AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Στην έναρξη του σεμιναρίου απεύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αναφέρθηκε στις εργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη κ. J. Ismail και η Αντιπεριφερειάρχης κα. Β. Πατουλίδου.
Στην έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες η κα. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.
Στις εργασίες του σεμιναρίου εκ μέρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστημίου αλλά και στο εργαστήριο για την ανάπτυξη σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή συμμετείχε η κα. Κ. Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκδηλώσεων, Εκδόσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου εβδομήντα συμμετέχοντες, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπρόσωποι μουσείων και άλλοι εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν Έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραδείγματα και εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στην εισαγωγική ενότητα του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση και την προστασία κινητών και ακίνητων μνημείων.
Ακολούθως το Σεμινάριο διαρθρώθηκε σε δύο κύριες θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και αναλύθηκαν οι κλιματικοί κίνδυνοι για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κινδύνου. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την κλιματική αλλαγή και τα μουσεία, την αντιμετώπιση των κινδύνων, και των προκλήσεων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.
Σχέδιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους είναι από τα πρώτα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση που διαρθρώνεται σε άξονες που αφορούν:
- Τις κτηριακές εγκαταστάσεις και την λειτουργία τους με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου με την χρήση φωτοβολταϊκών
- Τις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις και την προστασία των απολιθωμάτων από τους φυσικούς κινδύνους (υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ)
- Εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική αλλαγή
- Περιοδικές εκθέσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών σε θέματα περιορισμού των εκπομπών του θερμοκηπίου με την προβολή του παραδείγματος και των πλεονεκτημάτων που επιφέρει η χρήση πράσινης ενέργειας
- Συνεργασία με άλλους φορείς και μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την μείωση των επιπτώσεων
- Ενημερωτικές δράσεις και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.
Εργαστήριο για τη διαμόρφωση σχεδίου προσαρμογής
στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της
Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου «Cultural Heritage School 2» πραγματοποιήθηκε ειδικό εργαστήριο που στόχο είχε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες, με την κατάλληλη διεπιστημονική υποστήριξη, στη διαμόρφωση σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της. Το σεμινάριο οργανώθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή ΕΚΠΑ Κ. Καρτάλη.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μελετήσουν την τρωτότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής ενός αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ειδικότητα, οι συμμετέχοντες αναζήτησαν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και το βαθμό αυτοί μπορούν να επιδράσουν στο μνημείο, αξιολόγησαν την τρωτότητά του και με βάση τα ευρήματα πρότειναν λύσεις για την προσαρμογή του αρχαιολογικού χώρου στην κλιματική αλλαγή.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση από τους συμμετέχοντες σχεδίων για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, με πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.