Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΠΑΣΟΚ για το Νοσοκομείο και όχι μόνο...

By Μαρτίου 31, 2023
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΠΑΣΟΚ για το Νοσοκομείο και όχι μόνο...

Η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής Λήμνου για το Εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ): 

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια, η επίσκεψη αυτή που ασφαλώς δεν έθεσε τη σοβαρή βάση ώστε να εξευρεθούν και να προωθηθούν λύσεις για τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν το Νοσοκομείο της Λήμνου αφού έγινε με άλλη αφορμή, να παρουσιαστεί ότι είχε κάποιο αποτέλεσμα. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αποδείξαμε ότι το μόνο που μάθαμε ήταν ότι η Υπουργός «γνωρίζει και συμπάσχει».

   Με έκπληξη όμως παρακολουθούμε ότι εκτός από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να χρεώσουν την υποστελέχωση, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, θέλοντας να αναχθούν σε θεματοφύλακες της εύρυθμης λειτουργίας του.

   Είμαστε υποχρεωμένοι να τους θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και δέκα χρόνια ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τους υπενθυμίζουμε ότι το 1985 το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε θεσμοθετήσει το Ε.Σ.Υ., διερμηνεύοντας τις απαιτήσεις της κοινωνίας και εφαρμόζοντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, προχώρησε στην υλοποίηση του, παρά τις αντιρρήσεις της τότε  αντιπολίτευσης  - ΝΔ και ΚΚΕ – που είχαν διαφορετικά αιτήματα και με απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών ζητούσαν την αναστολή της εφαρμογής της σπουδαίας, όπως καταγράφηκε τελικά, μεταρρύθμισης για την δημόσια υγεία.

   Το Ε.Σ.Υ, παρά τις ατολμίες, τα λάθη του και ενίοτε τις αστοχίες του, έχει αναγνωρισθεί από όλη την κοινωνία και το πολιτικό φάσμα σαν την κορυφαία  κοινωνική παρέμβαση της μεταπολίτευσης. Όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου που μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και την ομάδα επεξεργασίας του ΕΣΥ, το όλον ΠΑΣΟΚ δηλαδή, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τη βαθιά αυτή τομή και εργάστηκαν για την καθιέρωση και τη συνέχισή της, αποφεύγουν όλοι τους επιμελώς να αναφερθούν.

   Τα παραπάνω είναι μια παραδοχή που εμείς, ως πολιτικός φορέας, την απαιτούμε και την διεκδικούμε από τους «πολιτικούς και ιδεολογικούς μας αντιπάλους»

Αλλά κι αν ακόμη οι ίδιοι δεν τολμούν να το παραδεχτούν δημόσια, φοβούμενοι τη σύγκριση με τα δικά τους έργα για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή τους στην αποδιάρθρωση της, δυστυχώς για εκείνους υπάρχει και η μνήμη του λαού !

   Όσον αφορά την Λήμνο και τα έργα του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια υγεία υπενθυμίζουμε:

  • Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Τη λειτουργία των ιατρικών τμημάτων με 2 και 3 συνήθως ειδικευμένους ιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας (αναισθησιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους, γυναικολόγους χειρουργούς, μικροβιολόγους κλπ),τον διορισμό ογκολόγου πριν 26 χρόνια, όταν ελάχιστα επαρχιακά νοσοκομεία διέθεταν ιατρό αυτής της ειδικότητας.
  • Τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων με 2 ιατρούς, στους 6 από τους 12 μήνες της ετήσιας λειτουργίας τους.
  • Τη σύσταση, λειτουργία και στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Αγίου Ευστρατίου με 2 αγροτικούς ιατρούς και 1 επιμελήτρια Α ΕΣΥ .
  • Λίγους μήνες πριν την οικονομική κρίση, προκηρύχθηκαν 10 θέσεις ιατρών ΕΣΥ και για πρώτη φορά προσλήφθηκε γαστρεντερολόγος.

   Τέλος, όταν την εποχή της οικονομικής κρίσης που έφερε το μνημόνιο, και όχι το μνημόνιο την κρίση, όπως κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν, το ΠΑΣΟΚ μόνο του, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες όλου του πολιτικού συστήματος, τη στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα ασχολούνταν με τα Ζάππεια και τις συγκεντρώσεις στην πάνω και κάτω πλατεία και προέβαιναν σε ενέργειες τύπου «οπαδών του Τράμπ» για την κατάληψη του Κοινοβουλίου, διαφύλαξε την λειτουργία όλων των νοσοκομείων.    Κι αυτό το πέτυχε με την «προσχηματική μείωση» του αριθμού τους, μέσω της διασύνδεσης και αφήνοντας παντελώς ανεπηρέαστη την λειτουργία τους. Το εφεύρημα της διασύνδεσης όμως, έγινε μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης για τον προσπορισμό πολιτικών ωφελημάτων, ενώ όλοι θυμόμαστε τις φήμες  ότι τα νοσοκομεία θα κλείσουν, ποντάροντας στον τοπικό πατριωτισμό.  Άλλωστε, μέχρι σήμερα, σε ελάχιστα νοσοκομεία έχει επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η συζήτηση για την δημόσια υγεία έχει ανοίξει αφού πια οι πολίτες κατάλαβαν ότι η Ν.Δ δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει να την ενισχύσει αφού δεν την πιστεύει και αντίθετα την πολεμάει.

                                        

Rate this item
(0 votes)