AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ομοφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης γνωμοδοτεί αρνητικά στη μελέτη, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης είναι υπέρ της δομής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομόφωνη απόφαση που αποστέλλεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ΔΕΝ μπορεί να ανακόψει την κατασκευή της δομής στη Βάστρια. Αποτελεί όμως μία σημαντική νίκη των 15 συμβούλων που πήραν την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας 30/1/2023 και να αναγκάσουν τη Δημοτική Αρχή να αναδιπλωθεί... έστω και για τις εντυπώσεις.
Αναδημοσιεύση stonisi.gr
Ακολουθεί η συνεδρίαση του οργάνου:
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δ. Χατζηγιάννης διάβασε την επιστολή 15 δημοτικών συμβούλων για να συζητηθεί σήμερα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και έδωσε τον λόγο στην κ. Αμπουλού από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης, η οποία τόνισε ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι καθαρά γνωμοδοτικός. Μάλιστα η κ. Αμπουλού ανέφερε ότι δεν έχει τη σχετική εμπειρία και γνώση για να συζητήσει επί της ουσίας το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης, αδειάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον λόγο για τον οποίο την επιστράτευσε η Δημοτική Αρχή.
Τον λόγο πήρε η Εριφύλη Χιωτέλλη εισηγούμενη του θέματος των «15» τονίζοντας ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάνει λόγο για χωρητικότητα της δομής άνω των 5.000 ατόμων. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη δασική έκταση της περιοχής, το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης,, περιοχή που βρίσκεται εντός ζώνης Natura.
Ιδιαίτερα τόνισε ότι δεν υπάρχει μέσα στη μελέτη επαρκής προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και όλα όσα προβλέπονται για τις περιοχές Natura, αναφέροντας ότι η μελέτη είναι ελλιπής και πρέπει να απορριφθεί.
Για υποκρισία έκανε λόγο η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, όταν διώκονται συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΚΕ για την κινητοποίηση στη Βάστρια, και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης, ενώ νωρίτερα επανέλαβε ότι δεν θέλει η παράταξή της η Λέσβος να έχει μία δομή- φυλακή ανθρώπινων ψυχών.
Για την υποχρέωση να δημιουργηθεί μελέτη ακόμα και για 100 ανθρώπους από την πλευρά του κράτους μίλησε ο Κώστας Αστυρακάκης, επικεφαλής της Επανεκκίνησης, τονίζοντας την προχειρότητα της μελέτης και το ότι ουσιαστικά προβλέπει να φιλοξενήσει πολύ περισσότερο κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά με την οικολογική καταστροφή της περιοχής και ζήτησε την απόρριψη της μελέτης.
Τον λόγο πήρε ο κ. Βατός δικαιολογώντας την απουσία του Μιχάλη Μαμάκου με την ιτιολογία ότι είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στη συνέχεια επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του για μικρή ελεγχόμενη δομή εκτός αστικού ιστού, μα κλείσιμο των λοιπών δομών. Μάλιστα αντάλλαξε πυρά με τον Γιώργο Κατζανό που είχε απηυδήσει από την τοποθέτηση Βατού και το ιστορικό που παρέθεσε για ανεμογεννήτριες, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλα.
Δεν είμαστε σε καμία αντιπαράθεση, τόνισε ο Παναγιώτης Ζαφειρίου σημειώνοντας ότι είναι υπέρ των περιβαλλοντικών όρων και σχολίασε περί μαυροπελεκάνων για το περιβάλλον, προκαλώντας αρνητικά σχόλια.
Ο κ. Χατζηγιάννης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να τεθεί η μελέτη προς συζήτηση έτσι κι αλλιώς, με την κ. Χιωτέλλη να διαφωνεί ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, χωρίς όμως να οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα.
Η ανεξάρτητη σύμβουλος Ε. Γιαννάκα ξεκίνησε αναφέροντας ότι και εκείνη διαφωνεί με το ότι η μελέτη δεν προηγήθηκε της κατασκευής της δομής στη Βάστρια. Αναρωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ηη συγκεκριμένη τοποθεσία, εφόσον γίνεται «φύλαξη θαλάσσιων συνόρων». Η κ. Γιαννάκα καταλήγοντας ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ζητήσει συγνώμη για όσα έκανε από την αρχή σε σχέση με τη Βάστρια, με τον κ. Χατζηγιάννη να αντιδρά και να του απαντά ότι το τελευταίο που θέλω από εσάς είναι το χειροκρότημά σας.
Ξεχνάτε ότι είστε αντιδήμαρχος Δόμησης, κ. Βατέ; Ρώτησε ο Γιώργος Κατζανός παίρνοντας τον λόγο, και ότι είναι ο καθ ύλην υπεύθυνος, ενώ του άσκησε δριμεία κριτική που δεν επισκέφτηκε τη Βάστρια: Συγνώμη θα έκανα χαρακίρι στην προκυμαία. κ. Βατέ, κατέληξε. Δεν θα μπορούσα να εποπτεύω, απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Βατός. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίλησε και ο κ. Ανδριώτης, που διαβάζοντας τη μελέτη που κάνει λόγο για θέσεις εργασίας, τόνισε ότι δεν θέλουμε τέτοιου είδους ανάπτυξη.
