AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Συνάντηση διαλόγου για την πολιτιστική δημιουργία στη Λέσβο διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των θεατρικών σωματείων «Άστεγοι», «Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης», «Μπουρίνι», του χορευτικού σωματείου «Χοροδοιπόροι», του χώρου τέχνης και δημιουργίας «Artοποιώ» και του εργαστηρίου παραδοσιακής βιβλιοδεσίας «Τορτουγίτα». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν οι υποψήφιοι Βουλευτές, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Νικολάρα, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λέσβου και νυν δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, Κώστας Αστυρακάκης, καθώς και άλλα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.
Στη συνάντηση, που ήταν η πρώτη από μια σειρά επαφών με φορείς πολιτισμού, που θα οργανώσει το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδείχθηκαν από τα πολιτιστικά σωματεία τα κυριότερα προβλήματά τους και αναζητήθηκαν λύσεις και διέξοδοι.
Ενώ στη Λέσβο υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικών σωματείων (έχουν φτάσει τα δεκατρία!), μουσικών σχημάτων και κάθε λογής πολιτιστικών ομάδων, αυτό που λείπει είναι η ουσιαστική στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, όσο και ένας βαθύτερος, στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και της ανάδειξη του πολιτισμού της Λέσβου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία κ.α.
Οι άνθρωποι του πολιτισμού τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη (και δωρεάν, όπου είναι δυνατόν) πρόσβαση των πολιτών σε αξιόλογα πολιτιστικά θεάματα και εξέφρασαν την αγωνία και τη δυσφορία τους για την σημερινή απουσία ηθικής και οικονομικής στήριξης από τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά και τα εμπόδια πρόσβασης των σωματείων στον κατ’ εξοχήν χώρο πολιτισμού της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη του νησιού για ένα νέο Πολυχώρο Πολιτισμού, για την ίδρυση ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και την χρησιμότητα ύπαρξης θεσμών λαϊκής επιμόρφωσης, όπως ήταν παλαιότερα οι ΝΕΛΕ.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν βασικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος για τον πολιτισμό. Έδωσαν έμφαση στην αύξηση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, την καθολική πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό με έμφαση στην πολυφωνία, την τοπικότητα και τη διαφορετικότητα. Τη θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και ιδιαίτερα μικρών ανεξάρτητων ομάδων, την αναβάθμιση του θεσμού των επιχορηγήσεων. Την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ, καθώς και την αποκέντρωση του πολιτισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ και την ίδρυση Περιφερειακών Θεάτρων μέσω της συνέργειας του Υπουργείου Πολιτισμού με δήμους και περιφέρειες.