AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Με μία λαμπρή εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση, ο Δήμος Λήμνου και ο Σύλλογος Φίλων Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου Λήμνου τίμησαν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου τον Χρήστο Μπουλώτη, αρχαιολόγο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα και δωρητή της θαυμαστής συλλογής παιδικών παιχνιδιών και βιβλίων που στεγάζεται στη Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου, στη Μύρινα.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Μαρούλα», αποτέλεσε ελάχιστη αναγνώριση στην πολυετή και πολισχιδή προσφορά του Χρήστου Μπουλώτη στον γενέθλιο τόπο του, τη Λήμνο, αλλά και ευρύτερα στην επιστήμη του, τα γράμματα και τον πολιτισμό, που υπηρέτησε και υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Σύλλογος Φίλων Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου για ονοματοδοσία οδού της Μύρινας σε Χρήστου Μπουλώτη, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς. Η οδός βρίσκεται στην παραλία της Νέας Μαδύτου, την προσφυγική γειτονιά όπου μεγάλωσε ο Χρήστος Μπουλώτης. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η διαδικασία είναι υπό τελική έγκριση και υπογράμμισε ότι ο Δήμος συνεχίζει να υποστηρίζει κοινές δράσεις για την ανάδειξη του έργου του αρχαιολόγου, συγγραφέα και συλλέκτη.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Στυλιανός Καμπούρης, ο οποίος ανέφερε ότι θεωρεί εξαιρετική τύχη πως η επίσκεψή του στη Λήμνο συνέπεσε με την εκδήλωση προς τιμήν του Χρήστου Μπουλώτη. Επίσης, εξέφρασε αισθήματα θαυμασμού για την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, συλλογή του στο Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να πάμε ακόμα πιο μακριά τον δρόμο που χάραξε ο Χρήστος Μπουλώτης» και προτείνοντας ένα μέρος της έκθεσης να περιοδεύει στα νησιά του Β. Αιγαίου, με αρωγό και συμπαραστάτη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μήνυμα της Φωτεινής Στεφανίδη, ζωγράφου και εικονογράφου των βιβλίων του Χρήστου Μπουλώτη, η οποία αναφέρθηκε στην αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του. «Ο Χρήστος Μπουλώτης λατρεύει και νοσταλγεί συνέχεια το νησί του», ανέφερε ενώ περιέγραψε και τη μεταξύ τους συνεργασία, τον ξεχωριστό, «μαγευτικό» τρόπο που προσεγγίζει το θέμα του, καθώς και πώς έγινε η εικονογράφηση των παραμυθιών του: «Ο Κάδμος, η σκυλίτσα και το φεγγάρι», «Το Άγαλμα που κρύωνε», «Ο γάτος της οδού Σμολένσκη» αλλά και «Ο ρομαντικός γάτος του βυθού», με τα δύο τελευταία να ενώνουν τον τόπο κατοικίας του, τα Εξάρχεια, με τον τόπο καταγωγής του, τη Λήμνο, αλλά και «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας», ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, καθώς και «Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια» που διαδραματίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδικού Παιχνιδιού & Βιβλίου Λήμνου κ. Κώστας Κατσιγιαννόπουλος μίλησε για την πορεία και τις διακρίσεις του Χρήστου Μπουλώτη. Αναφέρθηκε στο έργο του, τόσο ως αρχαιολόγου, με την πολύ σημαντική ανασκαφή του στο Κουκονήσι «που ανατοποθετεί τη Λήμνο στον χάρτη της προϊστορικής περιόδου», όσο και ως συγγραφέα παιδικών βιβλίων, με πάνω από 60 παιδικά βιβλία, σημειώνοντας ότι είναι ένας «από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος Έλληνας παραμυθάς». Παράλληλα, είναι δωρητής της πολύτιμης συλλογής του από παιδικά παιχνίδια και βιβλία στον Δήμο Λήμνου, έχει αποσπάσει πληθώρα διακρίσεών και έχει καταγράψει εντυπωσιακή ακαδημαϊκή διαδρομή. Ο κ. Κατσιγιαννόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την ομόφωνη αποδοχή, από το Δημοτικό Συμβούλιο, της πρότασης του Συλλόγου Φίλων Παιδικού Παιχνιδιού & Βιβλίου για μετονομασία της οδού που συνδέει τα δύο κτήρια που στεγάζουν τη συλλογή του σε οδό Χρήστου Μπουλώτη, ενώ, αναφερόμενος στο συγγραφικό του έργο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η γραφή του είναι μαγική, ελεγειακή, σχεδόν ποιητική», καθώς και ότι «κατορθώνει να μιλήσει για προαιώνια θέματα με έναν τρόπο απλό».
