Ο Κούρος της Σάμου στο… Μόναχο!

By Νοεμβρίου 21, 2023
Ο Κούρος της Σάμου στο… Μόναχο!

Ο επιβλητικός Κούρος της Σάμου θαυμάζεται και εκτός συνόρων του νησιού μας αφού ένα ακριβές αντίγραφό του, σε πραγματικές διαστάσεις, βρίσκεται στο Μόναχο δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν από κοντά αυτό το εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής μεγάλων διαστάσεων.

Πρόκειται για το Museum für Abgüsse Klassischer Bildwerke (Μουσείο Εκμαγείων Κλασικών Έργων Τέχνης) και το βρίσκουμε στην κεντρική συνοικία Maxvorstadt στο Μόναχο, στο κρατίδιο της Βαυαρίας της Γερμανίας. Ο επισκέπτηςθα συναντήσει και πολλά άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, στο Münchner Haus der Kulturinstitute στην Katharina-von-Bora-Straße, κοντά στην Königsplatz. Το συγκεκριμένο Μουσείο είναι ειδικευμένο στο να φιλοξενεί αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων και αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το πόσο έχει επηρεαστεί το Μόναχο από τον ελληνικό πολιτισμό, κάτι που είναι διακριτό σε διάσπαρτα σημεία σε όλη τη πόλη του Μονάχου.

Η είσοδος του Μουσείου

Στο αίθριο του ισογείου οι υπεύθυνοι του Μουσείου εκθέτουν από το 1989 τον Κούρο της Σάμου σε κλίμακα 1:1.

Η ανακάλυψη του Κούρου της Σάμου

Το άγαλμα βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1980 από μία ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής αρχαιολόγο τον Helmut Kyrieleis από το Αμβούργο, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές στο Ηραίον από το 1976 μέχρι το 1984. Ο Κούρος της Σάμου αποτέλεσε κάτι σαν το «Όσκαρ» της αρχαιολογίας για τον Helmut Kyrieleis και έγινε πασίγνωστος στους αρχαιολογικούς κύκλους τότε. Εδώ η ιστοσελίδα για το αντίγραφο του Κούρου της Σάμου: https://collection.abgussmuseum.de/object?id=0719

Ακολουθεί μετάφραση των στοιχείων που αναφέρονται για τον Κούρο της Σάμου από την διεύθυνση του Μουσείου. Στη μετάφραση από την γερμανική γλώσσα υπήρξε πολύτιμη η βοήθεια του σαμιακής καταγωγής, κ. Γιάννη Κηλάδη, κατοίκου Μονάχου.

Αριθμός αποθέματος: 770

Αριθμός σειράς: 0719

Εκτίθεται: Δεύτερο Αίθριο, Ισόγειο

Eyecatcher

Ο μεγάλος Κούρος της Σάμου είχε το εντυπωσιακό ύψος 4,75 μ. και γι' αυτό ήταν ορατός από μακριά! Ο Κούρος προέρχεται από το ιερό της Ήρας στο ελληνικό νησί της Σάμου. Εκεί το άγαλμα τοποθετήθηκε στον ιερό δρόμο του ιερού του Ηραίου μαζί με άλλα αναθήματα στη θεά. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό έργο στον τύπο του αγάλματος Κούρου, δηλαδή τη μορφή ενός νέου, γυμνού και μυώδους άνδρα. Χρονολογείται στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε μια επιγραφή λαξευμένη στην πέτρα στον αριστερό μηρό: Εκεί μπορείτε να διαβάσετε το όνομα του δωρητή του αγάλματος στην θεά με ελληνικά γράμματα: Ἰσχῆς ἀνέθηκεν ὁ Ῥήσιος.

Με απλά λόγια

Κούρος αποτελεί την ελληνική ονομασία για: νεαρός. Αυτή η φιγούρα έχει ύψος 4,75 μέτρα και παριστάνει γυμνό άντρα. Ο άντρας φαίνεται να χαμογελά. Αυτό φαίνεται ότι δίνει ζωή στο άγαλμα. Το σχήμα δείχνει την ιδανική εικόνα ενός άνδρα τότε. Και τα δύο πόδια είναι τεντωμένα και μοιάζουν με αιγυπτιακές μορφές. Την εποχή εκείνη οι Έλληνες είχαν επαφές με την Αίγυπτο. Η αρχική φιγούρα είναι φτιαγμένη από μάρμαρο και ήταν δώρο προς τους θεούς. Στεκόταν σε ένα ιερό μέρος στο νησί της Σάμου. Στο μηρό λέει στα ελληνικά: Ο Ίσχης, ο γιος του Ρέση, με ανέθεσε. Ο Ίσις ήταν πιθανότατα σημαντικός άνθρωπος στη Σάμο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο κεφάλι εδώ στο μουσείο: ένα δεύτερο γύψινο αντίγραφο του κεφαλιού βρίσκεται δίπλα στη φιγούρα.

ΧYTO ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Προέλευση / Ιδρυτής: Γερμανία, Μόναχο, Silvano Bertolin

Ημερομηνία απόκτησης: 1989

Κατασκευαστής: Γερμανία, Μόναχο, Silvano Bertolin

Υλικό: πολυεστέρας με προσθήκη μαρμάρου

Τύπος αναπαραγωγής: χυτό

Κλίμακα αναπαραγωγής: 1:1

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

Τόπος: Ελλάδα, Σάμος, Μουσείο Βαθύ

Προέλευση: Ελλάδα, Ηραίο Σάμου

Αρχική κατάσταση: Προσθήκες στον αριστερό ώμο και στον αριστερό βραχίονα και (σύμφωνα με παλιές φωτογραφίες) τμήματα του κατεστραμμένου πλέον κάτω ποδιού (δεξιά).

Εποχή: Αρχαϊκή

Αιώνας: 6ος αιώνας π.Χ. 580–570 π.Χ.

Υλικό: μάρμαρο

Κολοσσιαίος Κούρος από το Ηραίο της Σάμου

Κούρος Σάμου

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

 

ΠΗΓΗ samiakonvima.gr

Rate this item
(0 votes)