλαστά πτυχία

Συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη που έχει απασχολήσει πάνω από 100 πρόσωπα που έπεσαν θύματα πλαστών πτυχίων αγγλικών, γεγονός που διαπίστωσαν το καλοκαίρι του 2019. Η υπόθεση λόγω παρέλευσης ωραρίου και πολλών μαρτύρων διεκόπη την 21η Οκτωβρίου και συνεχίζεται σήμερα.

Οι καταθέσεις μέχρι σήμερα

Σημαντικές κρίνονται οι καταθέσεις των οκτώ μαρτύρων που πρόλαβαν να καταθέσουν. Αρχικά στο επίκεντρο είχε βρεθεί ο αστυνομικός που παρέλαβε τις καταγγελίες και τα πλαστά πτυχία το καλοκαίρι του 2019. Στη συνέχεια κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του φορέα πιστοποίησης των πτυχίων αγγλικών, ο οποίος είχε βρεθεί κατηγορούμενος σε δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη αλλά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για τα πλαστά πτυχία. Καθώς προσκόμισε μια σειρά εγγράφων που η υπεράσπιση θέλει να εξετάσει, πρόκειται να εξεταστεί εκ νέου. Μάρτυρας στη συνέχεια ήταν ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Κεντέρης που λειτούργησε για κάποια χρόνια την ίδια πιστοποίηση, αλλά δεν βρέθηκαν πλαστά πτυχία στους δικούς του σπουδαστές. Τέλος κατέθεσαν παθόντες και παθούσες σπουδάστριες από τη Λέσβο, οι οποίες βρέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις που στοίχισαν ακόμα και τον διορισμό τους, καθώς ο ΑΣΕΠ τους απέκλεισε από τον διαγωνισμό λόγω της πλαστότητας των πτυχίων των αγγλικών.

Στην πλευρά της πολιτικής αγωγής βρίσκονται οι δικηγόροι Νίκη Τσιριγώτη και κ. Λαμπράκης από την Άρτα. Στην πλευρά της υπεράσπισης οι κ.κ. Γιάννης Πετρέλλης, Αλέξανδρος Ροδίτης και κ. Πανταζής από την Αθήνα. Κατηγορούμενοι είναι η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου με τον σύζυγό της.

Τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα

Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης Cambridge με όνομα «Bulats». Μεσάζοντας από την Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα της χώρας ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Ο κ. Παυλίδης, μάλιστα μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα (σ.σ αν και πλαστά βρέθηκαν και σε σχολείο Θεσσαλονίκης όπου δεν έδωσαν καν οι σπουδαστές εξετάσεις) έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε κλιμακωτές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί συντοπίτες μας, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το φροντιστήριο που βρίσκεται στο εδώλιο παρείχε αυτή την πιστοποίηση, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό, στην πλειονότητά τους ενήλικες.

Η πιστοποίηση δεν είναι οικεία για το δικαστήριο, όπως αντίστοιχες άλλες των αγγλικών και η διαδικασία κατανόησης είναι χρονοβόρα.

Κάποιοι μάρτυρες δεν γνωρίζουν αν ευθύνεται το φροντιστήριο ή αν έπεσε θύμα πλάνης του φορέα πιστοποίησης που εμπιστεύονταν απόλυτα- ο οποίος όμως έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. Σε αυτόν προσπαθεί η υπεράσπιση να ρίξει τα βλέμματα. Παράλληλα προσπαθεί να αποδείξει ότι το φροντιστήριο παρείχε αποκλειστικά αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, και κατά συνέπεια ότι δεν είχε ανταγωνισμό, ενώ επιχειρεί να αποδείξει επίσης ότι δεν είχε κανένα περαιτέρω οικονομικό όφελος σε περίπτωση αποτυχίας ή επιτυχίας των σπουδαστών του, πέρα από την καλή διαφήμιση.

Από την άλλη, όσο ταλαιπωρημένοι και αν είναι οι κατηγορούμενοι από το φροντιστήριο- ειπώθηκε δε αρκετές φορές ότι η ιδιοκτήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό στο άκουσμα των πλαστών πτυχίων, οι ίδιοι οι παθόντες που δεν χωρούσαν και στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου, βρέθηκαν υπόλογοι απέναντι στον ΑΣΕΠ, ενώ αποδείχτηκε ότι όσα χρήματα έδωσαν παρακολουθώντας επί μήνες αγγλικά, έμειναν με ένα πτυχίο πλαστό στο χέρι, σε απόγνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι το κουβάρι ξετύλιξαν υπάλληλοι του Δήμου που προσπάθησαν να εντάξουν το πτυχίο αγγλικών τους στο βιογραφικό και στο προσοντολόγιό τους, ενώ άλλοι βρέθηκαν «πλαστοί» στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, από τον οποίο αποκλείστηκαν.

 

 

ΠΗΓΗ .stonisi.gr

Rate this item
(0 votes)