Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου ειναι γεγονός!

By Ιανουαρίου 19, 2023
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου ειναι γεγονός!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο σεμινάριο με θέμα Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία – Δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας – Συνεντεύξεις που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλοι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής από τις 14 ως τις 15 Ιανουαρίου 2023 και φιλοξένησε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» στο Κτίριο Β.  Η δημιουργία της ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου είναι πια γεγονός.

Περίπου 105 συμμετέχοντες από όλη τη Χίο παρακολούθησαν με προσήλωση και ενθουσιασμό την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, την ψυχή των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα, και πρωτεργάτρια στη δημιουργία τους, και την κυρία Νάση Σιαφάκα, βιοχημικό, ομότιμη Καθηγήτρια Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του “Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Χαλανδρίου” και συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου.

Ο λόγος των δύο εισηγητριών ενέπνευσε και καθήλωσε το ακροατήριο.  Μοιράστηκαν την εμπειρία τους και παρουσίασαν τη διαδικασία καταγραφής και ταξινόμησης ανθρώπινων εμπειριών ζωής με ένα συστηματικό τρόπο, βασισμένο στα διεθνή πρότυπα και μεθοδολογία ώστε να δημιουργηθεί Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ). Η ΟΠΙΧΙ θα ενταχθεί στο δίκτυο των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας και στόχο θα έχει, μεταξύ άλλων, να επιστρέφει στην κοινωνία των πλούτο των προφορικών μαρτυριών που θα συγκεντρώνει, μέσα από τοπικές δράσεις, ενώ θα συμμετέχει και σε παρουσιάσεις μαζί με τις άλλες ομάδες και στη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας των ΟΠΙ.

 

Η συμμετοχή των δύο εισηγητριών και η παρουσίαση του δεκάωρου σεμιναρίου ήταν καθαρά εθελοντική.

Η κύρια φιλοσοφία των ομάδων προφορικής ιστορίας είναι η καταγραφή της ιστορίας από «τα κάτω» με στόχο μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις ζωής καθημερινών ανθρώπων να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη ενός τόπου.  Οι συνεντεύξεις που θα λαμβάνονται, θα παραμένουν ως παρακαταθήκη για να δημιουργηθεί μία τράπεζα θεμάτων στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου.

Το σεμινάριο επισκέφτηκαν και εμπλούτισαν με την παρουσία τους η κυρία Μαριάνθη Αλμυρούδη από τα Μεστά που μίλησε εν συντομία για τη ζωή στο χωριό και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια,  και οι κύριοι Δημήτρης Μελαχροινούδης από την Καλλιμασιά, και Νικόλας Φράγκος από το Πιτυός, οι οποίοι μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους για τη δημιουργία της ομάδας, αλλά και πληροφορίες για τη δική τους συλλογή προφορικών μαρτυριών.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος Πολιτισμού Χίου – ΕΠΠΟΧΙ ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Βερβενιώτη και Σιαφάκα για την προσφορά, το χρόνο και την αφοσίωση τους.

Ευχαριστεί, επίσης, θερμά:

– τους φορείς που υποστήριξαν ως χορηγοί το σεμινάριο και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του, και με τη συνδρομή τους αλλά και με την ενημέρωση των μελών τους, και ήταν:

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος»,

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών, ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος “ΟΙ ΑΜΑΔΕΣ”, το Επιστημοινικό Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ. ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη “ο Φάρος”, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού “Ο Όμηρος”,  η ΚΟΙΝΣΕΠ “Πιτυός- Προορισμός”, ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου “Άγιος Μηνάς”, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βασιλεωνοίκου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Κυδιάντα», ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάδας, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων.

– τη διευθύντρια κ. Άννα Χαζίρη και το ΔΣ της Βιβλιοθήκης Κοραή για τη φιλοξενία,  – το Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή για τη συνδιοργάνωση

– την κ. Φιλομήλα Μπόλια, για την αμέριστη βοήθεια της στη διοργάνωση, την υποδοχή και την φιλοξενία των δύο προσκεκλημένων μας εισηγητριών, την κ. Μαργαρίτα Μαρτάκη, για την περιήγηση των καλεσμένων μας και τη φιλοξενία τους στον Κάμπο, τον κ. Βαγγέλη Ξύδα, για την ξενάγηση στο περιβόλι του κτήματος Περλέας, την κ. Μαρία Νανάκη  για τη βοήθεια στο συντονισμό και την περιήγηση στο Μουσείο Μαστίχας, την κ. Βάσω Αυγίκου, για τη βοήθεια της στη διοργάνωση, τον κ. Σωτήρη Παραδείση, Διευθυντή του σχολείου Βολισσού για την πρόσκληση στη γιορτή κοπής πίτας του σχολείου και τους καθηγητές για τη φιλοξενία, τον κ. Νίκο Γεωργούλη και την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός και την ταβέρνα Μάκελος για τη ξενάγηση στο χωριό και τη φιλοξενία, τoν κ. Μιχάλη Μελαχροινούδη, Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Χίου, για την πρόσκληση των εισηγητριών και  διοργάνωση μίνι-ενημερωτικής παρουσίασης της αξιοποίησης της Προφορικής Ιστορίας στην εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας για την πρόσκληση σε γεύμα, τον κ. Βασίλη Παχουνδάκη για τις πληροφορίες σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό αλλά και τη διαθεσιμότητα του, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τα mastihashop για τα αναμνηστικά δώρα, όλους τους συλλόγους που αντίστοιχα πρόσφεραν εκδόσεις και ημερολόγια τους.

Πολλές ευχαριστίες ανήκουν και σε όλους και όλες συμμετείχαν τόσο συγκινητικά ως ακροατές και ακροάτριες και θα αποτελούν στο εξής τα μέλη της ΟΠΙ Χίου (ΟΠΙΧΙ) και των υπο-ομάδων της που θα δημιουργηθούν με γεωγραφική, κυρίως, κατανομή.

Καλό ξεκίνημα και καλή επιτυχία στις συνεντεύξεις!

Πληροφορίες για τις ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα τους, εδώ:  http://oralhistorygroups.gr/.  Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες ή αν επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε ή/και να στηρίξετε την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) μπορείτε να στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Rate this item
(0 votes)