Νέα σχολική χρονιά: Οι συμβουλές των γιατρών για επιστροφή στα θρανία με ασφάλεια

By Σεπτεμβρίου 11, 2023
Νέα σχολική χρονιά: Οι συμβουλές των γιατρών για επιστροφή στα θρανία με ασφάλεια

Τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές γύρισαν στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι σωστοί κανόνες υγιεινής μπορούν να εξασφαλίσουν μια ασφαλή σχολική χρονιά. Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο παιδίατρος – εντατικολόγος, Τάσος Χατζής δίνει τις κατάλληλες συμβουλές μέσα από το iatropedia.gr.

 

«Κάθε επιστροφή των παιδιών στο σχολείο αποτελεί μια νέα φάση στη ζωή τους. Σκοπός η μάθηση! Προϋπόθεση η υγεία και η ασφάλεια τους.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν προηγουμένως να έχουν κάνει δύο πράγματα:

 

Πρώτο, να ελέγξουν τις υποδομές και να διορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη, που μπορεί να αποτελέσει την αιτία ατυχήματος.

Δεύτερο, να οργανώσουν την προστασία των παιδιών από ατυχήματα, ιδιαίτερα στο διάλειμμα και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Τα σχολεία θα πρέπει να έχουν ένα νοσηλευτή ή μία νοσηλεύτρια καθημερινά στο σχολείο, που θα φροντίζει να υπάρχει ένας χώρος ανάπαυσης κι ένα σωστό φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ένας παιδίατρος θα πρέπει να είναι ο υγειονομικός σύμβουλος του σχολείου και πριν αρχίσουν τα μαθήματα να έχει οργανωθεί μία συνάντηση με όλους τους εκπαιδευτικούς για ενημέρωση κι επικαιροποίηση των νέων οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Οι γονείς οφείλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους κατάλληλα, ώστε τα ίδια να προφυλάσσονται και να αποφεύγουν επικίνδυνες πράξεις.

Ακόμη οι γονείς από μόνοι τους να είναι ευαισθητοποιημένοι και να προστατεύουν την μαθητική κοινότητα από την μεταφορά των ιογενών λοιμώξεων. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο τους να αποφασίζουν πότε ένα παιδί με συμπτώματα ίωσης δε θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο.

Ανάλογα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ κάθε σχολείο θα πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Το θέμα της μάσκας θα εξεταστεί από τον ΕΟΔΥ κι ανάλογα με τα επίκαιρα επιδημιολογικά δεδομένα θα δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες.

Θα επικεντρώσω όμως σ’ ένα θέμα, το οποίο πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται με κάποια σχετική χαλαρότητα:

Το πλύσιμο των χεριών!

Τα χέρια όλων μας, άρα και των παιδιών, πρέπει να τα πλένονται τακτικά και σωστά με άφθονο τρεχούμενο νερό και απλό σαπούνι, ιδιαίτερα σε δύο περιπτώσεις:

Πάντοτε μετά από την τουαλέτα

Πάντοτε πριν από κάθε φαγητό

Είμαι τελείως αντίθετος στη χρήση των αντισηπτικών διαλυμάτων, όπως και παλιότερα έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές. Και τούτο γιατί:

Τα αντισηπτικά δεν μας προστατεύουν από καμιά νόσο!

Όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις, που είναι και οι πιο συχνές στα παιδιά, μεταδίδονται κατ’ ευθείαν από τα σταγονίδια που εκτινάσσονται από το στόμα και τη μύτη με την ομιλία, το βήχα, το φτάρνισμα κλπ.

Η προστασία από τις εκκρίσεις του σώματος μας γίνεται άριστα με το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής τους με το στόμα.

Τα αντισηπτικά καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και δημιουργούν συνθήκες αποικισμού του και ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών. Με την εισαγωγή τους στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, που συνήθως απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα αντισηπτικά δεν καλύπτουν όλη την επιφάνεια των χεριών, καθόσον συνήθως δεν κάνουμε τις σωστές κινήσεις, όπως γίνεται όταν πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.

Τα αντισηπτικά, ακόμη και το απλό αλλά πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος, ερεθίζουν το δέρμα (ειδικά όταν γίνεται υπερβολική χρήση) και προκαλούν δερματίτιδα με διάβρωση του δέρματος, που μπορεί να επιπλακεί από μικροβιακές λοιμώξεις.

Τέλος τα αντισηπτικά έχουν υψηλό κόστος, πολύ υψηλότερο από το απλό σαπούνι, μη αναγκαίο, που δεν ελέγχεται λόγω της εύκολης κι αλόγιστης χρήσης τους!

Η απολύμανση των χώρων μέσα στο σχολείο, είτε των αιθουσών διδασκαλίας, είτε των τουαλετών δεν προσφέρει καμιά προστασία. Η σωστή καθαριότητα όλων των επιφανειών είναι επαρκής.

Η διατροφή των παιδιών στο σχολείο θα πρέπει να γίνεται με τρόφιμα ασφαλή, δηλαδή καλά προετοιμασμένα και σωστά συντηρημένα, όχι υπερθερμιδικά, ούτε με υπερβολική περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε καφεΐνη, που δεν επιτρέπεται στην παιδική ηλικία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στην καντίνα του σχολείου και να απαγορεύεται η πώληση τους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, όπως ισχύει για τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά.

Παιδιά, καλή και ασφαλή σχολική χρονιά!»

Rate this item
(0 votes)