Τη συνδρομή του Τμήματος Περιβαλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη νέα δομή της Βάστριας, πρότεινε ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής.
Ο κ. Φραγκόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης έχει ολιγωρήσει και ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλους.
Τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Βάλεσης, ανεξάρτητος σύμβουλος, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή Κύτελη επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, με πρόθυμες τις παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου. Εκανε λόγο για «εγκληματική τερατοδομή της Βάστριας που νομιμοποιήθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη με τον τρόπο που θυμόμαστε». Ο κ. Βάλεσης ανέφερε ότι η δημοτική Αρχή έκανε υφαρπαγή ψήφων προεκλογικά μιλώντας ενάντια στις δομές και στη συνέχεια κορόιδεψε τον λαό, εκτός αν ακόμα και τώρα αρθρώσει τη διαφωνία της.
Σε ακούω μόνο όταν μιλάς για τη Βάστρια, κ. Βάλεση απάντησε ο κ. Βατός, υπερασπιζόμενος (;) τη Δημοτική Αρχή και άσκησε κριτική ότι δεν έχει την πολιτική ωριμότητα να υπηρετεί τον τόπο του ο κ. Βάλεσης. Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Βάλεσης απάντησε στον κ. Βατό ότι είναι υπερήφανος που αποχώρησε όταν κατάλαβε ότι δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί και ανέφερε ότι άλλοι έκαναν συναλλαγές, με τον κ. Ζαφειρίου να εξανίσταται ζητώντας του να ζητήσει συγγνώμη.
O κ. Κουνέλλης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για τη δομή και ότι μετά λύπης του βλέπει να μην έχει πολλούς κατοίκους να διαμαρτύρονται στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης αναφέρθηκε στη ζημιά που προκλήθηκε από τη λειτουργία του ΚΥΤ της Μόριας και ότι η Ελλάδα βούλιαξε φέτος από τον τουρισμό, ενώ η Λέσβος όχι. Ασκησε κριτική στους βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον δημοτικών συμβούλων.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι η προσφυγή ενάντια στη Βάστρια έχει ως δεδομένη την ύπαρξη του καταυλισμού του Καρά Τεπέ Μαυροβουνίου.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρ. Κύτελης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τον Δήμο αισθάνθηκε πίεση για να βάλει τον Δήμο σε μία κανονικότητα, έχοντας να αντιμετωπίσει φωνές που ήθελαν αφύλαχτα τα θαλάσσια σύνορα και ενσωμάτωση μεταναστών: Ελεγαν αγαπάμε τους μετανάστες, τους θέλουμε μέσα στην πόλη, όμως εμείς είχαμε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της. Πιέσαμε για το ΠΙΚΠΑ που ήταν κάποτε κατασκηνώσεις για τα παιδιά μας, την κλείσαμε τη δομή και τον Ιούνιο θα έχουμε παιδικές κατασκηνώσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο του Καρά Τεπέ και στην αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης ανέφερε ότι έκανε μαλάξεις στα παιδιά μεταναστών στη Σκάλα Συκαμνιάς «με πόνο ψυχής», αλλά δεν το διατυμπάνιζε και από την άλλη ότι έβλεπε να «αλλοιώνεται σε έναν βαθμό ο πληθυσμός του νησιού» του.
Για γενναία απόφαση σε σχέση με τη Βάστρια έκανε λόγο ο Δ. Χατζηγιάννης εξιστορώντας το αφήγημα της Δημοτικής Αρχής κσι εκθειάζοντας το έργο της στη μακροσκελή τοποθέτησή του που ακολούθησε τον Δήμαρχο. «Η δημόσια διαβούλευση είναι σε ισχύ, αλλά δεν ανατρέπει την κατασκευή του έργου» τόνισε.
Στις δευτερολογίες άναψαν τα αίματα όταν η Ερ. Χιωτέλλη είπε ότι «Στην Καράβα κύριε Δήμαρχε και κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήσασταν» με τον Στρ. Κύτελη να τη διακόπτει ξανά και ξανά απαντώντας ότι έχει κλήση ότι διώκεται επειδή εμπόδισε τα ΜΑΤ.
«Δεν θα τους έχουμε στην πόλη στην πλατεία Σαπφούς, όπως θέλετε, τελειώσαν οι ξάπλες. Κλεισμένους σε φυλακή θα τους έχουμε» τόνισε ο Στρατής Κύτελης προς την Εριφύλη Χιωτέλλη.
Ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λίγο πριν από τις 10 το βράδυ.