AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και άλλα σημεία του νησιού που αξίζουν την προσοχή. Και την φροντίδα σου.
Δεν χρειάζεται συστάσεις. Η Λέσβος είναι το νησί του Βορειανατολικού Αιγαίου που ξεχωρίζει. Ανήκει σε εκείνους τους νησιωτικούς προορισμούς που έχουν ενδιαφέρον κάθε εποχή του χρόνου. Και το αποδεικνύει. Με την ξεχωριστή "άγρια" ομορφιά της, τα παραδοσιακά σπίτια, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους ανθρώπους της.
Στη Λέσβο (και ειδικά στη Δυτική) η φύση είναι στα καλύτερα της. Ξερή, άγονη, ανεμοδαρμένη, με εκπλήξεις πράσινου, η βορειοδυτική πλευρά της Λέσβου συνδυάζει χαρακτηριστικά νησιού και ηπειρωτικής Ελλάδας δημιουργώντας ένα κράμα μοναδικό σε όλο το Αιγαίο. Ένας καμβάς σπάνιας γεωμορφολογίας που ξεδιπλώνεται στα μάτια όποιου τυχερού την επισκεφτεί. Πριν κλείσεις το αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό σου εισιτήριο, σημείωσε τα spots που πρέπει οπωσδήποτε να πας. Enjoy!
Βόλτα στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου για μαθήματα ιστορίας
Για να εντοπίσεις τις ρίζες του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου χρειάζεται να κάνεις ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο γυρνώντας το ρολόι περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά και να οδηγήσεις περίπου δύο ώρες από τη Μυτιλήνη. Να διασχίσεις οριζόντια το νησί και να καταλήξεις στο δυτικό του τμήμα, στο Σιγρί. Εκεί, έχεις την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι μακρινό μέσα από τα απολιθώματα και το φυσικό τοπίο που εκτείνεται μπροστά σου.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια όταν ένα από τα ηφαίστεια του νησιού εξερράγη καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του τότε δάσους με στάχτη και λάβα. Μία έκρηξη που έμελλε να αλλάξει ολοκληρωτικά τη γεωλογία και γεωμορφία του νησιού. Κι όπως κάθε δράση φέρει πάντοτε μία αντίδραση, αποτέλεσμα αυτού του ηφαιστειακού κρότου ήταν οι κορμοί των δέντρων να πετροποιηθούν με τέτοιο αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να μη χάσουν το σχήμα και τον όγκο τους. Θα μπορούσες να πεις ότι η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου μοιάζει με αυτή της Πομπηίας με μία, όμως, σημαντική διαφορά. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν σε συνθήκη ιδανική για τη χλωρίδα του τότε νησιού, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα επιβλητικά θαύματα της φύσης που αντικρίζεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου (με προσοχή – sic) στο χώρο.
Η μαγεία του Απολιθωμένου Δάσους έγκειται στο ότι καταφέρνει να σού κάνει μάθημα ιστορίας χωρίς να χρειαστεί να ακούσεις επιμελώς καμία λέξη. Η αφήγηση ζωντανεύει στα καλοδιατηρημένα και καθολικά προσβάσιμα μονοπάτια του. Η ιστορία ξεδιπλώνεται περιμετρικά των αμφιβληστροειδών σου που έχουν τη φωτογραφική τους διάθεση να παρατηρήσουν και να κρατήσουν αναλλοίωτα τα κομμάτια ζωντανής ιστορίας της γης τα οποία προσφέρονται σε πληθώρα όσο κάνεις το επόμενο βήμα. Pause. Στάση. Για να εισπνεύσεις καθαρό οξυγόνο. Και να θαυμάσεις την τεράστια και σθεναρή σεκόγια (δέντρο, το οποίο δεν φύεται πλέον στην Ελλάδα) ύψους 7,20 μ., ένα δέντρο το οποίο εν ζωή ξεπερνούσε τα 90 μέτρα. Ανάσα. Ησυχία. Η εικόνα που αντικρίζεις ισούται με χίλιες λέξεις. Τα απολιθώματα που αγναντεύεις χρήζουν προσοχής και προστασίας. Φροντίδας. Για την τελευταία, φροντίζουν τόσο η UNESCO, η οποία έχει χαρακτηρίσει το "Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου" ως διατηρητέο μνημείο της φύσης υψίστης σπουδαιότητας, αλλά και οι άνθρωποι του Μουσείου που το φροντίζουν με τη σειρά τους σαν δικό τους δημιούργημα, σαν παιδί τους.
Κάθε σου βήμα στο Απολιθωμένο Δάσος του νησιού επιφυλάσσει μία νέα ανακάλυψη. Μία νέα γνωριμία με στοιχεία της φύσης, σπάνια ευρήματα, ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δέντρων με μοναδικά χρώματα και πληθώρα απολιθωμένων κλαδίσκων, φύλλων και κώνων ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας. Μάλιστα, κάθε στοιχείο διατηρείται σε πλήρη ανάπτυξη, κάτι που αποδεικνύει ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στην φυσική τους θέση, ενώ ο συνολικός αριθμός των γιγαντιαίων και επιβλητικών κορμών ξεπερνά τους 100.
Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες περιοχές καθώς έχουν αποκαλυφθεί σε αυτήν μοναδικά φυτικά απολιθώματα, με τις σωστικές ανασκαφικές διεργασίες στο νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου να εντοπίζουν και να προστατεύουν εκατοντάδες νέα απολιθώματα. Πριν την επόμενη στάση και όσο βρίσκεσαι εντός του Απολιθωμένου Δάσους, μην διστάσεις να πλησιάσεις και να φωτογραφίσεις τις σπάνιες άγριες ορχιδέες και πολλά διαφορετικά είδη άγριας χλωρίδας που αναπτύσσονται σε ξεχωριστά χρώματα γύρω σου.
Μία στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να ακούσεις, δεις, μάθεις
Να "κρατήσεις" περισσότερες πληροφορίες για όσα είδες στο μεγαλύτερο Απολιθωμένο Δάσος της Ευρώπης, να αφουγκραστείς την ιστορία του Αιγαίου, να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να θαυμάσεις. Μπορείς να πεις ότι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού ξετυλίγεται μπροστά σου η ιστορία δημιουργίας της Γης. Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την έκρηξη της δημιουργίας; Πόσο άλλαξε ο κόσμος κατά τη διάρκεια των αιώνων για να καταλήξει στην εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα; Ξέρεις πού θα βρεις την απάντηση.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι σύγχρονο, σημερινό, προσεκτικά κατασκευασμένο, προσεγμένο. Εύκολο να το ανακαλύψεις και να διασχίσεις τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων. Η μόνιμη έκθεση "Απολιθωμένο Δάσος" περιλαμβάνει όλα όσα μπορείς να δεις διά ζώσης στο ομώνυμο δάσος κι όχι μόνο. Απολιθωμένους κορμούς με ρίζες ιστορίας, κλαδιά, καρπούς, σπάνια λουλούδια, φύλλα, απολιθωμένα οστά ζώων τα οποία ζούσαν την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου, δηλαδή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Με τη σειρά της, η έκθεση "Η Γεωιστορική Εξέλιξη του Αιγαίου" παρουσιάζει αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομα της. Τα γεωλογικά εκείνα φαινόμενα και τις διεργασίες που διαμόρφωσαν τον Ελληνικό χώρο και ειδικότερα τα τοπία των νησιών του Αιγαίου και συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Η δομή του φλοιού της γης ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου, όσο μαθαίνουν περισσότερα για την ηφαιστειότητα και τους σεισμούς που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάζει εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από τη Λέσβο, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, απολιθώματα και πιστά αντίγραφα ευρημάτων από τον Ελληνικό χώρο, κατασκευές και τρισδιάστατα μοντέλα δημιουργώντας ένα μουσειακό κράμα που αξίζει να επισκεφτείς οικογενειακώς.
Τα ατού του Μουσείου συμπληρώνουν οι περιοδικές εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και μία ειδική πλατφόρμα, σχεδιασμένη με προδιαγραφές εξωτερικού, η οποία προσομοιάζει σεισμούς διαφορετικής έντασης σε προστατευμένο περιβάλλον. Δίπλα ακριβώς στο Μουσείο υπάρχει και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου με σημαντικά εκθέματα, ένας χώρος 30 στρεμμάτων σπουδαίας αρχαιολογικής και γεωμορφολικής σημασίας.
Birdwatching με φλαμίνγκο στον Κόλπο Καλλονής
Πώς θα σου φαινόταν να βρισκόσουν μία ανάσα μακριά από σπάνια είδη πτηνών και εντυπωσιακά φλαμίνγκο, τα οποία το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν την ήρεμη διαβίωση τους όσο εσύ τα παρατηρείς με τα κιάλια σου; Η Λέσβος είναι μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη ή Birdwatching.
Κοτσίφια, κιρκίρια, σφυριχτάρια, κρυπτοτσικνιάδες, μελισσοφάγους, μαυροπελαργούς, καστανόπαπιες, γαλαζοκότσιφες, νησοπέρδικες, αετογερακίνες, παρδαλοκεφαλάδες, διπλοσκαλιφούρτες, πευκοτσοπανάκοι, καρδερίνες, κλειδωνοί, μικρές κουκουβάγιες και μικρά φλαμίνγκο τα οποία βουτάνε για να βρούνε τροφή ή απλά να ακουμπούν τα ροζ πούπουλα τους για να ξεκουραστούν περιμένουν να τα παρατηρήσεις στον κόλπο της Καλλονής.
Στην Αγιάσσο για ελληνικό καφέ με ορεινή θέα
Αν και βρίσκεται σε νησί, η Αγιάσσος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορεινό χωριό. Ένα χωριό με χρώμα, ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τοίχους, πόρτες, σπίτια γεμάτα ιστορία και καλή αισθητική. Ένα παραμυθένιο χωριό το οποίο ξεδιπλώνεται στις παρειές του όρους Όλυμπος. Η σημερινή του εικόνα οφείλεται σε μία έντονη πυρκαγιά που ξέσπασε το 1877 και κατέστρεψε σχεδόν όλο το χωριό με αποτέλεσμα να αρχίσει να χτίζεται από την αρχή.
Η Αγιάσσος είναι το νησί που η τέχνη της κεραμικής βρίσκεται στην πλήρη ακμή της με τις δημιουργίες να διαδέχονται η μία την άλλη, όσο η παραδοσιακή κουζίνα ξετυλίγεται σε γλυκά του κουταλιού και χαλβά από τοπικές πρώτες ύλες. Πριν φύγεις από το χωριό που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας και να απολαύσεις ελληνικό καφέ ψημένο παραδοσιακά στη Χόβολη ακριβώς απέναντι.
Στα Θέρμα για τον πιο ανακουφιστικό απολογισμό
Απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και υπόσχεται να σε χαλαρώσει. Ο λόγος για το χωριό "Θέρμα" με τις Ιαματικές Πηγές Γέρα. Ανακουφιστικές και θερμές, οι πηγές του χωριού σού προσφέρουν τη χαλάρωση που επιθυμείς σε λίγα μόλις λεπτά αλλά και πολλά ακόμη οφέλη στο σώμα και τη λειτουργία του οργανισμού. Ο πιο καλός αποχαιρετισμός και ένα γλυκό "εις το επανιδείν" στο νησί του Βορείου Αιγαίου που έχεις κάθε λόγο να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά.