AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
“Χωρίς οδηγό, πού να πάει το ασθενοφόρο μας;” αναφέρει ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Άντισσας, ο οποίος παρέλαβε την 78χρονη γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή στην παραλία Γαβαθά στη Μυτιλήνη, περιμένοντας ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με τον γιατρό που μίλησε στο newsit.gr, το ασθενοφόρο που θα έπρεπε να επιληφθεί του περιστατικού είναι του Κέντρου Υγείας Άντισσας, ωστόσο δεν υπήρχε πρωινή βάρδια οδηγών. Οι οδηγοί στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας είναι συνολικά τέσσερις και δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Το ΕΚΑΒ Λέσβου καλύπτει μόνο την περιοχή της Καλλονής και την πόλη της Μυτιλήνης, ωστόσο επειδή δεν υπήρχε κάποιος οδηγός του ασθενοφόρου του ΚΥ, κλήθηκε και γι’αυτό έστειλε ασθενοφόρο στην παραλία Γαβαθά από την Καλλονή.
“Εκείνη την ώρα που ειδοποιηθήκαμε για την γυναίκα, ταυτόχρονα συνέβησαν άλλα δύο περιστατικά. Μία επιληπτική κρίση στην Ερεσό και σε αυτή την περίπτωση ειδοποιήσαμε το ΕΚΑΒ γιατί δεν είχαμε καλυμμένη πρωινή βάρδια. Εκεί μας ”έσωσε” ο αγροτικός μας γιατρός, γιατί βρισκόταν στην περιοχή και σταθεροποίησε τον άνθρωπο. Το άλλο ήταν ένας ηλικιωμένος με κορωνοϊό που μας τον έφεραν με δικό τους αμάξι και διαπιστώσαμε ότι είχαμε λοίμωξη με κορωνοϊό. Το δικό μας ασθενοφόρο δεν είχε πάει πουθενά. Χωρίς οδηγό πού να πάει”;, τονίζει χαρακτηριστικά ο γιατρός.
«Δεν έχουμε οδηγούς, οριακές οι βάρδιες»
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, “δυστυχώς οι ελλείψεις είναι τραγικές στην περιφέρεια της Λέσβου και το κέντρο Υγείας εδώ στην Άντισσα όπως και στο Πλωμάρι και τον Πολιχνίτο είμαστε υποστελεχωμένα σε πολλά πόστα. Ένα από αυτά είναι η κάλυψη των οδηγών των ασθενοφόρων, που έχουν απομείνει τέσσερις. Το ΕΚΑΒ μας καλύπτει από Μυτιλήνη και Καλλονή. Είναι πολύ οριακές οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται κάποιες είτε στις εφημερίες μας, είτε και σε καθημερινή όπως συνέβη και το χθεσινό περιστατικό με την γυναίκα στην παραλία Γαβαθά. Είμαστε στη γωνία της Λέσβου και δυστυχώς η κάλυψη από το ΕΚΑΒ γίνεται στη μία ώρα, αν τύχει κάτι και δεν έχουμε ασθενοφόρο ή αν έχουν πέσει περισσότερα από ένα περιστατικά, κάτι που γίνεται ειδικά τώρα στην καλοκαιρινή σεζόν. Έχουμε επί της ουσίας ένα ασθενοφόρο για να χρησιμοποιήσουμε, έχουμε και άλλο ένα για back-up αλλά είναι άμα χαλάσει το ένα γιατί δεν έχουμε και οδηγούς”.
«Ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασε το ΕΚΑΒ»
Στην άτυχη γυναίκα, όπως περιγράφει ο γιατρός του ΚΥ Άντισσας, έκανε μαλάξεις επί 20 λεπτά ο γαμπρός της. “Μάλλον έπαθε έμφραγμα κι πιθανότατα δεν θα υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ο γαμπρός της έκανε μαλάξεις για 20 λεπτά, δεν κατάφερε να την επαναφέρει. Και όταν πήγε το ΕΚΑΒ δεν ήταν εν ζωή”.
Μάλιστα, ο επιστήμονας τονίζει ότι “όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο συνάδελφοι, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει αναπληρωθεί καμία θέση. Είμαστε τρεις γιατροί, δουλεύουμε με τρεις νοσηλευτές και οι δύο θα βγουν σε λίγο και σε σύνταξη”.
«30 χρόνια διαμαρτυρόμαστε για τα ασθενοφόρα»
Για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της υγείας αναφέρεται, μιλώντας στο newsit.gr, και ο πρόεδρος κοινότητας Άντισσας, Κυριάκος Καραμιχαήλ.
“Έχουμε θέμα στο νησί με έλλειψη σε οδηγούς, ασθενοφόρα. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις οδηγών. Όταν προκύψουν δύο περιστατικά ταυτόχρονα είναι αδύνατο να καλυφθεί. Και όταν γίνεται κάτι τέτοιο, καλούν ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ από την Καλλονή. Θέλει τουλάχιστον 40 λεπτά ώσπου να φτάσει, ενώ από την Μυτιλήνη κάνει τουλάχιστον μία ώρα. Η γυναίκα πρέπει να έπαθε ανακοπή, έκανε μπάνιο στην θάλασσα γιατί ήταν μόνιμη κάτοικος και η παραλία περπατάς 150 μέτρα και πατώνεις, πρέπει να έπαθε ανακοπή δυστυχώς”, επισημαίνει ο κ. Καραμιχαήλ.
Τέλος, ο κοινοτάρχης Αντίσσας καταλήγει “αυτά στο νησί μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Παλεύουν οι γιατροί εδώ. 28-30 χρόνια διαμαρτυρόμαστε, για το θέμα του ασθενοφόρου και άλλες ελλείψεις γιατί είμαστε πολύ απομακρυσμένοι από την Μυτιλήνη”.