Η καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου κατέταξε τον Χρήστο Μπουλώτη στους προικισμένους Έλληνες παραμυθιογράφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν στήσει ένα «οπλοστάσιο παραμυθιών ελληνικής ευαισθησίας», που μας καθοδηγούν σε δρόμους όχι μόνο εσωτερικής, αλλά και κοινωνικής ανάγνωσης των κοινών μας κωδίκων. Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό οι κοινωνίες να έχουν τους δικούς τους, αναγνωρίσιμους κώδικες, «που τους κάνουν να ζουν πιο ουσιαστικά, πιο αγαπητικά, πιο συνεργατικά μεταξύ τους στην παρούσα, πραγματική τους ζωή». Η κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι Χρήστος Μπουλώτης στα παραμύθια του συνδυάζει πολύ την αγάπη του για την αρχαιολογία, αλλά και τη φύση, ενώ περνάει τις κοινωνικές του ευαισθησίες μέσα από χώρους παγκόσμιους, αλλά και βαθιά ελληνικούς. Παράλληλα, ο συγγραφέας αναφέρεται στις πληγές (προσφυγιά, καταστροφή του ΄22, νόστο για τη χαμένη πατρίδα) με τρόπο τέτοιο, που τελικά να ανθεί η ελπίδα.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ίδιος ο Χρήστος Μπουλώτης, ο οποίος μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην επιθυμία του να ήταν παρών, αλλά και την ελπίδα του σύντομα να επιστρέψει στο νησί για να συνεχίσει το έργο του αφενός στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού και αφετέρου στο κεντρικό μουσείο παιχνιδιών αλλά και στα δύο παραρτήματα. Επίσης, εξέφρασε τη χαρά του για την τιμή της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο κεντρικό μουσείο παιδικού παιχνιδιού «καταγράφοντας τις θετικές εντυπώσεις της σχεδόν υμνητικά στο βιβλίο των επισκεπτών». «Πάνω από 40 χρόνια ο στόχος μου σε ό,τι αφορά τη Λήμνο ήταν διττός: αφενός να προχωρήσω την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Κουκονήσι του Μούδρου και αφετέρου να υλοποιηθεί το Μουσείο Παιχνιδιών που για μένα ήταν σκοπός και όνειρο ζωής», ανέφερε ο Χρήστος Μπουλώτης, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους ομιλητές και ανάμεσά τους την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία θαυμάσια θεατρική παράσταση, τη δραματοποιημένη βιογραφία του Χρήστου Μπουλώτη «Γιατί και πώς», σε κείμενα της Δέσποινας Παπαδοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Καριακλή, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαυράκη και συμμετοχή στα κρουστά του σχήματος «Μπαρτάλια». Σε ένα έργο που έσφυζε από δημιουργική φαντασία, σαν αυτή που μεταφέρει στα βιβλία του ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και όμορφες μελωδίες, δημιουργοί, ηθοποιοί, μουσικοί και ερμηνευτές μας παρουσίασαν τη ζωή του από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, όταν ανακάλυπτε τον κόσμο στον μαδυτινό γιαλό, μέχρι τη στιγμή της καταξίωσης και της δημιουργίας, σε μια παράσταση όπου το κοινό είδε επίσης να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του οι ιστορίες που τόσο απλόχερα μας χάρισε ο Χρήστος Μπουλώτης.
Τέλος, παράλληλα με την εκδήλωση, στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου λειτούργησε, με επιμέλεια του εικαστικού Θωμά Σφούνη, έκθεση εξωφύλλων παραμυθιών του Χρήστου Μπουλώτη.