AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων στη Λέσβο.
Ο Γιάννης Μπουρνούς γνωρίζοντας καλά τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο των σχολικών καθαριστριών στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία - που αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης – στηλιτεύει, στην κοινοβουλευτική του παρέμβασή, την παντελή απουσία αναγνώρισης και επιβράβευσης της πολύτιμης προσφοράς τους από την Πολιτεία, εφόσον εργάζονται με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και με χαμηλές αμοιβές.
Η υποχρηματοδότηση των Δήμων για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, επισημαίνει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου για κατανομή των λεγόμενων «ανθρωποωρών» κατά το δοκούν από τους Δήμους, δημιούργησαν εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και ενίσχυσαν το απαράδεκτο φαινόμενο των πελατειακών προσλήψεων, που έχει γιγαντωθεί από τη Δημοτική Αρχή Κύτελη.
Ο Γ. Μπουρνούς, με δεδομένη την πλήρη εναντίωση του στην εργασιακή ανασφάλεια, την ομηρία και την υποαμοιβόμενη εργασία των σχολικών καθαριστριών, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να αναθεωρήσει και να βελτιώσει το πλαίσιο που διέπει το εργασιακό τους καθεστώς και να προβεί άμεσα στην θεσμοθέτηση μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας - με αορίστου χρόνου συμβάσεις - με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Να σταματήσει η εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία των σχολικών καθαριστριών στη Λέσβο.»
Κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 απασχολήθηκαν στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου για την καθαριότητα των Σχολικών Κτιρίων περί τις 134 εργαζόμενες με συμβάσεις εργασίας, ως επί το πλείστον, μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Μυτιλήνης προσελήφθησαν 102 εργαζόμενες τρίωρης απασχόλησης και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου 25 πλήρους απασχόλησης και 7 μερικής ενώ η πλειοψηφία εξ αυτών εργάζεται στο συγκεκριμένο πεδίο για πολλά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λίγων ωρών.
Επισημαίνουμε ότι, όσον αφορά στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία, ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών μονάδων αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Δυστυχώς, όμως, η - με υψηλό αίσθημα ευθύνης - προσφορά των σχολικών καθαριστριών δεν τυγχάνει της αρμόζουσας αναγνώρισης και επιβράβευσης από την Πολιτεία αφού εργάζονται με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και με χαμηλές αμοιβές. Η υποχρηματοδότηση των Δήμων για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας και κατά το δοκούν - από τους Δήμους, δημιούργησαν εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και ενίσχυσαν το απαράδεκτο φαινόμενο των «πελατειακών» προσλήψεων.
Για τον Δήμο Μυτιλήνης, επί παραδείγματι, καταγγέλλεται - από εργαζόμενες στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων κατά την πρόσφατη κινητοποίησή τους - ότι η μείωση του ωραρίου εργασίας τους σε 3 ώρες από τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να προσληφθούν και άλλα άτομα, κατάφερε σημαντικό πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους και προκάλεσε οικονομική ασφυξία σε συνθήκες παρατεταμένης ακρίβειας σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης.
Η εργασιακή ανασφάλεια και η ομηρία που προκαλεί η αναμονή υπογραφής σύμβασης εργασίας κάθε χρόνο καθώς και η υποαμοιβόμενη εργασία των σχολικών καθαριστριών, πρέπει να τερματιστεί άμεσα με την θεσμοθέτηση μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας με αορίστου χρόνου συμβάσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αναθεώρηση και βελτίωση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να θεσμοθετηθεί η μόνιμη, πλήρης και σταθερή εργασία για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους;