AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Λαμπρός ο εορτασμός του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο όπου αύριο γιορτάζει την επέτειο από τα θυρανοίξια του Ναού, καθώς την Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου του 1888 εγκαινιάστηκε ο ναός.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Μήθυμνας κ. Χρυσόστομος, και οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Ελευθερουπόλεως Καβάλας κ. Χρυσόστομος και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν τον Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο φτάνοντας στο ιερό προσκύνημα με κάθε μέσο. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι προσκυνητές που θα κάνουν και φέτος «το τάμα τους» κρατώντας λαμπάδες και φτάνοντας με τα πόδια, από τη Μυτιλήνη και άλλα χωριά του νησιού, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις 35 και πλέον χιλιομέτρων, αλλά και οι καβαλάρηδες με τα στολισμένα άλογά τους μεταβαίνουν στο προσκύνημα από όλο το νησί.
Φέτος οι προσκυνητές αναμένεται να ξεπεράσουν τους 50.000 χιλιάδες καθώς διευκολύνει και η Πρωτομαγιά, ενώ γεμάτα έφτασαν στο νησί τις τελευταίες ημέρες πλοία και αεροπλάνα. Υπολογίζεται ότι περί τους 3.000 Έλληνες Ρομά έφτασαν τις μέρες αυτές στη Λέσβο, καθώς θεωρούν τον Ταξιάρχη προστάτη τους.
Πεντακόσιοι περίπου Τούρκοι που επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο τη Λέσβο θα βρεθούν στο Μανταμάδο για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τα δρώμενα του μεγάλου πανηγυριού.
Το ΚΤΕΛ δρομολογεί λεωφορεία καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας για να μπορέσουν οι προσκυνητές που θα φτάσουν με τα πόδια στον Ταξιάρχη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μετά την τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας γίνεται η περιφορά εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ γύρω από το Ναό, ενώ ευλογείται και το παραδοσιακό φαγητό κισκέκ, κρέας με σιτάρι και ρεβίθια το οποίο παρασκευάζεται στην αυλή του ναού και διανείμετε στους πιστούς.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υπήρχε ήδη τον 10ο αιώνα στην τοποθεσία Λεσβάδος και προς το τέλος του δέχθηκε επίθεση Σαρακηνών πειρατών, που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της και σφάγιασαν τους μοναχούς της. Σώθηκε μόνο ένας δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ, ο οποίος από το αίμα των μοναχών και πηλό κατασκεύασε την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη που από τότε την συνοδεύουν πλήθος καταγραφών για την τέλεση θαυμάτων.