Λέσβος: Οικολογική καταστροφή για το δάσος του νησιού

By Μαϊος 02, 2023
Λέσβος: Οικολογική καταστροφή για το δάσος του νησιού
Το Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την οικολογική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη
Διαβάστε την σημερινή ανακοίνωση τους:

 

ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Σκαθάρι ξηραίνει το δάσος του νησιού μας.
Dendroctonus micans ή Tomicus piniperda.
Εδώ και αρκετό καιρό ως Άμπελος είχαμε πρωτοδεί και αναδείξει το θέμα με τη ξήρανση των πεύκων (όταν μάλιστα ήταν ακόμη μικρό το ποσοστό της ξήρανσης των πεύκων) και είχαμε εκφράσει δημόσια την έντονη ανησυχία μας για την ταχεία και επικίνδυνη εξάπλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα να γινόμαστε καταπιεστικοί και γραφικοί.
Όμως τα πράγματα με τη ξήρανση των πεύκων έχουν γίνει πια πολύ σοβαρά και επικίνδυνα, και θα πρέπει άμεσα έστω και τώρα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του πληθυσμού του εντόμου.
Μετά από άλλη μια επίσκεψη που κάναμε σε μερικά από τα καταστραμμένα δάση του νησιού και παρατηρώντας την προσβολή του φλοιού εντοπίστηκε μία μικρή προνύμφη του πιθανού σκαθαριού Dendroctonus micans ή Tomicus piniperda που πλήττει το δάσος.
Αποτελεί ένα από τα πλέον καταστροφικά είδη σκαθαριού για τα δέντρα, ένα πολύ επικίνδυνο είδος που έχει εισαχθεί στην Ευρώπη και επιτίθεται σε διάφορά είδη πεύκων και ελάτων.
Σύμφωνα με το οργανισμό EPPO πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης και μία από αυτές δυστυχώς είναι και η χώρα μας .
Το συγκεκριμένο σκαθάρι επιτίθεται σε ζωντανά δέντρα, έχει την ικανότητα να πετάει, και ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του μέσα στα δέντρα (1-3 χρόνια), μάλιστα ένα θηλυκό γεννάει έως και 300 αυγά, με τις προνύμφες κατευθείαν να τρέφονται ειδικά με το κάμβιο του δέντρου (1ος ιστός εσωτερικά από τον φλοιό) γι'αυτό ξηραίνονται το πεύκο με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Το είδος αυτό του σκαθαριού ευνοείται ειδικά όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους 22 ℃ από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο όπου είναι η αναπαραγωγική του περίοδος και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα .
Το χειµώνα συνήθως βρίσκεται σε νάρκη, αλλά από την άνοιξη, και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, «ξυπνά» και αρχίζει το καταστροφικό του έργο.
Φωλιάζει στα πεύκα και µόλις ολοκληρώσει το έργο του σε ένα δέντρο, µεταπηδά σε άλλο. Τα ενήλικα άτοµα σκάβουν τρύπες κάτω από τον κορµό, µέσα στον τρυφερό φλοιό, και αφήνουν εκεί τα αβγά τους. Μόλις βγουν τα νεαρά έντοµα αρχίζουν επίσης να ρουφούν τους χυµούς, από τους οποίους τρέφονται. Στην αρχή προσβάλλονται τα πιο ευάλωτα πεύκα ειδικά αυτά που βρίσκονται σε βραχώδεις περιοχές . Σήµερα θεωρείται το πιο απειλητικό παράσιτο σε όλη την Ευρώπη .
Έρευνες έχουν δείξει ως αποτελεσματική αντιμετώπιση την εισαγωγή του σκαθαριού Rhizophagus grandis, θηρευτής του σκαθαριού του πρώτου, το οποίο για να εισαχθεί πρέπει πρώτου να διεξαχθεί μελέτη για να μην βλάψει άλλα είδη του οικοσυστήματος.
Για την αντιμετώπιση συστήνεται η άμεση κοπή με κάψιμο των δέντρων δυστυχώς όμως όπως βλέπουμε την γρήγορο ρυθμό της εξάπλωσης της ξήρανσης ίσως πια να είναι πολύ αργά και δυστυχώς ανέφικτο σε κάποια σημεία.
Το φαινόμενο αυτή την στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη αναμένουμε ότι θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το φθινόπωρο δυστυχώς υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβάλει πάνω από το δέκα τοις εκατό του δάσους του νησιού μας μια καταστροφή τραγική ,μεγαλύτερη από οποιαδήποτε πυρκαγιά που είχαμε ποτέ στο νησί μας.
Η δασική υπηρεσία ασχολείται συνεχώς με το θέμα αλλά θα πρέπει όλοι οι φορείς του νησιού άμεσα να συστρατευθούν, να ασχοληθούν και να βοηθήσουν την όλη κατάσταση, κάτω πάντα από τις οδηγίες της έμπειρης δασικής υπηρεσίας.
Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα οτι δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε μεταφορά κορμών , ξύλων και υπολειμμάτων από τα ξερά πεύκα, προσβεβλημένων δένδρων από περιοχή σε περιοχή (Καραντίνα).
Όπως βλέπουμε τα πράγματα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του πληθυσμού του εντόμου.
Επομένως χρειάζεται επειγόντως
άμεση συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κάτω από τη δασική υπηρεσία.
Το δάσος είναι ζωή.
Ας το προστατεύσουμε..
Έστω και τώρα ότι μπορούμε περισσότερο να σώσουμε.
Αύριο θα είναι πολύ αργά.
Σωματείο Άμπελος.

 

Rate this item
(0 votes)